zobacz film

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Carving to sztuka rzeźbienia w warzywach i owocach. Sprawdź, czym się charakteryzuje i obejrzyj odcinek, aby przygotować swoje pierwsze ozdoby.

Czym jest i skąd pochodzi carving?

Carving to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach, która najprawdopodobniej wywodzi się z Dalekiego Wschodu. Według niektórych źródeł ludzie rzeźbili w owocach i warzywach już w starożytności, a sztuka ta przez setki lat, zależnie od okresu, stawała się mniej lub bardziej popularna.

Obecnie carving jest powszechnie znaną metodą dekorowania nie tylko w Azji. Od połowy XX wieku stawał się on coraz bardziej popularny na całym świecie. Carving został nawet jedną z dyscyplin w kulinarnych mistrzostwach świata.

Goście Pawła Małeckiego to właśnie mistrzowie Polski i świata w carvingu, czyli Dominika Sadowska i Paweł Sztenderski, którzy pokazują, jak wykonać wazon pełen kwiatów w całości z owoców i warzyw.

Co i w jakich owocach i warzywach można rzeźbić?

Zazwyczaj w warzywach i owocach rzeźbi się motywy kwiatowe i ptaki, chociaż tak naprawdę ograniczeniem jest jedynie wyobraźnia osoby, która daną rzeźbę robi. Zależnie od potrzeby i umiejętności można nadać jej dowolną formę: od konstrukcji geometrycznych, przez logo i napisy, aż po portrety. Przy wyborze wzoru warto zwrócić uwagę na to, jakiej wielkości ma on być, i na tej podstawie wybrać produkt, który wykorzystamy do rzeźbienia. Oto jakie owoce i warzywa są najbardziej polecane:

  • arbuzy,
  • dynie,
  • melony,
  • rzodkiewki,
  • jabłka,
  • marchewki,
  • papaje,
  • buraki,
  • cytrusy.

Jak dobrać odpowiednie produkty i czym w nich rzeźbić?

W carvingu najlepiej sprawdzą się owoce i warzywa, które są dość twarde – nie mogą być zbyt dojrzałe, aby wycięte wzory zachowały swój kształt. Dodatkowo warto zwrócić uwagę, aby produkty były jak najładniejsze z zewnątrz, w końcu mają być ozdobą.

Rzeźbić można nawet najbardziej podstawowym, małym, ostrym nożykiem. Najlepiej sprawdzą się jednak specjalne noże, wręcz dłuta do carvingu, które dzięki węższym, zakrzywionym ostrzom i specjalnym końcówkom umożliwią bardziej precyzyjną pracę.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!