Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Zastanawiasz się, jak długo gotować makaron? Nic dziwnego — jego rodzajów jest tak wiele, że idzie się pogubić. Żeby makaron zachował swój smak i sprężystość jest jedna rzecz, o której trzeba pamiętać — czas gotowania. Chcesz wiedzieć ile gotować makaron pszeniczny? A może zależy Ci na tym, by dowiedzieć się, ile minut gotować makaron ryżowy? Tego wszystkiego dowiesz się z poniższego tekstu.

Makaron al dente – ile gotować?

Żeby przygotować makaron al dente, należy zastosować się do kilku zasad dotyczących doboru odpowiedniego garnka, proporcji pomiędzy objętością wody, a ilością makaronu i soli, a także przeznaczyć na gotowanie określoną ilość czasu. Makaron al dente — ile gotować makaron, by nie był całkowicie miękki? Już spieszymy z pomocą! Zdradzimy Ci kilka trików, dzięki nie będziesz już się zastanawiać nad tym, ile gotować makaron al dente.

Ugotowanie idealnego, lekko twardego makaronu jest możliwe tylko przy odpowiedniej przestrzeni do jego pęcznienia. W małych garnkach, w których makaron jest ledwie przykryty wodą, makaron szybko się sklei lub spali. Na 100 g suchego makaronu użyj 1 litra wody i 7 g soli — te proporcje ułatwią Ci przyrządzenie doskonałego makaronu al dente.

Ile go gotować? Zasada jest taka — żeby makaron był lekko twardy, a w środku miał mączną żyłkę, należy wyciągnąć go na 2-3 minuty przed upływem czasu gotowania wyznaczonego przez producenta. W praktyce wygląda to tak, że po dokładnym zamieszaniu gotującego się od 5 minut makaronu należy wyciągnąć jedną nitkę lub kokardkę i ją rozkroić. Jeśli w środku dostrzegalna jest delikatna kreska z mąki, a makaron stawia opór w zębach podczas gryzienia, to znaczy, że jest ugotowany al dente.

Musisz wiedzieć, że długość gotowania makaronu jest zależna od jego rodzaju, wielkości, a nawet kształtu i surowców, z jakiego został zrobiony. W przypadku makaronów mącznych bezjajecznych takie gotowanie trwa od 2 do 8 minut, makarony jajeczne gotuje się nieco dłużej — od 5 do 14 minut w zależności od ich wielkości i grubości.

Makarony ryżowe, sojowe, z fasoli mung niezwykle trudno jest przyrządzić al dente, gdyż zazwyczaj zalewa się je wrzątkiem, a proces ich pęcznienia jest bardzo szybki. Takie delikatne makarony można sparzyć wrzątkiem na durszlaku i od razu odcedzić.

Ile gotować świeży makaron?

Ile gotować świeży makaron własnej roboty lub kupiony w Lidlu? Jeśli sam przyrządzasz makaron, to czas jego gotowania powinien być mocno uzależniony od jego składu, rodzaju i grubości. Makarony długie typu spaghetti gotuje się dosłownie 2-3 minuty, z kolei świeże ravioli potrzebuje od 2 do 4 minut.

Świeży makaron jest znacznie bardziej delikatny od suchego i nie potrzebuje aż tak długich kąpieli we wrzątku. Im cieńszy będzie, tym krócej powinien się gotować. Bardzo ważne jest dobre zasolenie wody — inaczej makaron będzie miał mało smaku.

Kupiłeś w sklepie świeży makaron? Takie makarony są poddane wstępnej obróbce cieplnej, dlatego czas ich gotowania powinien być zgodny z tym, co jest zamieszczone na etykiecie. Makarony jajeczne powinny gotować się maksymalnie 6 minut, a te bez jajek maksymalnie 5 minuty (no, chyba że będą bardzo grube). Najlepszym sposobem na sprawdzenie, czy makaron jest odpowiednio ugotowany, jest wyciągnięcie nitki i spróbowanie jej.

Jak długo gotować różne rodzaje makaronu?

Wspomnieliśmy już wcześniej o tym, że na czas gotowania makaronu mają wpływ różne czynniki, a przede wszystkim jego rodzaj. Makarony jajeczne potrzebują więcej czasu od tych, które jaj w składzie nie posiadają, a makarony orkiszowe gotują się o wiele dłużej od tych pszenicznych. Chcesz dowiedzieć się, jak ugotować poszczególne rodzaje makaronów? Tych najbardziej popularnych? Koniecznie przeczytaj dalszą część tekstu.

Ile gotować makaron spaghetti?

