zobacz film Podlaskie całuski z jabłkami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • robot kuchenny z hakiem 
  • folię spożywczą
  • foremkę do wycinania kółek
  • piekarnik nagrzany do temp. 175°C 
  • sitko

 

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1: WYRABIAMY CIASTO

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do misy robota kuchennego. Wyrabiamy chwilę, do momentu uzyskania jednolitej masy.

Ciasto formujemy w kulę i oprószamy mąką. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok. 40 minut.

KROK 2: KROIMY JABŁKA

Jabłka obieramy i kroimy w cząstki.

KROK 3: SKŁADAMY CIASTECZKA

Ciasto dzielimy na 2 części. Na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy każdą część na grubość 3 mm.

Z ciasta wycinamy kółka. W środek każdego wkładamy cząstkę jabłka i dociskamy do siebie brzegi ciasta. Wszystkie ciastka przekładamy na blachę do pieczenia.

Ciasteczka smarujemy białkiem. Połowę posypujemy brązowym cukrem. Wszystkie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 175°C na ok. 15 minut.

KROK 4: PODAJEMY CIASTECZKA

Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem ciastka, których nie posypaliśmy wcześniej brązowym cukrem. Wszystkie ciasteczka przekładamy na talerz lub paterę do ciasta. Przed podaniem możemy je ozdobić listkami mięty.

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!