zobacz film Ciasto zebra

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • robot kuchenny
  • dwie chochle
  • wykałaczkę
  • patyczek do ciasta
  • okrągłą formę do ciasta o średnicy 26 cm
  • sitko o drobnych oczkach

KROK 1: UBIJAMY JAJKA

Białka umieszczamy w misie robota. Ubijamy na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier. Po uzyskaniu ubitej masy dodajemy żółtka.

Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż, nożem wyjmujemy nasionka i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą.

KROK 2: DODAJEMY MĄKĘ I SOK

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy partiami do ubitych jajek na zmianę z sokiem z pomarańczy.

Na koniec dodajemy olej i mieszamy całość.


KROK 3: DZIELIMY CIASTO

Ciasto przekładamy po połowie do dwóch osobnych misek.

Do jednej z nich dodajemy 3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Do drugiej dodajemy 3 łyżki kakao i również mieszamy.
 

KROK 4: WYPEŁNIAMY FORMĘ CIASTEM

Okrągłą formę do ciasta smarujemy masłem i delikatnie oprószamy mąką. Zaczynając od środka formy, chochlami nakładamy na siebie okrągłe kleksy z ciasta – raz jasny, raz ciemny.

Gdy wypełnimy już całą formę, możemy w kilku miejscach przejechać delikatnie wykałaczką przez całą długość formy. W ten sposób na cieście powstanie dodatkowy wzór.

KROK 5: PIECZEMY CIASTO

Ciasto pieczemy ok. 55-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po wyjęciu odstawiamy do wystudzenia i posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sitko o drobnych oczkach.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    264 dni temu
    W skladnikach jest blad na ciaso potrzeba "mąka pszenna - 30 g" a dodatkowo "mąka pszenna - 350 g"? Chyba powinno byc odwortnie? lub 300 g na ciasto a dodatkowo 35g?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    262 dni temu
    Bardzo dziękujemy za czujność! Składniki faktycznie zamieniły się miejscami, ale już są tam, gdzie być powinny :)
  • Ani Ani
    777 dni temu
    Ciasto wyszło jak z obrazka. Pierwsza moja zebra bez zakalca :) Ja dałam mniej cukru i polałam gorzką czekoladą. Pyszniutkie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1331 dni temu
    Cukru prawie tyle ile mąki. Straszne!!

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!