zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C (z funkcją grzania wyłącznie od góry)
  • robot wielofunkcyjny
  • sitko o drobnych oczkach
  • blender ręczny z końcówką do ubijania
  • formę z odpinanym dnem o wymiarach 24 x 24 cm
  • łopatkę silikonową
  • kornet z papieru do pieczenia

Przygotuj wcześniej:

Jajka wyjmij z lodówki ok. 30 minut przed rozpoczęciem pracy nad ciastem, by nabrały temperatury pokojowej.

Sposób przygotowania:


Krok 1: UCIERAMY MASŁO Z CUKREM PUDREM

Żółtka jaj oddzielamy od białek.

Masło ucieramy z cukrem pudrem w naczyniu robota, zaczynając od średnich obrotów. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół. Nasionka wyjmujemy tępą stroną noża i dodajemy do ucieranego masła.

Krok 2: DODAJEMY ŻÓŁTKA

Gdy masło napowietrzy się i połączy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy żółtka jaj. Zwiększamy obroty urządzenia.

Krok 3: UBIJAMY BIAŁKA JAJ

Białka jaj łączymy w misce z cukrem, a następnie ubijamy za pomocą blendera na sztywną, perłową pianę.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA SĘKACZ

Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy przez sito do utartego masła. Dodajemy proszek do pieczenia i skórkę otartą z pomarańczy. Mieszamy.

Do masy stopniowo dodajemy ubitą pianę z białek, za każdym razem delikatnie mieszając. Dodajemy sól i – opcjonalnie – wódkę. Ponownie mieszamy ciasto.

Krok 5: PIECZEMY SĘKACZ

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C, korzystając z funkcji grzania wyłącznie od góry. Jeśli nasz piekarnik nie ma takiej funkcji, włączamy funkcję grzania „góra-dół”, a na dolnym ruszcie piekarnika umieszczamy 2 puste blachy do pieczenia, by zmniejszyć przepływ ciepła.

Ciasto mieszamy. Pierwszą porcję (ok. 1 chochli) przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, a następnie równomiernie rozprowadzamy po dnie za pomocą silikonowej łopatki.

Pieczemy ok. 5-7 minut na ładny, złoty kolor. Po upływie tego czasu wyjmujemy formę z piekarnika i wykładamy kolejną porcję ciasta. Pieczemy kolejne 5-7 minut. Czynność powtarzamy jeszcze cztero- lub pięciokrotnie. Powinniśmy uzyskać spód złożony z ok. 6-7 warstw ciasta.

Upieczony spód odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 6: KARMELIZUJEMY JABŁKA

Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy w dużą kostkę.

Na rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier. Dodajemy pokrojone jabłka i sok wyciśnięty z pomarańczy. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż owoce oddadzą sok i zmiękną.

Krok 7: WYKŁADAMY JABŁKA NA WYSTUDZONY SPÓD CIASTA

Wystudzony sękacz nakłuwamy z wierzchu widelcem. Na spód ciasta wykładamy połowę skarmelizowanych jabłek. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 8: UBIJAMY ŚMIETANKĘ

Mocno schłodzoną śmietankę wstrząsamy i przelewamy do naczynia robota. Ubijamy, zaczynając od niskich obrotów. Gdy śmietanka zgęstnieje, zwiększamy obroty urządzenia i ubijamy jeszcze przez chwilę.

Krok 9: NAMACZAMY ŻELATYNĘ

Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy, by napęczniała. Dodajemy cukier puder i ponownie mieszamy.

Do miseczki z rozpuszczoną żelatyną dodajemy odrobinę ubitej śmietanki. Dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do naczynia z ubitą śmietaną i szybko mieszamy, aż składniki się połączą.

Krok 10: NAKŁADAMY WARSTWĘ ŚMIETANOWĄ I SCHŁADZAMY CIASTO

Na warstwę schłodzonych jabłek przekładamy śmietankę wymieszaną z żelatyną. Wyrównujemy. Na warstwie śmietanowej układamy drugą połowę skarmelizowanych jabłek. Ciasto umieszczamy w lodówce do całkowitego zestalenia się warstwy śmietanowej, na ok. 1 godzinę.

Krok 11: DEKORUJEMY I PODAJEMY CIASTO

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wyciągamy z formy. Z wierzchu dekorujemy temperowaną czekoladą przelaną do papierowego kornetu i listkami świeżej mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    76 dni temu
    Na pewno żelatyna z zimną wodą - bo to powstają takie grudki że nie da się jesc

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    83 dni temu
    Witam Mam taki pomysł, tylko nie wiem czy się sprawdzi w tym przepisie... Czy można warstwę zapieczonego sękacza, przed wysłaniem kolejnej przeskanować np konfiturą lub czekoladą?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    82 dni temu
    Matyldo, jak najbardziej można wzbogacić smak o dodatkową warstwę konfitury lub czekolady :)
  • Gość Gość
    85 dni temu
    Czy jest możliwość użycia jabłek do szarlotki (takich ze słoika) zamiast karmelizować świeże?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram