Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- robot kuchenny z hakiem
- folię spożywczą
- foremkę do wycinania kółek
- piekarnik nagrzany do temp. 175°C
- sitko
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1: WYRABIAMY CIASTO
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do misy robota kuchennego. Wyrabiamy chwilę, do momentu uzyskania jednolitej masy.
Ciasto formujemy w kulę i oprószamy mąką. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok. 40 minut.
KROK 2: KROIMY JABŁKA
Jabłka obieramy i kroimy w cząstki.
KROK 3: SKŁADAMY CIASTECZKA
Ciasto dzielimy na 2 części. Na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy każdą część na grubość 3 mm.
Z ciasta wycinamy kółka. W środek każdego wkładamy cząstkę jabłka i dociskamy do siebie brzegi ciasta. Wszystkie ciastka przekładamy na blachę do pieczenia.
Ciasteczka smarujemy białkiem. Połowę posypujemy brązowym cukrem. Wszystkie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 175°C na ok. 15 minut.
KROK 4: PODAJEMY CIASTECZKA
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem ciastka, których nie posypaliśmy wcześniej brązowym cukrem. Wszystkie ciasteczka przekładamy na talerz lub paterę do ciasta. Przed podaniem możemy je ozdobić listkami mięty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Mini burgery
- Boczek pieczony
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Makowiec japoński
- Ciasto na pierogi
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Śledzie po kaszubsku
- Burek ze szpinakiem
- Klasyczna sałatka grecka
- Łazanki
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Śledź w oleju
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Piernik świąteczny
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)