zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • 4 pucharki do deserów
  • robot wielofunkcyjny z końcówką do ubijania
  • durszlak

Krok 1: ROZPUSZCZAMY ŻELATYNĘ

Żelatynę zalewamy zimną wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy, by napęczniała. Dodajemy gorącą wodę. Ponownie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 2: SPARZAMY JAJKA

Jajka o temperaturze pokojowej umieszczamy na durszlaku lub sitku i zalewamy wrzątkiem. Żółtka oddzielamy od białek i umieszczamy w naczyniu robota. Białka odkładamy do osobnej miski.

Krok 3: UCIERAMY ŻÓŁTKA Z KSYLITOLEM

Do żółtek dodajemy ksylitol. Całość ucieramy ok. 5-7 minut, aż ksylitol się rozpuści, a żółtka zmienią kolor na jasny. Masę przekładamy do osobnej miski.

Krok 4: UBIJAMY BIAŁKA

Białka przekładamy do naczynia robota i ubijamy na sztywną, puszystą pianę.

Krok 5: ŁĄCZYMY ŻÓŁTKA Z BIAŁKAMI

Ubitą pianę z białek stopniowo dodajemy do utartych żółtek, za każdym razem delikatnie mieszając masę, by zachować jej puszystość. Dodajemy wystudzoną żelatynę i sok z cytryny. Ponownie mieszamy.

Krok 6: SCHŁADZAMY SZPAJZĘ

Masę deseru przekładamy do pucharków, wypełniając je do ok. ¾ objętości. Pucharki wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę, by szpajza stężała.

Opcjonalnie: szpajzę możemy przełożyć do jednego, dużego naczynia, a następnie schłodzić w analogiczny sposób.

Krok 7: DEKORUJEMY I PODAJEMY SZPAJZĘ

Pucharki z mocno schłodzoną szpajzą wypełniamy jogurtem. Desery dekorujemy z wierzchu świeżymi sezonowymi owocami (np. czerwonymi porzeczkami, borówkami, malinami).

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Kinga paruzer Kinga paruzer
    6 dni temu
    Lody

    odpowiedz

  • Kinga paruzer Kinga paruzer
    6 dni temu
    Loby ctrowyne

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram