zobacz film Zupa krem z kalafiora z wędzonym twarogiem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blender kielichowy
  • dużą miskę z lodem i wodą
  • filtr do kawy
  • ręcznik papierowy
  • ręczny palnik gazowy (np. do crème brûlée)
  • blender ręczny

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZESMAŻAMY WARZYWA

Kalafior pozbawiamy liści. Głąb wycinamy, a warzywo dzielimy na mniejsze różyczki i dokładnie myjemy. Duże różyczki kroimy na mniejsze kawałki, które następnie przesmażamy w garnku na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.

Dodajemy cebulę pokrojoną w grubą kostkę i ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Mieszamy. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Doprawiamy imbirem, ostrą papryką, solą i białym pieprzem. Ponownie mieszamy i prażymy, aż przyprawy połączą się z pozostałymi składnikami zupy.

Krok 2: GOTUJEMY ZUPĘ

Całość zalewamy wodą. Woda powinna w całości przykryć warzywa. Dodajemy mleczko kokosowe. Gotujemy do miękkości kalafiora i ziemniaków.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY OLIWĘ SZCZYPIORKOWĄ

Szczypior kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do naczynia blendera kielichowego. Dodajemy olej. Miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Olej przelewamy do rondelka i delikatnie podgrzewamy do temperatury 80°C. Uważamy, by nie przypalić oliwy. Nie zagotowujemy.

W misce z lodem i wodą umieszczamy drugą, mniejszą miskę i przelewamy do niej podgrzaną oliwę. Studzimy. Gdy oliwa będzie miała temperaturę pokojową, przelewamy ją do osobnego naczynia przez filtr do kawy.

Krok 4: WĘDZIMY TWARÓG

Twaróg delikatnie odciskamy z nadmiaru płynu za pomocą ręcznika papierowego, przekładamy w całości na patelnię i przykrywamy grubą warstwą siana. Siano podpalamy i czekamy, aż zacznie się dymić. Gdy pojawi się dym, czekamy jeszcze chwilę, by ser dobrze się uwędził.

Siano usuwamy (możemy zostawić resztki popiołu). Ser odkładamy do wystudzenia.

Krok 5: PODAJEMY ZUPĘ

Ugotowaną zupę dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Zupę podajemy z wędzonym twarogiem pokruszonym na mniejsze kawałki. Z wierzchu skrapiamy oliwą szczypiorkową.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    1068 dni temu
    Mi wyszła rewelacyjna tylko użyłem gotowego wędzonego twarogu,

    odpowiedz

  • Piotr Puchalski Piotr Puchalski
    1583 dni temu
    Ta zupa smakuje jak asfalt z drogi

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1320 dni temu
    Piotr, you made my Day 😂

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!