Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- sitko o drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
Krok 1: GOTUJEMY KOMPOT Z RABARBARU
Łodygi rabarbaru myjemy, osuszamy, a ich końcówki z obu stron odcinamy. Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki.
2 litry wody zagotowujemy w garnku. Dodajemy pokrojony rabarbar, włączamy ogień i zagotowujemy całość.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY NAPAR Z MIĘTY
Miętę myjemy, przekładamy do wysokiego dzbanka i zalewamy 1 l wrzącej wody. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego wystudzenia, by uzyskać aromatyczny napar.
Krok 3: PRZECEDZAMY KOMPOT Z RABARBARU
Gdy rabarbar zmięknie i zacznie się rozpadać, kompot przelewamy przez sitko do pojemnego dzbanka lub dużej miski. Odcedzony rabarbar odkładamy – możemy wykorzystać go w innym przepisie, np. jako bazę owocowej konfitury.
Krok 4: ŁĄCZYMY KOMPOT Z NAPAREM Z MIĘTY
Do odcedzonego kompotu dolewamy przestudzony napar z mięty. Dodajemy miód. Mieszamy. Napój żniwny przelewamy do mniejszych dzbanków, całkowicie studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki, by dobrze się schłodził.
Schłodzony napój żniwny dekorujemy przed podaniem listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Koktajl brzoskwiniowo-marchewkowy
Słodki owocowy napój o kremowej konsystencji i kuszącym kolorze… a do tego bomba witaminowa! Polecamy na gorące dni.
Napój marchewkowo-imbirowy z pomarańczą
Marchewka, imbir i pomarańcza to doskonała kompozycja na zimowe dni. Wypróbuj i zaserwuj swoim domownikom.
Kompot agrestowy
Pyszny na zimno i na ciepło! Spróbuj kompotu agrestowego według przepisu Kingi Paruzel!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tartaletki ze szpinakiem
- Mus jabłkowy z cząstkami jabłek do szarlotki
- Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
- Sycące muffinki z kukurydzą i szynką
- Proste tortille z serem i pieczarkami
- Minibabeczki z rabarbarem i białą czekoladą
- Chlebki warzywne w trzech kolorach
- Wiosenny dżem truskawkowy
- Rabarbarowy kisiel na bazie napoju żniwnego
- Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym
- Prosta zupa z kaszą gryczaną
- Ciasteczka pistacjowe z białą czekoladą
- Kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym
- Kabanosy w cieście francuskim
- ORZEŹWIAJĄCY KOMPOT Z RABARBARU
- Tarta z kremem śmietankowym i orzeszkami w solonym karmelu
- Deser z mango i jogurtem greckim
- PASTA Z KOZIEGO SERA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
- Sałatka z kurczakiem i chrupiącymi talarkami ziemniaczanymi
- Lahmacun, czyli pizza w stylu tureckim
- Sushi z banana
- Piroshki z wołowiną
- Wytrawne scones z cheddarem i szynką
- Figa z makiem i pampuchem
- Klopsy z dorsza w zalewie octowej
- Burgery z jajkiem sadzonym
- Makaron z sosem grzybowym à la boloński
- Konfitura żurawinowa
- Cytryny w soli
- Wędlina golonkowa z szynkowaru
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)