Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- sitko o drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
Krok 1: GOTUJEMY KOMPOT Z RABARBARU
Łodygi rabarbaru myjemy, osuszamy, a ich końcówki z obu stron odcinamy. Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki.
2 litry wody zagotowujemy w garnku. Dodajemy pokrojony rabarbar, włączamy ogień i zagotowujemy całość.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY NAPAR Z MIĘTY
Miętę myjemy, przekładamy do wysokiego dzbanka i zalewamy 1 l wrzącej wody. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego wystudzenia, by uzyskać aromatyczny napar.
Krok 3: PRZECEDZAMY KOMPOT Z RABARBARU
Gdy rabarbar zmięknie i zacznie się rozpadać, kompot przelewamy przez sitko do pojemnego dzbanka lub dużej miski. Odcedzony rabarbar odkładamy – możemy wykorzystać go w innym przepisie, np. jako bazę owocowej konfitury.
Krok 4: ŁĄCZYMY KOMPOT Z NAPAREM Z MIĘTY
Do odcedzonego kompotu dolewamy przestudzony napar z mięty. Dodajemy miód. Mieszamy. Napój żniwny przelewamy do mniejszych dzbanków, całkowicie studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki, by dobrze się schłodził.
Schłodzony napój żniwny dekorujemy przed podaniem listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Nuggetsy z kurczaka
- Spaghetti carbonara
- Jajka na miękko
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Śledzie po kaszubsku
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Łazanki
- Boczek pieczony
- Makowiec japoński
- Sernik pistacjowy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Uszka z grzybami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Domek z piernika
- Pierniki
- Śledź w oleju
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)