Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- robot kuchenny z hakiem
- folię spożywczą
- foremkę do wycinania kółek
- piekarnik nagrzany do temp. 175°C
- sitko
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1: WYRABIAMY CIASTO
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do misy robota kuchennego. Wyrabiamy chwilę, do momentu uzyskania jednolitej masy.
Ciasto formujemy w kulę i oprószamy mąką. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok. 40 minut.
KROK 2: KROIMY JABŁKA
Jabłka obieramy i kroimy w cząstki.
KROK 3: SKŁADAMY CIASTECZKA
Ciasto dzielimy na 2 części. Na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy każdą część na grubość 3 mm.
Z ciasta wycinamy kółka. W środek każdego wkładamy cząstkę jabłka i dociskamy do siebie brzegi ciasta. Wszystkie ciastka przekładamy na blachę do pieczenia.
Ciasteczka smarujemy białkiem. Połowę posypujemy brązowym cukrem. Wszystkie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 175°C na ok. 15 minut.
KROK 4: PODAJEMY CIASTECZKA
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem ciastka, których nie posypaliśmy wcześniej brązowym cukrem. Wszystkie ciasteczka przekładamy na talerz lub paterę do ciasta. Przed podaniem możemy je ozdobić listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Sękacz z bitą śmietaną i jabłkami
Domowa wersja regionalnego sękacza zasmakuje każdemu, kto jej spróbuje! Odkryj smaki Podlasia i przygotuj przepyszne ciasto z jabłkami i śmietanową pianką.
Pieczone jabłka z bakaliami
Idealny deser na chłodniejsze wieczory – pieczone jabłka z aromatycznym farszem z bakalii i musli owsianego. Przepis Karola bez dodatku cukru!
Babeczki z jabłkami w kształcie róży
Doskonały przepis na deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych – babeczki z nadzieniem jabłkowym w kształcie efektownych róż!
Rogaliki krucho-drożdżowe z jabłkami
Chrupiące, kruche rogaliki z doskonałym nadzieniem z karmelizowanych jabłek - doskonały deser na jesień!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z pieczonym burakiem, szpinakiem i pomarańczą
- Ciastka z jabłkami
- Chrust
- Filet z pstrąga łososiowego z sosem maślanym i zapiekanką bakłażanowo-pomidorową
- Chińskie ciasteczka z wróżbą
- Kruche ciasteczka z orzechami
- Kawa o smaku pomarańczy z pianką imbirową
- Kawa po kozacku
- Tarta z pomarańczami i kumkwatami
- Tarta z warzywami i serem pleśniowym
- Kresowe kluski z makiem
- Chlebki naan z gorgonzolą i figami
- Pancakesy faszerowane jabłkiem
- Faszerowany bakłażan z kuskusem i migdałami
- Marynowane ogórki w stylu koreańskim
- Grillowane meksykańskie szaszłyki z łososia
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Kołacz z białym serem
- Owocowe szaszłyki
- Cytrusowo-korzenna herbatka całodzienna
- Tort piernikowy z kremem z owoców lasu
- Naleśniki po austriacku z morelami i lodami waniliowymi
- Miodowe sezamki ze słonecznikiem
- Roladki z wędzonego łososia z jabłkiem
- Deser śliwkowo-czekoladowy
- Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą
- Łososiowe fajitas
- Śledzie w śmietanie
- Pieczony kurczak chermoula z warzywami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)