Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender kielichowy
- dużą miskę z lodem i wodą
- filtr do kawy
- ręcznik papierowy
- ręczny palnik gazowy (np. do crème brûlée)
- blender ręczny
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZESMAŻAMY WARZYWA
Kalafior pozbawiamy liści. Głąb wycinamy, a warzywo dzielimy na mniejsze różyczki i dokładnie myjemy. Duże różyczki kroimy na mniejsze kawałki, które następnie przesmażamy w garnku na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.
Dodajemy cebulę pokrojoną w grubą kostkę i ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Mieszamy. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Doprawiamy imbirem, ostrą papryką, solą i białym pieprzem. Ponownie mieszamy i prażymy, aż przyprawy połączą się z pozostałymi składnikami zupy.
Krok 2: GOTUJEMY ZUPĘ
Całość zalewamy wodą. Woda powinna w całości przykryć warzywa. Dodajemy mleczko kokosowe. Gotujemy do miękkości kalafiora i ziemniaków.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY OLIWĘ SZCZYPIORKOWĄ
Szczypior kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do naczynia blendera kielichowego. Dodajemy olej. Miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Olej przelewamy do rondelka i delikatnie podgrzewamy do temperatury 80°C. Uważamy, by nie przypalić oliwy. Nie zagotowujemy.
W misce z lodem i wodą umieszczamy drugą, mniejszą miskę i przelewamy do niej podgrzaną oliwę. Studzimy. Gdy oliwa będzie miała temperaturę pokojową, przelewamy ją do osobnego naczynia przez filtr do kawy.
Krok 4: WĘDZIMY TWARÓG
Twaróg delikatnie odciskamy z nadmiaru płynu za pomocą ręcznika papierowego, przekładamy w całości na patelnię i przykrywamy grubą warstwą siana. Siano podpalamy i czekamy, aż zacznie się dymić. Gdy pojawi się dym, czekamy jeszcze chwilę, by ser dobrze się uwędził.
Siano usuwamy (możemy zostawić resztki popiołu). Ser odkładamy do wystudzenia.
Krok 5: PODAJEMY ZUPĘ
Ugotowaną zupę dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Zupę podajemy z wędzonym twarogiem pokruszonym na mniejsze kawałki. Z wierzchu skrapiamy oliwą szczypiorkową.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa krem z topinamburu
Szukasz nowych przepisów na zupy? Sprawdź, jak smakuje topinambur, który świetnie sprawdza się jako podstawa wyjątkowej zupy krem. Przygotuj ją według przepisu Karola!
Steki z kalafiora z sałatką z jarmużu
Warzywne steki? To możliwe! Wypróbuj przepis Kingi i przygotuj pyszne steki z kalafiora!
Zupa krem z buraka
Wypróbuj przepis na błyskawiczną zupę krem z buraków z octem balsamicznym!
2 sposoby na pizzę - z brokułu i kalafiora
Fitsposób na pizzę? Zrób spód z brokułu lub kalafiora! Wypróbuj przepis Kingi Paruzel!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Mus czekoladowy z malinami
- Łosoś i jajka pieczone w chlebie
- Tarta ze szpinakiem i serem kozim
- Ciasto z gruszkami – przepis
- Zupa chrzanowa
- Domowe pastrami
- Zupa krem z topinamburu
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Kalafiorowa zupa krem
- 3 sposoby na kalafior
- Kotleciki z kalafiora z dipem orzechowo-czosnkowym
- Zupa z zielonych szparagów z ziemniaczaną słomą
- Zupa krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym
- Wielkanocna brioszka
- Fasolka szparagowa z serem feta i orzechami
- Kurczak duszony w pesto orzechowym z salsą z bakłażana
- Strogonow po wegetariańsku
- Syrop imbirowy
- Szybkie ciasto z jabłkami i orzechami
- Kaczka w winie z suszonymi śliwkami i pieczonymi buraczkami
- Smażona ryba na purée z groszku
- Ciecierzyca z mielonym mięsem i imbirem
- Bułeczki angielskie z konfiturą
- Gorąca czekolada i domowa przyprawa piernikowa
- Aromatyczna konfitura pomarańczowa
- Barszcz z uszkami
- Deser gruszkowo-malinowy
- Sałatka fitness
- Risotto szparagowe z kurczakiem
- Kanapka z polędwicą i jajkiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1068 dni temu
Mi wyszła rewelacyjna tylko użyłem gotowego wędzonego twarogu,
odpowiedz
1583 dni temu
Ta zupa smakuje jak asfalt z drogi
odpowiedz
1320 dni temu
Piotr, you made my Day 😂