Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- 4 pucharki do deserów
- robot wielofunkcyjny z końcówką do ubijania
- durszlak
Krok 1: ROZPUSZCZAMY ŻELATYNĘ
Żelatynę zalewamy zimną wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy, by napęczniała. Dodajemy gorącą wodę. Ponownie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 2: SPARZAMY JAJKA
Jajka o temperaturze pokojowej umieszczamy na durszlaku lub sitku i zalewamy wrzątkiem. Żółtka oddzielamy od białek i umieszczamy w naczyniu robota. Białka odkładamy do osobnej miski.
Krok 3: UCIERAMY ŻÓŁTKA Z KSYLITOLEM
Do żółtek dodajemy ksylitol. Całość ucieramy ok. 5-7 minut, aż ksylitol się rozpuści, a żółtka zmienią kolor na jasny. Masę przekładamy do osobnej miski.
Krok 4: UBIJAMY BIAŁKA
Białka przekładamy do naczynia robota i ubijamy na sztywną, puszystą pianę.
Krok 5: ŁĄCZYMY ŻÓŁTKA Z BIAŁKAMI
Ubitą pianę z białek stopniowo dodajemy do utartych żółtek, za każdym razem delikatnie mieszając masę, by zachować jej puszystość. Dodajemy wystudzoną żelatynę i sok z cytryny. Ponownie mieszamy.
Krok 6: SCHŁADZAMY SZPAJZĘ
Masę deseru przekładamy do pucharków, wypełniając je do ok. ¾ objętości. Pucharki wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę, by szpajza stężała.
Opcjonalnie: szpajzę możemy przełożyć do jednego, dużego naczynia, a następnie schłodzić w analogiczny sposób.
Krok 7: DEKORUJEMY I PODAJEMY SZPAJZĘ
Pucharki z mocno schłodzoną szpajzą wypełniamy jogurtem. Desery dekorujemy z wierzchu świeżymi sezonowymi owocami (np. czerwonymi porzeczkami, borówkami, malinami).
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto śliwkowe „Topielec”
Sezon na śliwki kojarzy się z zapachem wypieków! Sięgnij po przepis Pawła i przygotuj wyjątkowe ciasto drożdżowe z kruszonką i nadzieniem śliwkowym.
Chałka orzechowa
Pyszna, chrupiąca chałka orzechowa to propozycja Pawła Małeckiego na dobry początek dnia. Wypróbuj przepis!
Gniazdka – przepis na orzechowe pączki parzone
Szukasz nowych, słodkich przepisów na tłusty czwartek? Zamiast pączków przygotuj w tym roku orzechowe gniazdka w czekoladzie według przepisu Pawła! Mniam!
Sękacz z bitą śmietaną i jabłkami
Domowa wersja regionalnego sękacza zasmakuje każdemu, kto jej spróbuje! Odkryj smaki Podlasia i przygotuj przepyszne ciasto z jabłkami i śmietanową pianką.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Churros — hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym
- Świąteczny sernik z karmelizowanymi jabłkami
- Wędzone piersi gęsi z placuszkami rosti i kapustą z granatem
- Granita truskawkowa
- Czekoladowy makaron z owocami
- Sznycle z indyka z kapustą i kumkwatem
- Hummus z bobu
- Szare kluski
- Oberiba – zupa z kalarepy i proziaki
- Hreczanyki z wegańską okrasą
- Śledzie z żurawinami i rodzynkami w sosie pomidorowym
- Rolada śląska z kluskami i modrą kapustą
- Makowiec z jabłkami
- Trufle z batatów
- Ciasteczka maślano-cytrynowe
- Kajmak na trzy sposoby
- Sałatkowe wrapy
- Łosoś i jajka pieczone w chlebie
- Grzybki
- Jajka faszerowane pieczarkami
- Łosoś z woka w sosie słodko-kwaśnym
- Polędwiczka w pieprzu z brukselką
- Faszerowana kalarepa
- Chińskie ciasteczka z wróżbą
- Wegańskie flaczki z boczniaków
- Tatar z marynowanego łososia z sosem z mango i sałatką z buraka
- Minitorciki czekoladowo-migdałowe
- Mrożony jogurt z owocami
- Szarlotka z winogronem
- Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z oliwkami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
165 dni temu
Mam takie pytanie czy zamiast ksylitolu można użyć erytrytolu? .
odpowiedz
163 dni temu
Jak najbardziej, jednak erytrytolu należy użyć trochę więcej, aby deser był równie słodki — ok. 5-5,5 łyżki będzie ok :)
747 dni temu
To nie jest śląska szpajza!! Wejdzie ne Smaki Weroniki, tam jest przepis na prawdziwą Śląską szpajzę!!
odpowiedz
1042 dni temu
a można użyć agaru zamiast żelatyny? ( w jakiej proporcji?)
odpowiedz
1042 dni temu
Można, jednak ilość agaru, jaka będzie potrzebna do przygotowania szpajzy zależy od mocy konkretnego produktu (istnieją słabsze i mocniejsze agary) i najlepiej stosować się do wskazówek dostępnych na opakowaniu. Poza tym agar najlepiej jest rozpuszczać w gotującej się wodzie (tężeje szybciej niż żelatyna i gorąca woda może nie wystarczyć). Gorący roztwór agaru będzie więc dłużej stygł i podczas tego procesu należy obserwować, czy nie ścina się za mocno-musi być wciąż płynny, gdy będziesz łączyć go z masa jajeczną. Należy również zwrócić uwagę na dodatek soku z cytryny: kwaśne środowisko sprawia, że agar tężeje wolniej i możemy potrzebować go więcej. Jak widzisz więc czynników, które mogą wpłynąć na ostateczny efekt jest sporo :) Dobra informacja jest jednak taka, że agar, w przeciwieństwie do żelatyny można wielokrotnie podgrzewać: jeśli za pierwszym razem mikstura wyjdzie zbyt rzadka lub zbyt gęsta, możesz nad nią pracować.
1526 dni temu
Lody
odpowiedz
1526 dni temu
Loby ctrowyne
odpowiedz