Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
KROK 1: PODSMAŻAMY SZYNKĘ Z PRZYPRAWAMI
Plastry szynki serrano kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Następnie na patelnię przekładamy szynkę, doprawiamy ją szczyptą gałki muszkatołowej i podsmażamy na małym ogniu przez chwilę, uważając, by nie stała się chrupiąca.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA CROQUETAS
Do podsmażonej szynki dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Kiedy mąka się delikatnie podsmaży dolewamy mleka i cały czas mieszając doprowadzamy do powstania bardzo gęstego beszamelu, prawie pasty.
KROK 3: STUDZIMY MASĘ NA CROQUETAS
Gotowa masę przekładamy na talerz i rozprowadzamy ją po nim, aby wystygła i nabrała odpowiedniej konsystencji. Przygrywamy ją folią spożywczą i kiedy nabierze temperatury pokojowej wkładamy ją do lodówki na minimum 20 minut.
KROK 4: FORMUJEMY I PANIERUJEMY CROQUETAS
Masę na croquetas kroimy na 8 równych kawałków i w dłoniach nasmarowanych oliwą formujemy z nich kształt przypominający walec. Każdą sztukę obtaczamy najpierw w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej.
KROK 5: SMAŻYMY CROQUETAS
W garnku rozgrzewamy olej i smażymy croquetas na złoty kolor z każdej strony.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z boczkiem i chorizo
Przepyszna sałatka z dodatkiem aromatycznego boczku i pikantnego chorizo, w dodatku podana w jadalnej miseczce. To danie, które musisz przygotować!
Gulasz z chorizo z ciecierzycą w tortilli
Szybkie i łatwe w wykonaniu danie obiadowe – gulasz z chorizo i ciecierzycą w tortilli!
"Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami
Wyraziste składniki zawinięte w liście młodej kapusty to interpretacja tradycyjnego polskiego dania w hiszpańskim stylu.
Chorizo z ziemniakami
Pikantna, treściwa przekąska prosto z południa. Sprawdzi się podczas niejednego spotkania, a jej smak doceni każdy gość.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Grissini czosnkowe z szynką szwarcwaldzką
- Glazurowana szynka z ziemniakami
- Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka
- Jajka po rosyjsku
- Babeczki z polewą
- Chipsy z jabłek
- Krokiety z szynką serrano
- Pasta z awokado
- Kulki mocy z miechunką
- Krokiety z serem pavé
- Zapiekany boczek ze śliwką i serem gorgonzola na imprezę sylwestrową
- Tarta z owocami kaki
- Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-piwnym
- Croquetas z purée ziemniaczanym i chorizo
- Hummus dyniowy
- Pieczona makrela w chlebku pita
- Krem z dyni z chrupiącą kaszą gryczaną
- Sałatka z pieczonych buraków z sosem z pędów sosny
- Kisiel gryczany z sosem miodowo-cytrynowym
- Pizza z tortilli
- Racuchy bez drożdży ze śliwkami
- Kurek w ziołach
- Klasyczna jajecznica
- Herbata imbirowo-pomarańczowa
- Zupa z zielonych szparagów z kiełkami i twarogiem
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Lunchbox z pastą z ciecierzycy
- Purée z pieczonych ziemniaków
- Kanapkowe szaszłyki
- Tort jeżynowy z czerwoną porzeczką
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)