Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot kuchenny
- tarkę o małych oczkach
- papier do pieczenia
- formę prostokątną o wymiarach 34 x 24 cm z odpinanym rantem
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
- łyżkę drewnianą
- łopatkę silikonową
- grzebień cukierniczy lub sztywną folię z wyciętymi ząbkami
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
15 g żelatyny namocz w 30 ml wody przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta.
Biszkopt
KROK 1: UCIERAMY JAJKA Z CUKREM
Białka oddzielamy od żółtek i przekładamy do misy robota. Ucieramy, stopniowo dodając cukier, do momentu uzyskania piany. Dodajemy żółtka. Ucieramy jeszcze przez ok. 1 minutę i wyłączamy robot.
KROK 2: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Dodajemy skórkę z pomarańczy. Mieszamy dokładnie. W drugiej misce łączymy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodajemy do masy i mieszamy do momentu połączenia składników. Dodajemy olej oraz wodę i mieszamy jeszcze chwilkę.
KROK 3: PIECZEMY BISZKOPT
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Masę przelewamy do formy, dokładnie wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C na ok. 40-45 minut. Po upieczeniu odstawiamy biszkopt do wystygnięcia.
Kiedy ciasto przestygnie, wyjmujemy je z formy i zdejmujemy papier do pieczenia. Ścinamy górę biszkoptu, a następnie rozcinamy go wzdłuż na 2 biszkoptowe blaty.
Mus czekoladowy
KROK 1: UBIJAMY ŚMIETANĘ
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy za pomocą robota kuchennego.
KROK 2: ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ W SOKU
Czekolady łamiemy na kawałki. Sok przelewamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu. Kiedy sok zacznie się gotować, dodajemy żelatynę i cały czas mieszamy. Dodajemy czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia jej w soku.
KROK 3: ŁĄCZYMY ŚMIETANĘ Z CZEKOLADĄ
Część ubitej śmietany dodajemy do czekolady i dokładnie mieszamy. Kiedy całość się upłynni, przelewamy czekoladową masę do pozostałej części śmietany i ponownie mieszamy.
KROK 4: PRZEKŁADAMY BISZKOPTY MUSEM
Pierwszy biszkoptowy blat układamy na dnie formy do ciasta. Smarujemy obficie musem czekoladowym, wyrównujemy i przykrywamy drugim biszkoptowym blatem. Na wierzch ciasta wykładamy kolejną porcję musu i wyrównujemy go z wierzchu.
KROK 5: ROBIMY FALE NA CIEŚCIE
Za pomocą grzebienia cukierniczego, grzebienia wyciętego z grubszej folii lub widelca robimy fale na musie czekoladowym. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 60 minut.
Polewa
KROK 1: GOTUJEMY CZEKOLADĘ
Sok zagotowujemy w rondelku na małym ogniu. Dodajemy połamaną czekoladę i masło. Mieszając, gotujemy do momentu połączenia składników.
KROK 2: POLEWAMY CZEKOLADĄ I OZDABIAMY CIASTO
Ciasto wyjmujemy z lodówki. Zdejmujemy rant formy. Z papieru do pieczenia robimy kornet (rożek), który napełniamy polewą. Zawijamy górę, odcinamy niewielki róg i okrągłymi ruchami polewamy ciasto. Na wierzchu układamy maliny oraz listki mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Sękacz z bitą śmietaną i jabłkami
Domowa wersja regionalnego sękacza zasmakuje każdemu, kto jej spróbuje! Odkryj smaki Podlasia i przygotuj przepyszne ciasto z jabłkami i śmietanową pianką.
Fitciasto mandarynkowe bez mąki
Ciasto od serca? Koniecznie spróbuj tego przepisu! Pokochasz je za prostotę i wyjątkowy, mandarynkowy smak.
Ekspresowy tort pischinger
Pochodzący z Galicji pischinger to waflowy torcik przekładany czekoladowo-orzechowym nadzieniem. Przygotuj go, wykorzystując ekspresowy przepis Pawła, i ciesz się smakami regionalnej kuchni!
Ciasto zebra
Sporu dotyczącego pasków zebry z pewnością nie rozstrzygniemy, ale zawsze możemy zrobić przepyszne ciasto zebrę, którego każdy paseczek smakuje idealnie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dżem wiśniowy z imbirem i rumem
- Schab z szynką i salsą jabłkową
- Sernik cytrynowy na zimno
- Zapiekane brzoskwinie
- Jesiotr maślany z soczewicą i sosem grzybowym
- Sałatka w słoiku na 3 sposoby
- Młoda kapusta z salsą z pomidorów
- Wegetariańskie knedle z wytrawnym farszem twarogowym
- Humus z tahiną i płatkami chili
- Agarowe galaretki malinowe
- Agarowe galaretki truskawkowe
- Sambar z czerwonej soczewicy z rzepą i bakłażanem
- Wegańskie ciasto à la panna cotta
- MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
- Gryczane kaszotto z marchewką, nerkowcami i pieczarkami
- Hot dogi z frankfurterkami
- Zupa parmezan pasta
- Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika
- Roladki z bakłażana z farszem orzechowym
- Wegańskie ciasto z rabarbarem
- Twarożek tofu z warzywami
- Krokiety z serem pavé
- Sum z karaibską salsą
- Jarski żurek łemkowski
- Yakisoba z krewetkami
- Curry rybne z mango i kolendrą
- Jabłka i gruszki z rodzynkami
- Zapiekanka z indykiem i ziemniaczanym purée
- Szynka wieprzowa z szynkowaru
- Wegańskie lody z awokado z truflami czekoladowymi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
949 dni temu
Okropnie gorzkie, nie polecam. Dopiero później porównałam z innymi przepisami i wszystkie były z dodatkiem kakao a nie gorzkiej czekolady
odpowiedz