Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
Krok 1: Krojenie warzyw
Bakłażan i cukinię umyć, oczyścić i pokroić wzdłuż lub w poprzek w plastry grubości 1 cm. Plastry bakłażana oprószyć ½ łyżeczki soli. Pieczarki oczyścić. Papryki pokroić w ćwiartki, usunąć pestki, nasadę szypułki i umyć ćwiartki z wierzchu i w środku. Plastry bakłażana osuszyć na papierowym ręczniku.
Krok 2: Przyprawianie warzyw
Rozłożyć warzywa w głębokim i płaskim wkładzie do gotowania na parze i doprawić ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu.
Krok 3: Rozdrabnianie czosnku
Ząbki czosnku obrać, 1 ząbek włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/1 sekunda. Zgarnąć czosnek łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
Krok 4: Gotowanie warzyw na parze
Do czosnku w pojemniku miksującym wlać 1 litr ciepłej wody, umocować głęboki wkład do gotowania na parze, zawiesić w nim płaski wkład, zamknąć pokrywą i gotować, ustawiwszy program gotowanie na parze/10 minut.
Po upływie czasu gotowania zdjąć cały zestaw do gotowania na parze i odstawić na bok. Pojemnik miksujący opróżnić i opłukać bardzo zimną wodą.
Krok 5: Przygotowanie sosu
Resztę czosnku i zioła włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/1 sekunda. Zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Dodać oliwę z oliwek i ocet balsamiczny, po czym mieszać wszystko (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 5.
Włożyć warzywa do salaterki, polać je mieszaniną oleju i pozostawić na co najmniej 1 godzinę do naciągnięcia.
RADY:
Antipasti smakują nie tylko z chrupiącą ciabattą, ale są też doskonałym dodatkiem do smażonych dań mięsnych i rybnych.
Jeśli papryka spiczasta nie jest dostępna, można użyć też zwykłych czerwonych strąków papryki. Warto jednak pamiętać, że spiczasta odmiana zwykle jest bardziej aromatyczna.
Zobacz podobne
przepisy
DIP Z FASOLI I TALERZ ROZMAITOŚCI
Imprezowa propozycja Kingi Paruzel? Dip z białej fasoli z aromatycznym prażonym czosnkiem i suszonym rozmarynem, podany w towarzystwie chrupiących krakersów, grissini, warzyw i owoców.
Koreczki z łososiem
Imprezowa przekąska na szybko: klasyczne połączenie łososia, serka, ciemnego pieczywa i oliwek w prostych koreczkach, które smakują każdemu! Zaspokoją pierwszy głód gości i szybko znikną z talerza.
Pieczone frytki warzywne z dipem paprykowym
Doskonała alternatywa dla klasycznych frytek ziemniaczanych – pieczone frytki z batatów, cukinii, buraka i dyni. Kolorowe, mocno przyprawione i świetnie komponujące się z lekko ostrym dipem paprykowym. Pycha!
Klasyczne croquetas z szynką serrano
Croquetas, czyli krokiety z niezwykle aksamitnym wnętrzem, z dodatkiem aromatycznej szynki serrano to idealna przekąska na niejedną imprezę. Koniecznie sprawdź, jak proste jest ich przygotowanie w domu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczne pierniczki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto na pierogi
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Przekąski sylwestrowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Wegańska ryba po grecku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto marchewkowe
- Uszka z grzybami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)