Antipasti
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Krojenie warzyw

Bakłażan i cukinię umyć, oczyścić i pokroić wzdłuż lub w poprzek w plastry grubości 1 cm. Plastry bakłażana oprószyć ½ łyżeczki soli. Pieczarki oczyścić. Papryki pokroić w ćwiartki, usunąć pestki, nasadę szypułki i umyć ćwiartki z wierzchu i w środku. Plastry bakłażana osuszyć na papierowym ręczniku.

Krok 2: Przyprawianie warzyw

Rozłożyć warzywa w głębokim i płaskim wkładzie do gotowania na parze i doprawić ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu.

Krok 3: Rozdrabnianie czosnku

Ząbki czosnku obrać, 1 ząbek włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/1 sekunda. Zgarnąć czosnek łopatką ze ścianek na dno pojemnika.

Krok 4: Gotowanie warzyw na parze

Do czosnku w pojemniku miksującym wlać 1 litr ciepłej wody, umocować głęboki wkład do gotowania na parze, zawiesić w nim płaski wkład, zamknąć pokrywą i gotować, ustawiwszy program gotowanie na parze/10 minut.

Po upływie czasu gotowania zdjąć cały zestaw do gotowania na parze i odstawić na bok. Pojemnik miksujący opróżnić i opłukać bardzo zimną wodą.

Krok 5: Przygotowanie sosu

Resztę czosnku i zioła włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/1 sekunda. Zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Dodać oliwę z oliwek i ocet balsamiczny, po czym mieszać wszystko (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 5.

Włożyć warzywa do salaterki, polać je mieszaniną oleju i pozostawić na co najmniej 1 godzinę do naciągnięcia.

RADY:

Antipasti smakują nie tylko z chrupiącą ciabattą, ale są też doskonałym dodatkiem do smażonych dań mięsnych i rybnych.

Jeśli papryka spiczasta nie jest dostępna, można użyć też zwykłych czerwonych strąków papryki. Warto jednak pamiętać, że spiczasta odmiana zwykle jest bardziej aromatyczna.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!