Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blender ręczny
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Groch przełóż do dużej miski, zalej zimną wodą i dokładnie wypłucz. Czynność powtórz kilka razy, aż woda po płukaniu grochu będzie przejrzysta. Umyty groch ponownie zalej zimną wodą (tak, by przykrywała ona nasiona w całości) i odstaw na ok. 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: GOTUJEMY GROCH
Wodę, w której moczyliśmy groch odlewamy, a groch przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą (tak, by jej poziom był ok. 2 cm wyższy niż poziom nasion – groch nie potrzebuje dużych ilości wody), doprawiamy solą. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień.
Groch gotujemy, często mieszając, ok. 40-50 minut, aż nasiona wchłoną wodę, zmiękną i zaczną się rozpadać. W razie potrzeby – jeśli woda wyparuje szybciej, a groch wciąż będzie twardy – podlewamy go niewielkimi ilościami wody.
Ugotowany groch odstawiamy do wystudzenia.
KROK 2: PRZESMAŻAMY WARZYWA
W dużym garnku, na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy, mieszając. Dodajemy marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Smażymy, aż warzywa lekko się zarumienią (nie muszą mięknąć w trakcie smażenia, ponieważ będą gotowane w zupie).
Całość doprawiamy curry i wędzoną papryką. Mieszamy i smażymy chwilę razem, by przyprawy połączyły się z warzywami i oddały aromaty pod wpływem ciepła.
KROK 3: DODAJEMY BULION
Warzywa zalewamy bulionem. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 minut, aż ziemniaki i marchewka zmiękną.
KROK 4: DODAJEMY GROCH I MIKSUJEMY ZUPĘ
Dodajemy ugotowany groch, mieszamy i miksujemy całość za pomocą blendera na gładką, jednolitą zupę krem. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie – ponownie curry i wędzoną papryką.
Jeśli zupa okaże się zbyt gęsta, rozcieńczamy ją odrobiną wody lub bulionu.
KROK 5: PODAJEMY KREMOWĄ GROCHÓWKĘ
Kremową grochówkę przelewamy do miseczek. Podajemy z kleksem śmietany. Z wierzchu posypujemy płatkami chili i dekorujemy natką pietruszki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Boczek pieczony
- Domek z piernika
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sałatka gyros
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Sernik pistacjowy
- Burek ze szpinakiem
- Krokiety z mięsem
- Śledzie po kaszubsku
- Makówki śląskie
- Pieczona ryba po grecku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Zupa grzybowa z makaronem
- Śledź w oleju
- Piernik świąteczny
- Nuggetsy z kurczaka
- Świąteczne pierniczki
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (1)
295 dni temu
Dodałam o 0,5l mniej bulionu, a do podsmażanej oliwy dodałam odrobinę świeżego imbiru i 2 ostre papryczki. Super smak i konsystencja.
Odpowiedz