
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- robot kuchenny
- dwie chochle
- wykałaczkę
- patyczek do ciasta
- okrągłą formę do ciasta o średnicy 26 cm
- sitko o drobnych oczkach
KROK 1: UBIJAMY JAJKA
Białka umieszczamy w misie robota. Ubijamy na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier. Po uzyskaniu ubitej masy dodajemy żółtka.
Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż, nożem wyjmujemy nasionka i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą.
KROK 2: DODAJEMY MĄKĘ I SOK
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy partiami do ubitych jajek na zmianę z sokiem z pomarańczy.
Na koniec dodajemy olej i mieszamy całość.
KROK 3: DZIELIMY CIASTO
Ciasto przekładamy po połowie do dwóch osobnych misek.
Do jednej z nich dodajemy 3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Do drugiej dodajemy 3 łyżki kakao i również mieszamy.
KROK 4: WYPEŁNIAMY FORMĘ CIASTEM
Okrągłą formę do ciasta smarujemy masłem i delikatnie oprószamy mąką. Zaczynając od środka formy, chochlami nakładamy na siebie okrągłe kleksy z ciasta – raz jasny, raz ciemny.
Gdy wypełnimy już całą formę, możemy w kilku miejscach przejechać delikatnie wykałaczką przez całą długość formy. W ten sposób na cieście powstanie dodatkowy wzór.
KROK 5: PIECZEMY CIASTO
Ciasto pieczemy ok. 55-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po wyjęciu odstawiamy do wystudzenia i posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sitko o drobnych oczkach.
Zobacz podobne
przepisy
Odwrócone ciasto z truskawkami
Idealny wypiek dla małych i dużych wielbicieli owoców, czyli odwrócone ciasto z truskawkami. Przygotujecie je według prostego przepisu Pawła – na przykład na Dzień Dziecka!

Puszysty sernik na cieście marchewkowym
Sernikowa masa i korzenny, marchewkowy spód łączą się w jednym cieście dzięki przepisowi Pawła. Upiecz to proste ciasto i podaj je z warstwą aksamitnego, twarogowego kremu.

Ciasto à la mars
Ciasto o smaku znanego batona z karmelem, nadzieniem nugatowym i czekoladą – hit imprez w wykonaniu Pawła Małeckiego!

Ciasto z brzoskwiniami
Wegańskie ciasto pełne soczystych brzoskwiń! Zobacz, jakie to łatwe, i wypróbuj przepis Kingi Paruzel!

Komentarze (2)
418 dni temu
Ciasto wyszło jak z obrazka. Pierwsza moja zebra bez zakalca :) Ja dałam mniej cukru i polałam gorzką czekoladą. Pyszniutkie :)
odpowiedz
973 dni temu
Cukru prawie tyle ile mąki. Straszne!!
odpowiedz
zobacz wszystkie