Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Przygotowujemy chłodnik
Pokrojoną botwinę parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 1 minutę, dodajemy ocet oraz odrobinę soli i cukru. Studzimy. Obieramy oba ogórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Mleko zsiadłe mieszamy z jogurtem. Dodajemy sparzoną botwinę, ogórki, posiekany czosnek, rzodkiewki starte na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy na 30 minut.
Krok 2: Wędzimy ziemniaki
Ugotowane ziemniaki łamiemy na pół, układamy na blasze, obkładamy sianem. Siano podpalamy, po czym szczelnie przykrywamy blachę i chwilę wędzimy ziemniaki. Możemy też ziemniaki przekroić na pół lub pokroić w plastry i usmażyć na patelni na złoty kolor albo jeszcze ciepłe ziemniaki obrać ze skórki, rozgnieść i polać okrasą (posiekane cebule i pokrojony w kostkę boczek smażymy na oleju ok. 15 minut).
Krok 3: Podajemy chłodnik
Chłodnik podajemy z ciepłymi ziemniaczkami i opcjonalnie z ugotowanym jajem. W ostatniej chwili przed podaniem dodajemy posiekany koperek i szczypior. Możemy udekorować płatkami migdałów i pokruszonym wędzonym twarogiem.
Zobacz podobne
przepisy
Chłodnik ogórkowy z prażonymi migdałami
Gdy jest gorąco, nic tak nie orzeźwia jak lekki chłodnik. W wersji z ogórkiem i prażonymi migdałami jest pyszny!
Arbuzowo-truskawkowy chłodnik z fetą i miętą
Idealny sposób na ochłodę w najgorętsze dni – pyszny chłodnik z truskawek i arbuza, przełamany słonym smakiem sera feta.
Tarator, bułgarski chłodnik
Orzeźwiająca przekąska na upalne dni – delikatny chłodnik na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem ogórka i orzechów.
Chłodnik z pomidorów i papryki
Podana na zimno zupa krem z pomidorów i papryki kusi nie tylko swym pięknym czerwonym kolorem, ale także smakiem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tarator, bułgarski chłodnik
- Polędwiczka wieprzowa w sosie czekoladowym z gorgonzolą
- Tarta z morelami i kremem lawendowym
- 4 sposoby na frytki i dipy
- Filety z pstrąga z gratin z ziemniaków i kopru włoskiego
- Parmigiana z bakłażanem i ziemniakami
- Pizza z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami
- Tradycyjny rosół z pieczonym ziemniakiem
- Pstrąg w papilotach z czosnkowymi ziemniakami
- Bruschetta z oliwkami i mozzarellą
- Sylwestrowe przekąski z pomidorkami koktajlowymi
- Burgery z tofu
- Marynowane rzodkiewki i sałatka ziemniaczana
- Kolorowa zapiekanka
- Pasta z wędzonej makreli
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Lekka sałatka z brązowym ryżem
- Muffiny piernikowe z powidłami i ganaszem czekoladowym
- Pieczony kurczak z serem gorgonzola, gruszkami i orzechami włoskimi z zapiekanką z cukinią
- Szaszłyki z klopsików po tajsku
- Bruschetta z awokado i krewetkami na ostro
- Crème brûlée czekoladowy z konfiturą pomarańczową
- Tortille z polędwicą wieprzową i sałatką z awokado
- Pierś kurczaka faszerowana serem Pont-L’Evêque z zapiekanką z serem i warzywami
- Pizza rzymska
- NALEWKA ŚLIWKOWA
- Chłodnik z botwiny z ogórkiem i szczypiorem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
1950 dni temu
Chłodnik pycha. Ale polecam jeszcze przed podaniem posiekać lisice mięty i posypać nią chłodnik. Jest naprawdę mega wtedy. Polecam.
odpowiedz
1949 dni temu
to prawda, liście mięty też tutaj wspaniale się sprawdzą :)
2313 dni temu
Czy od sparzonej botwinki odlewamy wodę?
odpowiedz
2312 dni temu
Tak, do mleka z jogurtem, razem z resztą wymienionych składników, dodajemy sparzoną botwinkę bez wody.
2375 dni temu
Botwinę, według mnie, lepiej ugotować niż sparzyć. A tak poza tym to super przepis! Polecam!:)
odpowiedz