![Sękacz z jabłkami i bitą śmietaną Sękacz z jabłkami i bitą śmietaną](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/e155780cadc2-54ded579e253-kw36-Pawel_Malecki_Sekacz_z_jablkami_i_bita_smietana_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C (z funkcją grzania wyłącznie od góry)
- robot wielofunkcyjny
- sitko o drobnych oczkach
- blender ręczny z końcówką do ubijania
- formę z odpinanym dnem o wymiarach 24 x 24 cm
- łopatkę silikonową
- kornet z papieru do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Jajka wyjmij z lodówki ok. 30 minut przed rozpoczęciem pracy nad ciastem, by nabrały temperatury pokojowej.
Sposób przygotowania:
Krok 1: UCIERAMY MASŁO Z CUKREM PUDREM
Żółtka jaj oddzielamy od białek.
Masło ucieramy z cukrem pudrem w naczyniu robota, zaczynając od średnich obrotów. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół. Nasionka wyjmujemy tępą stroną noża i dodajemy do ucieranego masła.
Krok 2: DODAJEMY ŻÓŁTKA
Gdy masło napowietrzy się i połączy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy żółtka jaj. Zwiększamy obroty urządzenia.
Krok 3: UBIJAMY BIAŁKA JAJ
Białka jaj łączymy w misce z cukrem, a następnie ubijamy za pomocą blendera na sztywną, perłową pianę.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA SĘKACZ
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy przez sito do utartego masła. Dodajemy proszek do pieczenia i skórkę otartą z pomarańczy. Mieszamy.
Do masy stopniowo dodajemy ubitą pianę z białek, za każdym razem delikatnie mieszając. Dodajemy sól i – opcjonalnie – wódkę. Ponownie mieszamy ciasto.
Krok 5: PIECZEMY SĘKACZ
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C, korzystając z funkcji grzania wyłącznie od góry. Jeśli nasz piekarnik nie ma takiej funkcji, włączamy funkcję grzania „góra-dół”, a na dolnym ruszcie piekarnika umieszczamy 2 puste blachy do pieczenia, by zmniejszyć przepływ ciepła.
Ciasto mieszamy. Pierwszą porcję (ok. 1 chochli) przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, a następnie równomiernie rozprowadzamy po dnie za pomocą silikonowej łopatki.
Pieczemy ok. 5-7 minut na ładny, złoty kolor. Po upływie tego czasu wyjmujemy formę z piekarnika i wykładamy kolejną porcję ciasta. Pieczemy kolejne 5-7 minut. Czynność powtarzamy jeszcze cztero- lub pięciokrotnie. Powinniśmy uzyskać spód złożony z ok. 6-7 warstw ciasta.
Upieczony spód odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 6: KARMELIZUJEMY JABŁKA
Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy w dużą kostkę.
Na rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier. Dodajemy pokrojone jabłka i sok wyciśnięty z pomarańczy. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż owoce oddadzą sok i zmiękną.
Krok 7: WYKŁADAMY JABŁKA NA WYSTUDZONY SPÓD CIASTA
Wystudzony sękacz nakłuwamy z wierzchu widelcem. Na spód ciasta wykładamy połowę skarmelizowanych jabłek. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 8: UBIJAMY ŚMIETANKĘ
Mocno schłodzoną śmietankę wstrząsamy i przelewamy do naczynia robota. Ubijamy, zaczynając od niskich obrotów. Gdy śmietanka zgęstnieje, zwiększamy obroty urządzenia i ubijamy jeszcze przez chwilę.
Krok 9: NAMACZAMY ŻELATYNĘ
Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy, by napęczniała. Dodajemy cukier puder i ponownie mieszamy.
Do miseczki z rozpuszczoną żelatyną dodajemy odrobinę ubitej śmietanki. Dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do naczynia z ubitą śmietaną i szybko mieszamy, aż składniki się połączą.
