Kuchnia staropolska - Dania główne - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Gęś faszerowana jabłkami z goździkami i cynamonem
Klasyczna, długo pieczona i nadziewana jabłkami gęś to świetny pomysł na obiad na wyjątkową okazję. Przekonaj się, że chociaż trzeba na nią trochę poczekać, gęś wcale nie jest trudna w przygotowaniu!
Murzin wielkanocny
Wielkanoc w regionalnym stylu? Przygotuj potrawę popularną na Śląsku Cieszyńskim: murzina z farszem z najlepszej wędliny i kiełbasy! Niech te święta smakują wyjątkowo.
Beskidzkie poleśniki: placki ziemniaczane pieczone w kapuście
Choć ich nazwa przywodzi na myśl naleśniki, bliżej im do klasycznych placków ziemniaczanych. Spróbuj beskidzkich poleśników i odkryj prostotę regionalnej, beskidzkiej kuchni!
Wielkopolski street food – pyzy z kaczką
Przygotuj prawdziwe danie street food dla siebie i bliskich, dobierajcie własne dodatki i cieszcie się niepowtarzalną kombinacją smaków!
Knedle serowe z morelami
Złoty środek na wszelkie letnie zachcianki. Domowe knedle z morelami. Delikatne, bo z ciasta serowego, słodkie akurat tyle, żeby uszczęśliwić każdego łasucha i na tyle proste, że każdy może je sobie zrobić, gdy przyjdzie ochota.
Babka ziemniaczana
Znana w wielu regionalnych kuchniach i idealna na sycący obiad dla całej rodziny! Sprawdź, jak smakuje babka ziemniaczana z naszego przepisu!
Soczewiaki z pieczarkami i kwaśną śmietaną
Zielona soczewica i pieczarki to podstawa wyśmienitego farszu, którym wypełnisz regionalne soczewiaki – kotleciki ziemniaczane, które świetnie sprawdzą się zarówno jako danie główne, jak i dodatek do zupy.
Rolada śląska z kluskami i modrą kapustą
Jeśli śląski obiad, to tylko według przepisu Kingi Paruzel! Przygotuj mięsne rolady, które razem z kluskami śląskimi i modrą kapustą stworzą pyszne, domowe danie rodem z naszej regionalnej kuchni!
Pierogi z serem i kaszą
Lekki farsz z twarogu i kaszy w połączeniu z dobrze wyrobionym, aksamitnym ciastem: tak powstają idealne, domowe pierogi, które smakują całej rodzinie. Przygotuj i sprawdź, jak szybko znikają z talerza!
Domowy cebularz z kurkami
Idealny na przekąskę cebularz lubelski to aksamitne drożdżowe ciasto, farsz z cebulą, makiem i kurkami oraz oryginalna receptura, którą Karol wykorzystał, by przygotować swoją wersję tego regionalnego przysmaku!
Hreczanyki z wegańską okrasą
Odkrywaj prawdziwe przepisy regionalnej polskiej kuchni! Spróbuj, jak smakują hreczanyki – podkarpackie kotleciki z kaszą gryczaną, które Karol przygotował w wegetariańskiej odsłonie!
Kotlety ziemniaczane à la farszynki
Sięgnij do bogactwa polskiej kuchni regionalnej dzięki przepisowi Karola na kotlety ziemniaczane a’la farszynki. Najlepiej smakują z twarogiem!
Pomysły na obiady i dania główne
Pomysły na obiad: potrzebne narzędzia w kuchni
Praktyczne wyposażenie współczesnej kuchni pozwala czerpać prawdziwą przyjemność z gotowania, a przemyślany dobór akcesoriów kuchennych ułatwi to codzienne zadanie. Urządzenia z kategorii małe AGD i duże AGD umożliwią miksowanie, rozdrabnianie lub podgrzewanie ulubionych dań. Warto też zwrócić uwagę na wysoką jakość kuchennych niezbędników, czyli garnków i patelni. Powinny być wykonane z wysokiej jakości stali, a najlepsze patelnie są odporne na przywieranie i pozwalają na łatwe usuwanie zabrudzeń. Jeśli lubisz zapraszać gości, zadbaj o eleganckie nakrycie stołu.
Co na danie główne?
Pomysłów na obiad jest bez liku. Dla większości dania główne na obiad nie mogą obyć się bez mięsa. Innym z kolei ten składnik przeszkadza najbardziej, dlatego zdecydowanie lepszym wyborem będą dla nich dania główne wegetariańskie. Ilu smakoszy, tyle gustów kulinarnych. Jeśli więc zaliczacie się do pierwszej grupy i preferujecie tradycyjny polski obiad, koniecznie przygotujcie dania główne z kurczaka w dowolnych wersjach albo takie, które uwzględniać będą m.in. typowe schabowe, czyli dania główne z wieprzowiny. Zwolenników mięsnych rarytasów z pewnością usatysfakcjonują dania główne z baraniny i dziczyzny, a wśród nich występujące najczęściej gulasze, np. gulasz z dzika z grzybami. A wszystkim tym, którzy mają w porze obiadowo-lunchowej po prostu ochotę na hamburgery np. z grillowanym pomidorem i cebulą lub z mięsem na tatar, polecamy dania główne z wołowiny. To jednak nie wszystko. Ponieważ tempo naszego życia znacznie przyspieszyło, większą popularność zyskały pomysły na obiad wymagające niewiele czasu na przygotowanie, np. dania jednogarnkowe. Kuchnia Lidla pamięta również o przepisach na dania główne, których niezbędnym składnikiem są owoce morza, a przede wszystkim soczyste krewetki.
Przepis na danie główne
Idealny przepis na danie główne to taki, który zawiera Wasze ulubione składniki. A tych w Kuchni Lidla jest naprawdę sporo! Wybierajcie spośród wszystkich rodzajów mięs, warzyw i owoców morza. Oto pomysły na obiad, które zyskały największą popularność:
- makaron z kurczakiem i serkiem mascarpone
- kurczak z sosem paprykowym
- potrawka z wieprzowiny w cytrynach z przyprawami
- pieczona wieprzowina z ziemniaczkami
- gulasz z jelenia z kaszą
- fajitas wołowe z warzywami
- cukinia z pikantnym farszem wołowym
- krewetki w mleku kokosowym
- krewetki w sosie pachnącym Indiami z ryżem basmati
A jeśli poszukujecie tylko i wyłącznie pomysłów na potrawy wegetariańskie, to nie możecie pominąć: