![Regionalna kartoflanka Regionalna kartoflanka](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/7fd6d4da1c14-11cd731863b8-kw01-2023-karol-okrasa-regionalna-kartoflanka_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender ręczny
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY ZIEMNIAKI W SOKU Z KISZONEJ KAPUSTY
Ziemniaki obieramy. Mniej więcej ⅓ ziemniaków kroimy w kostkę o boku ok. 0,5 cm. Do garnka wlewamy sok z kiszonej kapusty, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziemniaki. Całość gotujemy ok. 15 minut, aż ziemniaki staną się miękkie.
KROK 2: KROIMY WARZYWA
Cebulę i korzeń pietruszki kroimy w dość drobną kostkę. Czosnek kroimy w bardzo cienkie plasterki. Pozostałe ziemniaki również kroimy na mniejsze kawałki.
KROK 3: PODSMAŻAMY WARZYWA
W garnku rozgrzewamy masło i olej. Na rozgrzany tłuszcz dajemy cebulę, czosnek i pietruszkę. Warzywa doprawiamy solą i pieprzem do smaku, następnie podsmażamy całość, od czasu do czasu mieszając, aż pietruszka lekko się zarumieni, a cebula zeszkli. Następnie dodajemy ziemniaki i przesmażamy przez ok. 3 minuty, pilnując, aby się jedynie lekko zarumieniły.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY WYWAR
Przesmażone warzywa zalewamy wodą tak, aby były w pełni przykryte, i dodajemy majeranek. Całość gotujemy przez ok. 15-20 minut, aż warzywa będą bardzo miękkie. Kilka łyżek wywaru odlewamy i odkładamy na później.
KROK 5: BLENDUJEMY I ZABIELAMY ZUPĘ
Wyjmujemy ziemniaki gotujące się w soku z kiszonej kapusty. Prawie cały ugotowany sok przelewamy do pozostałych warzyw gotujących się w drugim garnku. Zostawiamy odrobinę, aby zupa nie była zbyt kwaśna. Tak przygotowaną zupę dokładnie blendujemy i ponownie podgrzewamy, zabielając ją kwaśną śmietaną oraz soląc i ewentualnie doprawiając sokiem z kiszonej kapusty do smaku.
KROK 6: DOPRAWIAMY ZIEMNIAKI
Pietruszkę bardzo drobno siekamy. Ziemniaki ugotowane w soku z kiszonej kapusty doprawiamy wywarem z majerankiem, pietruszką, olejem i ostrą papryką w proszku. Całość dokładnie mieszamy i odkładamy na ok. 2-3 minuty, aby smaki się połączyły.
KROK 7: PODAJEMY KARTOFLANKĘ
Twaróg delikatnie rozrywamy. Zupę ozdabiamy wcześniej przygotowanymi ziemniaczkami, wędzonym twarogiem i kleksem kwaśnej śmietany.
Zobacz podobne
przepisy
Ziemniaki z grilla
Zwykły ziemniak zmieniony w gwiazdę grilla, ozdobę stołu i smakowite danie główne dla wegetarian.
![Ziemniaki z grilla](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/59ec6635a298-fb9442429c-ziemniaki_z_grilla_GRILL_12522_S_108909_960x540.webp)
Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami
Zdrowy i sycący pomysł na rybę. Zapiekanka z ziemniaczanego purée i delikatny dorsz to nie lada gratka dla smakoszy!
![Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f1bf66b03595-4a39467de7-KW_17_Karol_Zapiekanka_z_dorszem_i_karczochami_6124_960x540_2015.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Ziemniak pieczony w łupinie z szybkim chilli
Ziemniaki doskonale nadają się do faszerowania. Spróbuj ich w połączeniu z pikantnym chili, z dodatkiem aromatycznego sera cheddar.
![Ziemniak pieczony w łupinie z szybkim chilli](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ac0a736ddd1f-571de02118c8-Jacket-Potato.webp)
Pyry z gzikiem
Klasyka kuchni wielkopolskiej w dwóch wersjach – pyry z gzikiem i boczkiem oraz pyry z wegańskim gzikiem i boczkiem z bakłażana. Wypróbuj obie!
![Pyry z gzikiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/02bf497c2e73-e99ac18b4d39-KW39_KINGA_pyry_z_gzikiem_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Krem ze szparagów
- Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym
- Łosoś z salsą z truskawek
- Szaszłyki z krewetek po azjatycku
- Chrupiące bułki faszerowane kiszoną kapustą
- Amur – przepis na pikantne frytki rybne
- Ciasto drożdżowe z figami i żurawiną
- Mazurek królewski
- Tiramisu ze śliwkami
- Zupa porowo-ziemniaczana
- Herbata myśliwska
- Krem z buraka z wędzonym twarogiem i wędzoną śliwką
- Iberyjska sałatka z owocami morza
- Dwa sposoby na ciasto milionera
- Biszkoptowa rolada z kremem kawowym i mandarynkami
- Kiszonka orientalna
- Kapusta z pigwą i wędzonym łososiem
- Krokiety z kapustą i grzybami – przepis
- Wigilijne pierogi
- Spaghetti z łososiem
- Biszkopt z brzoskwiniami i limonkowym skyrem
- Jabłkowe tacos
- Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej
- Domowe ogórki małosolne
- Wegetariańskie knedle z wytrawnym farszem twarogowym
- Surówka z kalarepy
- Śląska ciapkapusta (panczkraut)
- Wegańska pizza z ziemniakami, białym sosem i pesto
- Wegański lunchbox: kanapki z sałatką z ciecierzycy
- Fasolka szparagowa z gremolatą
Komentarze (0)