Nie wiesz, ile gotować makaron spaghetti i nie do końca wierzysz w to, co jest napisane na opakowaniu? Gotowanie makaronu nitek jest mocno uzależnione od jego rodzaju. Zacznijmy może od tego, ile gotuje się najbardziej popularnych makaron spaghetti w wersji suchej.

Żeby suche nitki makaronu bezjajecznego zmiękły należy gotować je w osolonej wodzie i wrzątku od 7 aż do 12 minut. Ostateczna miękkość powinna być zależna od Twoich preferencji. Jeśli lubisz al dente, skróć czas gotowania do maksymalnie 8 minut. Jeśli zakupiłeś makaron spaghetti suchy w wersji z pszenicy i jajek, powinieneś wiedzieć, że czas jego gotowania należy wydłużyć nawet do 14 minut.

Jak gotować makaron nitki w wersji świeżej? Jeśli chodzi o makaron spaghetti świeży z samej pszenicy durum, to czas gotowania powinien wynosić maksymalnie 2-3 minuty. Makaron z dodatkiem jajek powinien gotować się 3-5 minut, aby osiągnął odpowiedni stopień miękkości.

Ile gotować makaron ryżowy?

Skoro wiesz już, jak ugotować najbardziej znany rodzaj makaronu, czas zdradzić Ci,

ile gotować równie popularny makaron ryżowy. Czas gotowania makaronu zrobionego z mąki ryżowej może różnić się w zależności od jego wielkości i grubości

Cienki makaron ryżowy, przypominający nitki należy zanurzyć we wrzątku i zamieszać, a następnie odstawić na bok do spęcznienia na ok. 15 minut. Jeśli chcesz nieco przyspieszyć ten proces, zagotuj makaron w lekko słonej, gorącej wodzie przez maksymalnie 3 minuty.

Grubszy makaron ryżowy lub płatki ryżowe gotuje się znacznie dłużej, a czas gotowania jest podobny do tego właściwego dla suchego makaronu spaghetti. Grube nitki ryżowe gotuje się przez 8-10 minut, co jakiś czas mieszając, aby makaron się nie skleił. Możesz także zalać makaron wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Po tym czasie powinien stać się al dente.

Ile gotować makaron świderki?

Ile gotować makaron świderki, znany pod nazwą fusilli? Czas gotowania tego rodzaju makaron powinien być zależny od jego świeżości oraz zawartości jajek. Makaron suchy bezjajeczny powinien gotować się ok. 10 minut, z kolei wersja z jajkiem do 12 minut. Jeśli udało Ci się dostać makaron fusilli świeży albo sam go zrobiłeś, postaraj się gotować go maksymalnie 6 minut, by nie stracił swojej jędrności i elastyczności.

Ile gotować makaron penne?

Ile gotować makaron penne, aby był wystarczająco miękki? To, ile gotować makaron penne także zależne jest od jego wielkości, składu oraz świeżości. Suchy makaron bezjajeczny z pszenicy durum należy gotować 10-12 minut, z kolei makaron świeży — ok. 6-7 minut.

Makaron italiamo fusilli ile gotować?

Makaron italiamo fusilli — ile go gotować? Ten specyficzny rodzaj makaronu nie przypomina dobrze znanych świderków. Makaron ten jest delikatnie zawinięty, jakby od niechcenia, znacznie dłuższy od klasycznego fusilli. Ten rodzaj makaronu w wersji suchej powinien gotować się od 8 do 12 minut w zależności od jego wielkości.

Ile gotować makaron pełnoziarnisty?

Masz w domu makaron pełnoziarnisty i nie wiesz, ile powinieneś go gotować? Tego typu makarony bywają oporne w gotowaniu, a ich czas różni się w zależności od tego, z jakiego są ziarna. Pełnoziarnisty makaron pszeniczny powinien gotować się 10-12 minut, a jego żytni koledzy nawet do 15 minut. Jeśli chcesz, aby Twój makaron był sprężysty — zapoznaj się z informacją na ulotce.

Ile gotować inne rodzaje makaronu?

Istnieje wiele różnych rodzajów makaronów — w samych Włoszech wyróżnia się ich ponad 100 różnych odmian. Malutkie makarony typu orzo, ryżowe risoni, azjatycki udon — każdy z tych makaronów gotuje się w odmiennym czasie. Jeśli chcesz się upewnić, jak najlepiej je ugotować, sprawdź to na etykiecie lub organoleptycznie. Wyciągnij kawałek makaronu i spróbuj,  ta metoda nigdy nie zawodzi! Życzymy powodzenia w gotowaniu!

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!