Krok 10: NAKŁADAMY WARSTWĘ ŚMIETANOWĄ I SCHŁADZAMY CIASTO
Na warstwę schłodzonych jabłek przekładamy śmietankę wymieszaną z żelatyną. Wyrównujemy. Na warstwie śmietanowej układamy drugą połowę skarmelizowanych jabłek. Ciasto umieszczamy w lodówce do całkowitego zestalenia się warstwy śmietanowej, na ok. 1 godzinę.
Krok 11: DEKORUJEMY I PODAJEMY CIASTO
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wyciągamy z formy. Z wierzchu dekorujemy temperowaną czekoladą przelaną do papierowego kornetu i listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta marchewkowo-jabłkowa
Jak nie marnować resztek w kuchni? Za pomocą tego przepisu Paweł pokaże Wam, jak z pozostałości po soku przygotować pyszną tartę. Sprawdźcie koniecznie!
![Tarta marchewkowo-jabłkowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b3b665762198-8b9b2fa05e9b-KW17_pawel_tarta_PL_1250x700.webp)
Ciastka francuskie z jabłkami
Deser z chrupiącego ciasta francuskiego z miękkim jabłkowym nadzieniem, inspirowany kuchnią Włoch – oto propozycja Pawła na pyszną, domową przekąskę!
![Ciastka francuskie z jabłkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1732ceab60c0-58b79de21072-BS_ONLINE_KW37_PAWEK_200818_MJ9229.webp)
Ucierane ciasto maślane z jabłkami i maślaną kruszonką
Jabłka i kruszonka to składniki pysznego ciasta, którym kusi Paweł. Dasz się namówić?
![Ucierane ciasto maślane z jabłkami i maślaną kruszonką](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c57f5d5ce84a-4f6b6b58e035-KK_SLODKIE_ucierane_ciasto_maslane_z_jablkami_1250x700.webp)
Tartaletka z jabłkami
Łatwy w przygotowaniu, smaczny wypiek z ciasta francuskiego i jabłek. Cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.
![Tartaletka z jabłkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/795ca180b03f-f056555218-TARTALETKI-Z-JABLKAMI_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Puszyste ciasto z borówkami
- Baba drożdżowa
- Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
- Łosoś i jajka pieczone w chlebie
- Piersi z gęsi z podgrzybkami lub borowikami
- Brownie z bitą śmietaną i cytrusami
- Kompot z rabarbaru na dwa sposoby
- Zapiekanka makaronowa z brokułami
- Wegański pasztet z pieczarek
- Naleśniki z kremem orzechowym i ciasteczkami
- Chlebek odrywany z serem pleśniowym i gruszką
- Wegańska kapusta faszerowana
- Kremowa zupa tortellini
- Homar w sosie maślano-pomarańczowym z marynowaną kapustą stożkową
- Pasta czekoladowa à la Nutella
- Pizza pepperoni
- Kurczak z ostrą pastą curry i liczi!
- Batony imbirowo-marcepanowe
- Zapiekanka z bakłażanem, serami i miętą
- Piersi gęsi w pomarańczach z pyzami i kapustą z jabłkami
- Chicago’s pizza
- Zmiksowana konfitura z truskawek bez gotowania
- Dorsz na kapuście z kremem balsamicznym
- Tatar wołowy
- Tacos w stylu meksykańskim z wołowiną i salsą
- Raclette z porami i boczkiem w śmietanie
- Podpłomyki z koprem włoskim i brzoskwinią
- Konfitura wiśniowa z migdałami i żubrówką
- Wigilijna zupa rybna
- Kanapki z batata z jajkiem w koszulce
Komentarze (4)
1412 dni temu
Na pewno żelatyna z zimną wodą - bo to powstają takie grudki że nie da się jesc
odpowiedz
1419 dni temu
Witam Mam taki pomysł, tylko nie wiem czy się sprawdzi w tym przepisie... Czy można warstwę zapieczonego sękacza, przed wysłaniem kolejnej przeskanować np konfiturą lub czekoladą?
odpowiedz
1418 dni temu
Matyldo, jak najbardziej można wzbogacić smak o dodatkową warstwę konfitury lub czekolady :)
1421 dni temu
Czy jest możliwość użycia jabłek do szarlotki (takich ze słoika) zamiast karmelizować świeże?
odpowiedz