 
                
                     
                
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- 4 pucharki do deserów
- robot wielofunkcyjny z końcówką do ubijania
- durszlak
Krok 1: ROZPUSZCZAMY ŻELATYNĘ
Żelatynę zalewamy zimną wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy, by napęczniała. Dodajemy gorącą wodę. Ponownie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 2: SPARZAMY JAJKA
Jajka o temperaturze pokojowej umieszczamy na durszlaku lub sitku i zalewamy wrzątkiem. Żółtka oddzielamy od białek i umieszczamy w naczyniu robota. Białka odkładamy do osobnej miski.
Krok 3: UCIERAMY ŻÓŁTKA Z KSYLITOLEM
Do żółtek dodajemy ksylitol. Całość ucieramy ok. 5-7 minut, aż ksylitol się rozpuści, a żółtka zmienią kolor na jasny. Masę przekładamy do osobnej miski.
Krok 4: UBIJAMY BIAŁKA
Białka przekładamy do naczynia robota i ubijamy na sztywną, puszystą pianę.
Krok 5: ŁĄCZYMY ŻÓŁTKA Z BIAŁKAMI
Ubitą pianę z białek stopniowo dodajemy do utartych żółtek, za każdym razem delikatnie mieszając masę, by zachować jej puszystość. Dodajemy wystudzoną żelatynę i sok z cytryny. Ponownie mieszamy.
Krok 6: SCHŁADZAMY SZPAJZĘ
Masę deseru przekładamy do pucharków, wypełniając je do ok. ¾ objętości. Pucharki wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę, by szpajza stężała.
Opcjonalnie: szpajzę możemy przełożyć do jednego, dużego naczynia, a następnie schłodzić w analogiczny sposób.
Krok 7: DEKORUJEMY I PODAJEMY SZPAJZĘ
Pucharki z mocno schłodzoną szpajzą wypełniamy jogurtem. Desery dekorujemy z wierzchu świeżymi sezonowymi owocami (np. czerwonymi porzeczkami, borówkami, malinami).
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Łazanki
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Makowiec japoński
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Makówki śląskie
- Burek ze szpinakiem
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Świąteczne pierniczki
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Piernik świąteczny
- Spaghetti carbonara
- Mini burgery
- Nuggetsy z kurczaka
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Uszka z grzybami
- Ciasto marchewkowe
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania 
  
				
				 
				
				 
				
				 
				
				 
    
Komentarze (7)
509 dni temu
Mam takie pytanie czy zamiast ksylitolu można użyć erytrytolu? .
Odpowiedz
507 dni temu
Jak najbardziej, jednak erytrytolu należy użyć trochę więcej, aby deser był równie słodki — ok. 5-5,5 łyżki będzie ok :)
1091 dni temu
To nie jest śląska szpajza!! Wejdzie ne Smaki Weroniki, tam jest przepis na prawdziwą Śląską szpajzę!!
Odpowiedz
1386 dni temu
a można użyć agaru zamiast żelatyny? ( w jakiej proporcji?)
Odpowiedz
1386 dni temu
Można, jednak ilość agaru, jaka będzie potrzebna do przygotowania szpajzy zależy od mocy konkretnego produktu (istnieją słabsze i mocniejsze agary) i najlepiej stosować się do wskazówek dostępnych na opakowaniu. Poza tym agar najlepiej jest rozpuszczać w gotującej się wodzie (tężeje szybciej niż żelatyna i gorąca woda może nie wystarczyć). Gorący roztwór agaru będzie więc dłużej stygł i podczas tego procesu należy obserwować, czy nie ścina się za mocno-musi być wciąż płynny, gdy będziesz łączyć go z masa jajeczną. Należy również zwrócić uwagę na dodatek soku z cytryny: kwaśne środowisko sprawia, że agar tężeje wolniej i możemy potrzebować go więcej. Jak widzisz więc czynników, które mogą wpłynąć na ostateczny efekt jest sporo :) Dobra informacja jest jednak taka, że agar, w przeciwieństwie do żelatyny można wielokrotnie podgrzewać: jeśli za pierwszym razem mikstura wyjdzie zbyt rzadka lub zbyt gęsta, możesz nad nią pracować.
1870 dni temu
Lody
Odpowiedz
1870 dni temu
Loby ctrowyne
Odpowiedz