Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Przygotowujemy chłodnik
Pokrojoną botwinę parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 1 minutę, dodajemy ocet oraz odrobinę soli i cukru. Studzimy. Obieramy oba ogórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Mleko zsiadłe mieszamy z jogurtem. Dodajemy sparzoną botwinę, ogórki, posiekany czosnek, rzodkiewki starte na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy na 30 minut.
Krok 2: Wędzimy ziemniaki
Ugotowane ziemniaki łamiemy na pół, układamy na blasze, obkładamy sianem. Siano podpalamy, po czym szczelnie przykrywamy blachę i chwilę wędzimy ziemniaki. Możemy też ziemniaki przekroić na pół lub pokroić w plastry i usmażyć na patelni na złoty kolor albo jeszcze ciepłe ziemniaki obrać ze skórki, rozgnieść i polać okrasą (posiekane cebule i pokrojony w kostkę boczek smażymy na oleju ok. 15 minut).
Krok 3: Podajemy chłodnik
Chłodnik podajemy z ciepłymi ziemniaczkami i opcjonalnie z ugotowanym jajem. W ostatniej chwili przed podaniem dodajemy posiekany koperek i szczypior. Możemy udekorować płatkami migdałów i pokruszonym wędzonym twarogiem.
Zobacz podobne
przepisy
Chłodnik ogórkowy z prażonymi migdałami
Gdy jest gorąco, nic tak nie orzeźwia jak lekki chłodnik. W wersji z ogórkiem i prażonymi migdałami jest pyszny!
Arbuzowo-truskawkowy chłodnik z fetą i miętą
Idealny sposób na ochłodę w najgorętsze dni – pyszny chłodnik z truskawek i arbuza, przełamany słonym smakiem sera feta.
Tarator, bułgarski chłodnik
Orzeźwiająca przekąska na upalne dni – delikatny chłodnik na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem ogórka i orzechów.
Chłodnik z pomidorów i papryki
Podana na zimno zupa krem z pomidorów i papryki kusi nie tylko swym pięknym czerwonym kolorem, ale także smakiem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Śledzie po kaszubsku
- Piernik staropolski
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto na pierogi
- Domek z piernika
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Błyskawiczne pierniczki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kapusta z grochem
- Sernik krakowski
- Świąteczne pierniczki
- Wigilijny makowiec
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
1973 dni temu
Chłodnik pycha. Ale polecam jeszcze przed podaniem posiekać lisice mięty i posypać nią chłodnik. Jest naprawdę mega wtedy. Polecam.
odpowiedz
1972 dni temu
to prawda, liście mięty też tutaj wspaniale się sprawdzą :)
2336 dni temu
Czy od sparzonej botwinki odlewamy wodę?
odpowiedz
2336 dni temu
Tak, do mleka z jogurtem, razem z resztą wymienionych składników, dodajemy sparzoną botwinkę bez wody.
2398 dni temu
Botwinę, według mnie, lepiej ugotować niż sparzyć. A tak poza tym to super przepis! Polecam!:)
odpowiedz