![Lubelski napój żniwny z rabarbaru Lubelski napój żniwny z rabarbaru](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/e295667e459b-e4f3e7f93f1f-kw24-2021-pawel-malecki-lubelski-napoj-zniwny-z-rabarbaru-1250x750.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- sitko o drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
Krok 1: GOTUJEMY KOMPOT Z RABARBARU
Łodygi rabarbaru myjemy, osuszamy, a ich końcówki z obu stron odcinamy. Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki.
2 litry wody zagotowujemy w garnku. Dodajemy pokrojony rabarbar, włączamy ogień i zagotowujemy całość.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY NAPAR Z MIĘTY
Miętę myjemy, przekładamy do wysokiego dzbanka i zalewamy 1 l wrzącej wody. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego wystudzenia, by uzyskać aromatyczny napar.
Krok 3: PRZECEDZAMY KOMPOT Z RABARBARU
Gdy rabarbar zmięknie i zacznie się rozpadać, kompot przelewamy przez sitko do pojemnego dzbanka lub dużej miski. Odcedzony rabarbar odkładamy – możemy wykorzystać go w innym przepisie, np. jako bazę owocowej konfitury.
Krok 4: ŁĄCZYMY KOMPOT Z NAPAREM Z MIĘTY
Do odcedzonego kompotu dolewamy przestudzony napar z mięty. Dodajemy miód. Mieszamy. Napój żniwny przelewamy do mniejszych dzbanków, całkowicie studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki, by dobrze się schłodził.
Schłodzony napój żniwny dekorujemy przed podaniem listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Koktajl brzoskwiniowo-marchewkowy
Słodki owocowy napój o kremowej konsystencji i kuszącym kolorze… a do tego bomba witaminowa! Polecamy na gorące dni.
![Koktajl brzoskwiniowo-marchewkowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5ff0a3e8521f-4fa1cfe2b7-KW_37_koktajl_brzoskwiniowy_13213_S132663_960x540.webp)
Napój marchewkowo-imbirowy z pomarańczą
Marchewka, imbir i pomarańcza to doskonała kompozycja na zimowe dni. Wypróbuj i zaserwuj swoim domownikom.
![Napój marchewkowo-imbirowy z pomarańczą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3849fbb77b2c-307b35192959-Karotten-Ingwer-Drink.webp)
Kompot agrestowy
Pyszny na zimno i na ciepło! Spróbuj kompotu agrestowego według przepisu Kingi Paruzel!
![Kompot agrestowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/28c61fedf974-667f0f5002f9-BS_KW30_2019Kinga_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tartaletki ze szpinakiem
- Mus jabłkowy z cząstkami jabłek do szarlotki
- Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
- Sycące muffinki z kukurydzą i szynką
- Proste tortille z serem i pieczarkami
- Minibabeczki z rabarbarem i białą czekoladą
- Chlebki warzywne w trzech kolorach
- Wiosenny dżem truskawkowy
- Rabarbarowy kisiel na bazie napoju żniwnego
- Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym
- Prosta zupa z kaszą gryczaną
- Ciasteczka pistacjowe z białą czekoladą
- Kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym
- Kabanosy w cieście francuskim
- ORZEŹWIAJĄCY KOMPOT Z RABARBARU
- Tarta z kremem śmietankowym i orzeszkami w solonym karmelu
- Deser z mango i jogurtem greckim
- PASTA Z KOZIEGO SERA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
- Sałatka z kurczakiem i chrupiącymi talarkami ziemniaczanymi
- Lahmacun, czyli pizza w stylu tureckim
- Sushi z banana
- Piroshki z wołowiną
- Wytrawne scones z cheddarem i szynką
- Figa z makiem i pampuchem
- Klopsy z dorsza w zalewie octowej
- Burgery z jajkiem sadzonym
- Makaron z sosem grzybowym à la boloński
- Konfitura żurawinowa
- Cytryny w soli
- Wędlina golonkowa z szynkowaru
Komentarze (0)