
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- sitko o drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
Krok 1: GOTUJEMY KOMPOT Z RABARBARU
Łodygi rabarbaru myjemy, osuszamy, a ich końcówki z obu stron odcinamy. Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki.
2 litry wody zagotowujemy w garnku. Dodajemy pokrojony rabarbar, włączamy ogień i zagotowujemy całość.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY NAPAR Z MIĘTY
Miętę myjemy, przekładamy do wysokiego dzbanka i zalewamy 1 l wrzącej wody. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego wystudzenia, by uzyskać aromatyczny napar.
Krok 3: PRZECEDZAMY KOMPOT Z RABARBARU
Gdy rabarbar zmięknie i zacznie się rozpadać, kompot przelewamy przez sitko do pojemnego dzbanka lub dużej miski. Odcedzony rabarbar odkładamy – możemy wykorzystać go w innym przepisie, np. jako bazę owocowej konfitury.
Krok 4: ŁĄCZYMY KOMPOT Z NAPAREM Z MIĘTY
Do odcedzonego kompotu dolewamy przestudzony napar z mięty. Dodajemy miód. Mieszamy. Napój żniwny przelewamy do mniejszych dzbanków, całkowicie studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki, by dobrze się schłodził.
Schłodzony napój żniwny dekorujemy przed podaniem listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Koktajl brzoskwiniowo-marchewkowy
Słodki owocowy napój o kremowej konsystencji i kuszącym kolorze… a do tego bomba witaminowa! Polecamy na gorące dni.

Napój marchewkowo-imbirowy z pomarańczą
Marchewka, imbir i pomarańcza to doskonała kompozycja na zimowe dni. Wypróbuj i zaserwuj swoim domownikom.

Kompot agrestowy
Pyszny na zimno i na ciepło! Spróbuj kompotu agrestowego według przepisu Kingi Paruzel!

Komentarze (0)