Kuchnia włoska - Owoce morza - przepisy i pomysły:

Kuchnia włoska

Owoce morza

wróć do Dania główne

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
We Włoszech zwane frutti di mare, dla wielu ciągle pozostają wykwintnym przysmakiem. I choć w polskiej kuchni owoce morza to nadal rzadkość, coraz chętniej sięgamy po ten śródziemnomorski specjał ze względu na jego niezaprzeczalne walory smakowe i wartości odżywcze.

Jak przyrządzić owoce morza?

We Włoszech zwane frutti di mare, dla wielu ciągle pozostają wykwintnym przysmakiem. I choć w polskiej kuchni owoce morza to nadal rzadkość, coraz chętniej sięgamy po ten śródziemnomorski specjał ze względu na jego niezaprzeczalne walory smakowe i wartości odżywcze.

Najłatwiej zasięgnąć porad w Kuchni Lidla i sprawdzić różnorodne przepisy na owoce morza z ryżem i warzywami czy też z makaronem. Możliwości jest naprawdę sporo! Zresztą, przekonajcie się sami.

Owoce morza – najlepsze przepisy

Poszukując idealnego pomysłu na owoce morza, natraficie na tradycyjny przepis, według którego owoce morza smaży się na maśle z czosnkiem. To jeden z najprostszych sposobów przyrządzenia owoców morza – warto go jednak nieco urozmaicić, przygotowując np. wrapy z krewetkami i warzywami z masłem cytrynowym.  

A jeśli macie akurat ochotę na makaron z owocami morza, to wypróbujcie przepisy Kuchni Lidla na:

  • kalmary w sosie pomidorowym
  • makaron z krewetkami i sosem tapenade
  • spaghetti z owocami morza: spaghetti z mulami lub spaghetti z pikantnym sosem pomidorowym i krewetkami

Smakoszom ryżu polecić trzeba natomiast włoskie risotto z owocami morza, np. risotto z krewetkami i szafranem, albo hiszpański specjał, czyli paellę, która idealnie komponuje się również z owocami morza.

W Kuchni Lidla nie brakuje także azjatyckich akcentów. Orientalne składniki i aromatyczne przyprawy to doskonały pomysł na zupę z owoców morza. Sprawdźcie poniżej:

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!