
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Przygotowujemy chłodnik
Pokrojoną botwinę parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 1 minutę, dodajemy ocet oraz odrobinę soli i cukru. Studzimy. Obieramy oba ogórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Mleko zsiadłe mieszamy z jogurtem. Dodajemy sparzoną botwinę, ogórki, posiekany czosnek, rzodkiewki starte na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy na 30 minut.
Krok 2: Wędzimy ziemniaki
Ugotowane ziemniaki łamiemy na pół, układamy na blasze, obkładamy sianem. Siano podpalamy, po czym szczelnie przykrywamy blachę i chwilę wędzimy ziemniaki. Możemy też ziemniaki przekroić na pół lub pokroić w plastry i usmażyć na patelni na złoty kolor albo jeszcze ciepłe ziemniaki obrać ze skórki, rozgnieść i polać okrasą (posiekane cebule i pokrojony w kostkę boczek smażymy na oleju ok. 15 minut).
Krok 3: Podajemy chłodnik
Chłodnik podajemy z ciepłymi ziemniaczkami i opcjonalnie z ugotowanym jajem. W ostatniej chwili przed podaniem dodajemy posiekany koperek i szczypior. Możemy udekorować płatkami migdałów i pokruszonym wędzonym twarogiem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Piernik świąteczny
- Spaghetti carbonara
- Ryba po japońsku
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Makowiec japoński
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Boczek pieczony
- Guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Sałatka gyros
- Przekąski sylwestrowe
- Pieczona ryba po grecku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Kutia
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (5)
2286 dni temu
Chłodnik pycha. Ale polecam jeszcze przed podaniem posiekać lisice mięty i posypać nią chłodnik. Jest naprawdę mega wtedy. Polecam.
Odpowiedz
2284 dni temu
to prawda, liście mięty też tutaj wspaniale się sprawdzą :)
2648 dni temu
Czy od sparzonej botwinki odlewamy wodę?
Odpowiedz
2648 dni temu
Tak, do mleka z jogurtem, razem z resztą wymienionych składników, dodajemy sparzoną botwinkę bez wody.
2711 dni temu
Botwinę, według mnie, lepiej ugotować niż sparzyć. A tak poza tym to super przepis! Polecam!:)
Odpowiedz