zobacz film Wielkopolskie ciasto brzdąc

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robot kuchenny
  • tarkę o małych oczkach
  • papier do pieczenia
  • formę prostokątną o wymiarach 34 x 24 cm z odpinanym rantem
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
  • łyżkę drewnianą
  • łopatkę silikonową
  • grzebień cukierniczy lub sztywną folię z wyciętymi ząbkami

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

15 g żelatyny namocz w 30 ml wody przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta.

Biszkopt

KROK 1: UCIERAMY JAJKA Z CUKREM

Białka oddzielamy od żółtek i przekładamy do misy robota. Ucieramy, stopniowo dodając cukier, do momentu uzyskania piany. Dodajemy żółtka. Ucieramy jeszcze przez ok. 1 minutę i wyłączamy robot.

KROK 2: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Dodajemy skórkę z pomarańczy. Mieszamy dokładnie. W drugiej misce łączymy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodajemy do masy i mieszamy do momentu połączenia składników. Dodajemy olej oraz wodę i mieszamy jeszcze chwilkę.

KROK 3: PIECZEMY BISZKOPT

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Masę przelewamy do formy, dokładnie wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C na ok. 40-45 minut. Po upieczeniu odstawiamy biszkopt do wystygnięcia.

Kiedy ciasto przestygnie, wyjmujemy je z formy i zdejmujemy papier do pieczenia. Ścinamy górę biszkoptu, a następnie rozcinamy go wzdłuż na 2 biszkoptowe blaty.

Mus czekoladowy

KROK 1: UBIJAMY ŚMIETANĘ

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy za pomocą robota kuchennego.

KROK 2: ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ W SOKU

Czekolady łamiemy na kawałki. Sok przelewamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu. Kiedy sok zacznie się gotować, dodajemy żelatynę i cały czas mieszamy. Dodajemy czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia jej w soku.

KROK 3: ŁĄCZYMY ŚMIETANĘ Z CZEKOLADĄ

Część ubitej śmietany dodajemy do czekolady i dokładnie mieszamy. Kiedy całość się upłynni, przelewamy czekoladową masę do pozostałej części śmietany i ponownie mieszamy.

KROK 4: PRZEKŁADAMY BISZKOPTY MUSEM

Pierwszy biszkoptowy blat układamy na dnie formy do ciasta. Smarujemy obficie musem czekoladowym, wyrównujemy i przykrywamy drugim biszkoptowym blatem. Na wierzch ciasta wykładamy kolejną porcję musu i wyrównujemy go z wierzchu. 

KROK 5: ROBIMY FALE NA CIEŚCIE

Za pomocą grzebienia cukierniczego, grzebienia wyciętego z grubszej folii lub widelca robimy fale na musie czekoladowym. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 60 minut.

Polewa             

KROK 1: GOTUJEMY CZEKOLADĘ

Sok zagotowujemy w rondelku na małym ogniu. Dodajemy połamaną czekoladę i masło. Mieszając, gotujemy do momentu połączenia składników.

KROK 2: POLEWAMY CZEKOLADĄ I OZDABIAMY CIASTO

Ciasto wyjmujemy z lodówki. Zdejmujemy rant formy. Z papieru do pieczenia robimy kornet (rożek), który napełniamy polewą. Zawijamy górę, odcinamy niewielki róg i okrągłymi ruchami polewamy ciasto. Na wierzchu układamy maliny oraz listki mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    962 dni temu
    Okropnie gorzkie, nie polecam. Dopiero później porównałam z innymi przepisami i wszystkie były z dodatkiem kakao a nie gorzkiej czekolady

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!