
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- airfryer o pojemności kosza 2,2 l
- formę o średnicy 16 cm lub minikeksówkę
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Szpinak drobno siekamy, przekładamy do miski, posypujemy odrobiną soli, odstawiamy na 5 minut, po czym przekładamy go na czystą ściereczkę i dokładnie odciskamy.
W misce łączymy szpinak z ricottą, serkiem śmietankowym, jajkiem, parmezanem, czosnkiem granulowanym i skórką z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do uzyskania kremowej masy.
KROK 2: GOTUJEMY BESZAMEL
W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy przez 1-2 minuty, aż powstanie jasna zasmażka.
Stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Gotujemy na średnim ogniu do uzyskania gładkiego, gęstego sosu.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy parmezan, skórkę z cytryny, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
KROK 3: SKŁADAMY LASAGNE
Arkusze makaronu podgotowujemy przez 4 minuty. Formę lub minikeksówkę spryskujemy oliwą lub wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wylewamy cienką warstwę beszamelu i przykrywamy podgotowanym arkuszem makaronu.
Nakładamy porcję farszu, posypujemy mozzarellą, dodajemy płat papryki oraz trochę beszamelu i przykrywamy kolejnym podgotowanym arkuszem makaronu.
Powtarzamy do wyczerpania składników.
KROK 4: WYKAŃCZAMY WIERZCH
Na ostatni arkusz makaronu wylewamy resztę beszamelu, posypujemy mozzarellą, parmezanem, świeżo mielonym pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
KROK 5: PIECZEMY W AIRFRYERZE
Wkładamy lasagne do kosza airfryera i pieczemy w temperaturze 180°C przez 5 minut, a następnie przez 10 minut w 135°C. Kolejno zwiększamy temperaturę do 180°C i dopiekamy 5 minut, aż ser się zarumieni, a wierzch będzie delikatnie złocisty.
KROK 6: PODAJEMY LASAGNE
Po upieczeniu odstawiamy na 10 minut. Kroimy ostrym nożem i serwujemy.
Zobacz podobne
przepisy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)