Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blender ręczny
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Groch przełóż do dużej miski, zalej zimną wodą i dokładnie wypłucz. Czynność powtórz kilka razy, aż woda po płukaniu grochu będzie przejrzysta. Umyty groch ponownie zalej zimną wodą (tak, by przykrywała ona nasiona w całości) i odstaw na ok. 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: GOTUJEMY GROCH
Wodę, w której moczyliśmy groch odlewamy, a groch przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą (tak, by jej poziom był ok. 2 cm wyższy niż poziom nasion – groch nie potrzebuje dużych ilości wody), doprawiamy solą. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień.
Groch gotujemy, często mieszając, ok. 40-50 minut, aż nasiona wchłoną wodę, zmiękną i zaczną się rozpadać. W razie potrzeby – jeśli woda wyparuje szybciej, a groch wciąż będzie twardy – podlewamy go niewielkimi ilościami wody.
Ugotowany groch odstawiamy do wystudzenia.
KROK 2: PRZESMAŻAMY WARZYWA
W dużym garnku, na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy, mieszając. Dodajemy marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Smażymy, aż warzywa lekko się zarumienią (nie muszą mięknąć w trakcie smażenia, ponieważ będą gotowane w zupie).
Całość doprawiamy curry i wędzoną papryką. Mieszamy i smażymy chwilę razem, by przyprawy połączyły się z warzywami i oddały aromaty pod wpływem ciepła.
KROK 3: DODAJEMY BULION
Warzywa zalewamy bulionem. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 minut, aż ziemniaki i marchewka zmiękną.
KROK 4: DODAJEMY GROCH I MIKSUJEMY ZUPĘ
Dodajemy ugotowany groch, mieszamy i miksujemy całość za pomocą blendera na gładką, jednolitą zupę krem. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie – ponownie curry i wędzoną papryką.
Jeśli zupa okaże się zbyt gęsta, rozcieńczamy ją odrobiną wody lub bulionu.
KROK 5: PODAJEMY KREMOWĄ GROCHÓWKĘ
Kremową grochówkę przelewamy do miseczek. Podajemy z kleksem śmietany. Z wierzchu posypujemy płatkami chili i dekorujemy natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa krem z kalafiora z wędzonym twarogiem
Aksamitna, delikatna, z zaskakującym dodatkiem, który nadaje jej wykwintny charakter – zupa krem z kalafiora według przepisu Karola zachwyci każdego. Spróbuj!
Kremowa zupa z bobu z wędzonym łososiem
Bób w wersji kremu, to smakowita propozycja Kingi Paruzel. Wypróbuj już dziś!
Zupa krem z buraka
Wypróbuj przepis na błyskawiczną zupę krem z buraków z octem balsamicznym!
Zupa z batatów i dyni
Dynia piżmowa, lekko orzechowa, słodkie bataty, a do tego wyrazista kolendra i imbir. Idealne połączenie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Faworki trydenckie
- Zapiekane brzoskwinie
- Grochówka rybna
- Cheesecake New York z orzechami pekan
- Makaron z soczewicą i kawałkami indyka
- Kawa po kozacku
- Spaghetti z pikantnym sosem pomidorowym i krewetkami
- Warzywne curry z kiszoną cytryną
- Tabbouleh z komosą ryżową
- Makaron z sosem grzybowym
- Kurczak w sosie pesto
- Pierogi z soczewicą i masłem szałwiowym
- Rigatoni z ricottą
- Schab ze szpinakiem i serem gorgonzola
- Kanapka z kurczakiem na ciepło
- Kolorowe naleśniczki
- Sorbet z czarnej porzeczki z melisą cytrynową
- Przekąski kibica: roladki z tortilli z kurczakiem
- Lekka sałatka z rodzynkami
- Gulasz z sarny z kluskami śląskimi
- Pasta czekoladowa à la Nutella
- Trifle kawowo-bananowy
- Zapiekanka gruszkowa z mango i orzechami włoskimi
- Ciasteczka bakaliowe
- Gęsty, domowy gulasz wołowy
- Chleb gryczany z miodem
- Rosół z gęsi z warzywami
- Wegańskie pierożki dim sum z chlebowcem
- Warzywna kolorowa bułeczka śniadaniowa
- Syrniki
Komentarze (0)