Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Żeberka umyj i przełóż do garnka wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zalej ok. 3 l zimnej wody. Gotuj całość ok. 1 godziny, zbierając z powierzchni szumowiny za pomocą łyżki do szumowania.
Przygotuj:
- łyżkę do szumowania
Sposób przygotowania:
Krok 1: DODAJEMY WARZYWA I GOTUJEMY ZUPĘ
Żeberka wyławiamy z wywaru i odkładamy, przyprawy pozostawiamy w garnku. Opcjonalnie: uzupełniamy wywar wodą, by uzyskać łącznie 3 l płynu.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w grubą, nieregularną kostkę i dodajemy do gotującego się wywaru. Dodajemy obraną marchew pokrojoną w plastry. Gotujemy ok. 15-20 minut, aż ziemniaki lekko zmiękną.
Główkę kapusty przekrawamy na 4 części, głąb wycinamy. Kapustę kroimy w długie, nieregularne paski i również dodajemy do wywaru. Dodajemy odłożone wcześniej żeberka. Całość doprawiamy suszonym majerankiem.
Gotujemy na małym ogniu, aż kapusta zmięknie. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę pieprzem.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ
Boczek obieramy ze skóry. Odcięte skórki dodajemy do gotującej się zupy.
Boczek pozbawiony skóry kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni na rozgrzanym smalcu, aż zarumieni się z każdej strony. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażymy, aż się zeszkli.
Dodajemy mąkę i chwilę smażymy, mieszając.
WSKAZÓWKA! Intensywność wysmażenia mąki decyduje o tzw. stopniu zasmażki. Wyróżniamy zasmażkę I, II i III stopnia. I stopień osiągamy, smażąc mąkę wyłącznie do utraty jej surowego smaku i zapachu (kolor biały), II stopień to zasmażka o jasnobrązowym kolorze, III stopień – najdłuższe zasmażanie, kolor ciemnobrązowy. Do przygotowania parzybrody najlepiej nadaje się zasmażka I stopnia.
Krok 3: ŁĄCZYMY ZASMAŻKĘ Z ZUPĄ
Gotową zasmażkę dodajemy do gotującej się parzybrody i mieszamy, by dokładnie rozprowadzić ją w zupie.
Krok 4: PODAJEMY ZUPĘ
Zupę przelewamy na talerze z porcją ziemniaków i mięsa.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Uszka z grzybami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Sernik pistacjowy
- Ryba z piekarnika
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Jajka na miękko
- Mini burgery
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Klasyczna sałatka grecka
- Boczek pieczony
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Śledź w oleju
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kutia
- Świąteczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (1)
395 dni temu
Brakuje kwasu w tej zupie. Dodałam cytrynę i smak zdecydowanie był lepszy
Odpowiedz