Kuchnia staropolska - Dania główne - przepisy i pomysły (str. 2):
liczba przepisów: 25
Śledzie po kaszubsku
Sos pomidorowy z odrobiną miodu i kawałki śledzi, które połączą się z nim, stworzą jedno z dwunastu wyjątkowych, wigilijnych dań! Wypróbuj tradycyjny przepis w wersji Karola!
![Śledzie po kaszubsku](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/57d39ec3858d-674b68fa6232-KW_51_OKRASA_sledz_po_kaszubsku_28533_NET_FOTO_31398_311019_MS_76147_1250x700.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Pyry z gzikiem
Klasyka kuchni wielkopolskiej w dwóch wersjach – pyry z gzikiem i boczkiem oraz pyry z wegańskim gzikiem i boczkiem z bakłażana. Wypróbuj obie!
![Pyry z gzikiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/02bf497c2e73-e99ac18b4d39-KW39_KINGA_pyry_z_gzikiem_1250x700.webp)
Gryczane pierogi z bobem
Wykorzystaj w pełni sezon na bób i podaj te pyszne nasiona w całkiem nowy sposób! Przepis Karola na pierogi z bobem i parmezanem pozwoli Ci przygotować pyszny letni obiad dla całej rodziny!
![Gryczane pierogi z bobem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ce78dbb78002-89c6ac0b9934-KW25_KAROL_pierogi_29617_190612_MA_2042_1250x700.webp)
Babka ziemniaczana z boczkiem
Najlepiej smakuje ze śmietaną i szczypiorkiem! Tradycyjna babka ziemniaczana z boczkiem według przepisu Karola to proste wielkanocne danie dla całej rodziny.
![Babka ziemniaczana z boczkiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/204318b49ea5-4cf81742b340-BS_ONLINE_KW16_KAROL_29187_090419_MS_42764_RGB_OK_1250x700.webp)
Kartacze z mięsem
Poznaj klasyczny przepis z rodzinnego domu Karola Okrasy! Przygotuj kartacze z mięsem wieprzowym i podprażoną cebulką.
![Kartacze z mięsem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/0740c67d77dd-c63f36c6fc52-BS_ONLINE_Karol_Okrasa_KW1_25037_Kartacze_z_miesem_19122017_MJ_-s2199_rgb_ok.webp)
Knedle z białym serem
Jeśli lubisz obiady na słodko, ten na pewno przypadnie Ci do gustu! Przygotuj knedle z białym serem i słodką okrasą orzechową!
![Knedle z białym serem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b72188239a08-12a073e93fb9-BS_KW37_KnedlezBialymSerem_17128_040917_MS_5625_rgb_ok.webp)
Zawijany kulebiak orkiszowy z kapustą i wędzoną śliwką
Wypróbuj przepis Mai na orkiszową wersję kulebiaka z kapustą i wędzoną śliwką. Będzie pysznie!
![Zawijany kulebiak orkiszowy z kapustą i wędzoną śliwką](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f8ba7a80012a-54d28d7ec236-SWIETA_kulebiak_orkiszowy_1250x700.webp)
Pierogi z kaszą gryczaną, serem i miętą
Spróbuj pierogów z przepisu Karola Okrasy! Ciasto z dodatkiem mleka i masła doskonale otula farsz z twarogu, kaszy gryczanej i listków mięty.
![Pierogi z kaszą gryczaną, serem i miętą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/58f4e2446a56-d4cd0627a85f-KASZE_pierogi_z_serem_kasza_gryczana_i_mieta_1250x700.webp)
Kluski śląskie z jarmużem i wędzonym pstrągiem
Kluski śląskie możesz podać w zupełnie nowy sposób! W kremowym sosie z jarmużem, aromatyczną skórką cytrynowa i wędzonym pstrągiem.
![Kluski śląskie z jarmużem i wędzonym pstrągiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a042d17d544c-c8dd3ed6f366-13 ZIEMNIAK_kluski_slaskie_z_jarmuzem_i_pstragiem_1250x700.webp)