Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Żeberka umyj i przełóż do garnka wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zalej ok. 3 l zimnej wody. Gotuj całość ok. 1 godziny, zbierając z powierzchni szumowiny za pomocą łyżki do szumowania.
Przygotuj:
- łyżkę do szumowania
Sposób przygotowania:
Krok 1: DODAJEMY WARZYWA I GOTUJEMY ZUPĘ
Żeberka wyławiamy z wywaru i odkładamy, przyprawy pozostawiamy w garnku. Opcjonalnie: uzupełniamy wywar wodą, by uzyskać łącznie 3 l płynu.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w grubą, nieregularną kostkę i dodajemy do gotującego się wywaru. Dodajemy obraną marchew pokrojoną w plastry. Gotujemy ok. 15-20 minut, aż ziemniaki lekko zmiękną.
Główkę kapusty przekrawamy na 4 części, głąb wycinamy. Kapustę kroimy w długie, nieregularne paski i również dodajemy do wywaru. Dodajemy odłożone wcześniej żeberka. Całość doprawiamy suszonym majerankiem.
Gotujemy na małym ogniu, aż kapusta zmięknie. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę pieprzem.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ
Boczek obieramy ze skóry. Odcięte skórki dodajemy do gotującej się zupy.
Boczek pozbawiony skóry kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni na rozgrzanym smalcu, aż zarumieni się z każdej strony. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażymy, aż się zeszkli.
Dodajemy mąkę i chwilę smażymy, mieszając.
WSKAZÓWKA! Intensywność wysmażenia mąki decyduje o tzw. stopniu zasmażki. Wyróżniamy zasmażkę I, II i III stopnia. I stopień osiągamy, smażąc mąkę wyłącznie do utraty jej surowego smaku i zapachu (kolor biały), II stopień to zasmażka o jasnobrązowym kolorze, III stopień – najdłuższe zasmażanie, kolor ciemnobrązowy. Do przygotowania parzybrody najlepiej nadaje się zasmażka I stopnia.
Krok 3: ŁĄCZYMY ZASMAŻKĘ Z ZUPĄ
Gotową zasmażkę dodajemy do gotującej się parzybrody i mieszamy, by dokładnie rozprowadzić ją w zupie.
Krok 4: PODAJEMY ZUPĘ
Zupę przelewamy na talerze z porcją ziemniaków i mięsa.
Zobacz podobne
przepisy
Pamuła – zupa owocowa z okrasą
Zaskakująca, tradycyjna zupa owocowa z okrasą. Połączenie dobrze wysmażonego, wędzonego boczku, młodych ziemniaczków i kwaskowatej zupy na pewno zachwyci niejednego smakosza polskiej kuchni!
Kremowa grochówka z curry
Grochówkę znają wszyscy, ale ta ma wyjątkowo kremowy charakter, który przełamujemy wyrazistymi przyprawami! Sprawdź, jak smak grochu wspaniale komponuje się z curry i wędzoną papryką.
Jarski żurek łemkowski
Niech przy wielkanocnym stole każdy znajdzie coś dla siebie! Sprawdź, jak smakuje jarski żurek łemkowski Karola Okrasy i ciesz się smakiem prawdziwej polskiej tradycji!
Chłodnik z botwiny
Za ciepło na ciężki obiad? Na szczęście jest chłodnik z botwiny! Wykorzystaj sezon na to warzywo i przygotuj wspaniałą zupę, która zasmakuje wszystkim!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka waldorf
- Przysmak czekoladowy
- Pikantna zupa tajska z krewetkami
- Pikantne leczo ze schabem i cukinią
- Szybkie lasagne
- Śródziemnomorska zupa z ziemniaków i kopru włoskiego
- Zupa z kapusty i ziemniaków z łososiem
- Zupa pomidorowa z kiszoną kapustą
- Faszerowane liście winogron
- Wegańska zupa z ciecierzycy
- Zapiekanka z mięsem i ziemniakami
- Babka ziemniaczana
- Sos czosnkowy
- Sos chrzanowy
- Kokosowy pudding chia z doliny
- Welsh rarebit: grzanka z sosem serowym
- Filety z pstrąga z gratin z ziemniaków i kopru włoskiego
- Grillowany łosoś z kalafiorem
- Lunchbox z serowymi proziakami
- Koktajl z krewetek z awokado i sosem chili
- Daktylowe praliny
- Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa
- Ciecierzyca po bretońsku
- Batoniki owsiane z 4 składników
- Omlet biszkoptowy z bananami i truskawkami
- Jadalne doniczki z czekolady
- Owoce morza w cieście z talarkami i dipem pesto
- Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
- Sos z suszonych grzybów
- Tarta bez pieczenia z czerstwego chleba
Komentarze (0)