Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- patelnię z grubym dnem i pokrywką
- sito
- wałek
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PROZIAKI
Kefir łączymy w misce z jajkami, solą, cukrem i sodą. Mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę przesianą przez sito, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15-20 minut.
Krok 2: KROIMY I PRZESMAŻAMY WARZYWA
Kalarepę, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę oraz seler obieramy i kroimy w grubą, jednakową kostkę. Liście kalarepy odkładamy. Por kroimy w talarki.
Oliwę rozgrzewamy w garnku. Dodajemy masło. Pokrojone warzywa smażymy ok. 3 minut. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Mieszamy.
Krok 3: GOTUJEMY ZUPĘ
Całość zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 30 minut do miękkości warzyw korzeniowych.
Krok 4: SMAŻYMY PROZIAKI
SPOSÓB I: Z ciasta na proziaki formujemy w dłoniach niewielkie, owalne bułeczki, które następnie przekładamy na suchą, mocno rozgrzaną patelnię.
Po wyłożeniu proziaków zmniejszamy ogień. Chlebki smażymy pod przykryciem ok. 4-5 minut z każdej strony, aż wyrosną i uzyskają ładny, złoty kolor.
SPOSÓB II: Ciasto na proziaki przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 1-1,5 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy okrągłe placuszki. Chlebki smażymy pod przykryciem ok. 4-5 minut z każdej strony, aż wyrosną i uzyskają ładny, złoty kolor.
WSKAZÓWKA! Proziaki możemy również piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C.
Krok 5: DOPRAWIAMY I ZABIELAMY ZUPĘ
Liście kalarepy oddzielamy od łodyg, drobno siekamy i dodajemy do zupy. Gotujemy ok. 2-3 minut, aż delikatnie zmiękną. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.
Śmietanę hartujemy i dodajemy do zupy. Całość mieszamy. Zagotowujemy.
Krok 6: PODAJEMY ZUPĘ
Proziaki przekrawamy na pół, smarujemy masłem, oprószamy solą i drobno posiekanym koperkiem. Opcjonalnie: dekorujemy jadalnymi kwiatami i liśćmi nasturcji.
Zupę przelewamy do miseczek lub głębokich talerzy. Podajemy z kleksem śmietany. Z wierzchu oprószamy posiekanym koperkiem. Opcjonalnie: dekorujemy jadalnymi kwiatami i liśćmi nasturcji.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa krem z kalafiora z wędzonym twarogiem
Aksamitna, delikatna, z zaskakującym dodatkiem, który nadaje jej wykwintny charakter – zupa krem z kalafiora według przepisu Karola zachwyci każdego. Spróbuj!
Zupa jarzynowa z klopsikami
Zupa jarzynowa z klopsikami z mięsa indyka – bez grama soli! Wypróbuj pyszny przepis Karola Okrasy!
Zupa z zielonych warzyw
Wiosna w kuchni zaczyna się od zielonych warzyw! Przygotuj z nich prostą, lekką zupę Kingi i zacznij sezon od porcji naturalnej witalności.
KARTOFLANKA Z KURKAMI
Zupa ziemniaczana z przesmażonymi kurkami, to smak każdej jesieni. Sięgnij po przepis Karola i przygotuj prawdziwą ucztę dla podniebienia!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledzie po kaszubsku
- Pieczona ryba po grecku
- Uszka z grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wigilijny makowiec
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sernik krakowski
- Błyskawiczne pierniczki
- Przekąski sylwestrowe
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ryba po japońsku
- Ciasto na pierogi
- Dorsz w czosnku i cytrynie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)