Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Wydryluj wiśnie. Młode ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj (zaparuj) w niewielkiej ilości wody pod ściereczką.
WSKAZÓWKA: Pamułę można przygotować także z innych owoców sezonowych, dojrzewających na początku jesieni, takich jak: śliwki, jabłka, gruszki lub ich mieszanki.
Sposób przygotowania:
KROK 1: KROIMY I SMAŻYMY BOCZEK
Od wędzonego boczku odkrawamy skórkę. Tak przygotowany boczek kroimy w kostkę. Na patelnię dajemy odrobinę oleju i pokrojony w kostkę boczek. Smażymy, aż się przypiecze, pilnując, by się nie spalił.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ ZUPY
Wodę zagotowujemy i dodajemy cukier. Do gotującej się wody wrzucamy wiśnie i gotujemy przez ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy owoce czerwonej porzeczki z jednej gałązki.
KROK 3: ZABIELAMY ZUPĘ
Jedną chochlę gorącej bazy zupy przelewamy do miski i dodajemy śmietankę. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do garnka z gotującymi się owocami. Doprowadzamy zupę do wrzenia.
KROK 4: ZAGĘSZCZAMY ZUPĘ
Łyżeczkę mąki mieszamy z odrobiną śmietanki. Ponownie dodajemy chochlę gorącej zupy i dokładnie mieszamy. Taką mieszankę wlewamy do garnka z gotującą się pamułą. Gotujemy zupę jeszcze ok. 10 minut.
WSKAZÓWKA: Pływające drobiny śmietanki są całkowicie naturalne.
KROK 5: PODAJEMY PAMUŁĘ
Do miski przelewamy ok. 3 chochli zupy, wykładamy kilka rozdrobnionych ziemniaków i okraszamy kilkoma łyżkami smażonego boczku wraz z tłuszczykiem.
Każdą miskę ozdabiamy gałązką świeżej czerwonej porzeczki.
WSKAZÓWKA: Pamułę można podawać także z pokruszonym, tłustym twarogiem.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa krem z rabarbaru i truskawek
Sezonowa i lekka zupa, która obudzi ciepłe wspomnienia obiadów mam i babć? Przygotuj krem z rabarbaru i truskawek – świetnie smakuje na ciepło i jako chłodnik.
Kluski serowe z chłodnikiem z melona
Przygotuj chłodnik w wersji owocowej – z melona i arbuza! Podany ze słodkimi kluskami serowymi smakuje wyśmienicie!
Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny
Śliwki sprawdzą się idealnie także w formie zupy. Przygotuj ją z prostymi kluskami z semoliny.
Arbuzowo-truskawkowy chłodnik z fetą i miętą
Idealny sposób na ochłodę w najgorętsze dni – pyszny chłodnik z truskawek i arbuza, przełamany słonym smakiem sera feta.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Barszcz biały z kiełbasą
- Wiśniowe Sushi
- Podwędzane szaszłyki z kurczaka w sosie pomarańczowo-sojowym, z sałatką z marchewki
- Kurczak w boczku z czekoladą
- Makaron z musem jabłkowym
- Babka czekoladowo-kokosowa
- Pak choi z jajkiem i wędzonym łososiem
- Knedle z białym serem
- Stateczki z cukinii z nadzieniem z kurczaka i ryżu
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Zupa owocowa z makaronem
- Letnia zupa jarzynowa
- Wegański łosoś z papryki
- Kotlety jajeczne
- Zupa gołąbkowa
- Pamuła – zupa owocowa z okrasą
- Babeczki czekoladowe z suszonymi żurawinami
- Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
- Domowe lody szparagowe
- Focaccia – klasyczny przepis
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko
- Dip z ciecierzycy
- Wigilijne pierogi buraczane na słono
- Grillowane jabłka nadziewane rabarbarem i żurawiną
- Kanapki sylwestrowe z pastą śledziową z awokado
- Serduszkowe muffiny z konfiturą z pomidorów czekoladowych
- Fasola z makrelą
- Koktajl z krewetek z awokado i sosem chili
- Naleśniki. Przepis na ciasto na naleśniki
- Kolacja malucha – kotleciki rybne z warzywami
Komentarze (0)