Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Przygotowujemy chłodnik

Pokrojoną botwinę parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 1 minutę, dodajemy ocet oraz odrobinę soli i cukru. Studzimy. Obieramy oba ogórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Mleko zsiadłe mieszamy z jogurtem. Dodajemy sparzoną botwinę, ogórki, posiekany czosnek, rzodkiewki starte na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy na 30 minut.

Krok 2: Wędzimy ziemniaki

Ugotowane ziemniaki łamiemy na pół, układamy na blasze, obkładamy sianem. Siano podpalamy, po czym szczelnie przykrywamy blachę i chwilę wędzimy ziemniaki. Możemy też ziemniaki przekroić na pół lub pokroić w plastry i usmażyć na patelni na złoty kolor albo jeszcze ciepłe ziemniaki obrać ze skórki, rozgnieść i polać okrasą (posiekane cebule i pokrojony w kostkę boczek smażymy na oleju ok. 15 minut).

Krok 3: Podajemy chłodnik

Chłodnik podajemy z ciepłymi ziemniaczkami i opcjonalnie z ugotowanym jajem. W ostatniej chwili przed podaniem dodajemy posiekany koperek i szczypior. Możemy udekorować płatkami migdałów i pokruszonym wędzonym twarogiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    62 dni temu
    Czy od sparzonej botwinki odlewamy wodę?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    62 dni temu
    Tak, do mleka z jogurtem, razem z resztą wymienionych składników, dodajemy sparzoną botwinkę bez wody.
  • Gość Gość
    125 dni temu
    Botwinę, według mnie, lepiej ugotować niż sparzyć. A tak poza tym to super przepis! Polecam!:)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram