Lasagne ze szpinakiem

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • airfryer o pojemności kosza 2,2 l
  • formę o średnicy 16 cm lub minikeksówkę

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Szpinak drobno siekamy, przekładamy do miski, posypujemy odrobiną soli, odstawiamy na 5 minut, po czym przekładamy go na czystą ściereczkę i dokładnie odciskamy.

W misce łączymy szpinak z ricottą, serkiem śmietankowym, jajkiem, parmezanem, czosnkiem granulowanym i skórką z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do uzyskania kremowej masy.

KROK 2: GOTUJEMY BESZAMEL

W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy przez 1-2 minuty, aż powstanie jasna zasmażka.

Stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Gotujemy na średnim ogniu do uzyskania gładkiego, gęstego sosu.

Zdejmujemy z ognia, dodajemy parmezan, skórkę z cytryny, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.

KROK 3: SKŁADAMY LASAGNE

Arkusze makaronu podgotowujemy przez 4 minuty. Formę lub minikeksówkę spryskujemy oliwą lub wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wylewamy cienką warstwę beszamelu i przykrywamy podgotowanym arkuszem makaronu.

Nakładamy porcję farszu, posypujemy mozzarellą, dodajemy płat papryki oraz trochę beszamelu i przykrywamy kolejnym podgotowanym arkuszem makaronu.

Powtarzamy do wyczerpania składników.

KROK 4: WYKAŃCZAMY WIERZCH

Na ostatni arkusz makaronu wylewamy resztę beszamelu, posypujemy mozzarellą, parmezanem, świeżo mielonym pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

KROK 5: PIECZEMY W AIRFRYERZE

Wkładamy lasagne do kosza airfryera i pieczemy w temperaturze 180°C przez 5 minut, a następnie przez 10 minut w 135°C. Kolejno zwiększamy temperaturę do 180°C i dopiekamy 5 minut, aż ser się zarumieni, a wierzch będzie delikatnie złocisty.

KROK 6: PODAJEMY LASAGNE

Po upieczeniu odstawiamy na 10 minut. Kroimy ostrym nożem i serwujemy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!