zobacz film Parzybroda

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej:

Żeberka umyj i przełóż do garnka wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zalej ok. 3 l zimnej wody. Gotuj całość ok. 1 godziny, zbierając z powierzchni szumowiny za pomocą łyżki do szumowania.

Przygotuj:

  • łyżkę do szumowania

Sposób przygotowania:

Krok 1: DODAJEMY WARZYWA I GOTUJEMY ZUPĘ

Żeberka wyławiamy z wywaru i odkładamy, przyprawy pozostawiamy w garnku. Opcjonalnie: uzupełniamy wywar wodą, by uzyskać łącznie 3 l płynu.

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w grubą, nieregularną kostkę i dodajemy do gotującego się wywaru. Dodajemy obraną marchew pokrojoną w plastry. Gotujemy ok. 15-20 minut, aż ziemniaki lekko zmiękną.

Główkę kapusty przekrawamy na 4 części, głąb wycinamy. Kapustę kroimy w długie, nieregularne paski i również dodajemy do wywaru. Dodajemy odłożone wcześniej żeberka. Całość doprawiamy suszonym majerankiem.

Gotujemy na małym ogniu, aż kapusta zmięknie. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę pieprzem.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ

Boczek obieramy ze skóry. Odcięte skórki dodajemy do gotującej się zupy.

Boczek pozbawiony skóry kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni na rozgrzanym smalcu, aż zarumieni się z każdej strony. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażymy, aż się zeszkli.

Dodajemy mąkę i chwilę smażymy, mieszając.

WSKAZÓWKA! Intensywność wysmażenia mąki decyduje o tzw. stopniu zasmażki. Wyróżniamy zasmażkę I, II i III stopnia. I stopień osiągamy, smażąc mąkę wyłącznie do utraty jej surowego smaku i zapachu (kolor biały), II stopień to zasmażka o jasnobrązowym kolorze, III stopień – najdłuższe zasmażanie, kolor ciemnobrązowy. Do przygotowania parzybrody najlepiej nadaje się zasmażka I stopnia.

Krok 3: ŁĄCZYMY ZASMAŻKĘ Z ZUPĄ

Gotową zasmażkę dodajemy do gotującej się parzybrody i mieszamy, by dokładnie rozprowadzić ją w zupie.  

Krok 4: PODAJEMY ZUPĘ

Zupę przelewamy na talerze z porcją ziemniaków i mięsa.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    70 dni temu
    Brakuje kwasu w tej zupie. Dodałam cytrynę i smak zdecydowanie był lepszy

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!