zobacz film Pamuła – zupa owocowa z okrasą

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej:

Wydryluj wiśnie. Młode ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj (zaparuj) w niewielkiej ilości wody pod ściereczką.

WSKAZÓWKA: Pamułę można przygotować także z innych owoców sezonowych, dojrzewających na początku jesieni, takich jak: śliwki, jabłka, gruszki lub ich mieszanki.

Sposób przygotowania:

KROK 1: KROIMY I SMAŻYMY BOCZEK

Od wędzonego boczku odkrawamy skórkę. Tak przygotowany boczek kroimy w kostkę. Na patelnię dajemy odrobinę oleju i pokrojony w kostkę boczek. Smażymy, aż się przypiecze, pilnując, by się nie spalił.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ ZUPY

Wodę zagotowujemy i dodajemy cukier. Do gotującej się wody wrzucamy wiśnie i gotujemy przez ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy owoce czerwonej porzeczki z jednej gałązki.

KROK 3: ZABIELAMY ZUPĘ

Jedną chochlę gorącej bazy zupy przelewamy do miski i dodajemy śmietankę. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do garnka z gotującymi się owocami. Doprowadzamy zupę do wrzenia.

KROK 4: ZAGĘSZCZAMY ZUPĘ

Łyżeczkę mąki mieszamy z odrobiną śmietanki. Ponownie dodajemy chochlę gorącej zupy i dokładnie mieszamy. Taką mieszankę wlewamy do garnka z gotującą się pamułą. Gotujemy zupę jeszcze ok. 10 minut.

WSKAZÓWKA: Pływające drobiny śmietanki są całkowicie naturalne.

KROK 5: PODAJEMY PAMUŁĘ

Do miski przelewamy ok. 3 chochli zupy, wykładamy kilka rozdrobnionych ziemniaków i okraszamy kilkoma łyżkami smażonego boczku wraz z tłuszczykiem.

Każdą miskę ozdabiamy gałązką świeżej czerwonej porzeczki.

WSKAZÓWKA: Pamułę można podawać także z pokruszonym, tłustym twarogiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!