Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Jaki makaron do rosołu?

Makaron do rosołu może stać się smacznym uzupełnieniem tego dania. Jaki makaron do rosołu jest najlepszy? Odpowiedź na to pytanie nie jest oczywista, bo zależna od preferencji i dostępności produktu. Na rynku znajdziesz wiele rodzajów makaronów, które mogą sprawdzić się w rosole — klasyczne wielojajeczne nitki, nieco szersze tagliolini, krótsze tagliatelline zwane także krajanką, nieco większe świderki, muszelki, a także maleńka zacierka. Tak duża dostępność gotowych produktów utrudnia podjęcie decyzji, a przecież można jeszcze zrobić domowy makaron do rosołu własnoręcznie.

Samodzielne przygotowanie makaronu do rosołu

Jak zrobić swojski makaron do rosołu i innych zup? Czas oraz poziom trudności przygotowania makaronu do rosołu jest zależny od wybranego rodzaju — krajanka lub nitki są zdecydowanie łatwiejsze do przygotowania w domowym zaciszu od makaronów bardziej ozdobnych, takich jak świderki czy muszelki.

Niezależnie od wybranego rodzaju makaronu do rosołu, w przepisie zawsze znajdziesz dwa elementy — wodę oraz mąkę. To właśnie mąka pełni kluczową funkcję w procesie produkcji makaronu. Źle dobrana mąka sprawia, że makaron szybko się rozgotowuje lub staje się mało elastyczny. Rzecz jasna makaron można przygotować z każdego rodzaju mąki, ale efekt finalny będzie co najmniej średni.

Jak dobrać odpowiednią mąkę potrzebną do przepisu na makaron do rosołu? Dobór odpowiedniej mąki wpływa na właściwości, teksturę oraz smak makaronu. Jeśli chcesz przygotować prosty makaron nitki lub lane kluski, użyj do nich mąki pszennej typu 00, a do bardziej wymyślnych i ozdobnych makaronów doskonale sprawdzi się także semolina, która ma w sobie więcej glutenu, który czyni makaron bardziej elastycznym. Makaron do rosołu możesz przyrządzić także z mąki pełnoziarnistej pszennej, ryżowej lub kukurydzianej, które będą doskonałą alternatywą dla osób na diecie bezglutenowej, a także mąki z grochu lub soczewicy.

Poza wodą i mąką w składzie makaronu do zup znajdziemy często również jajka, które dodają ciastu wyjątkowego smaku, koloru oraz delikatności. Makarony z dodatkiem jajek są bardziej sycące oraz kaloryczne, co szczególnie dobrze sprawdza się w zupach o rzadkiej, wodnistej konsystencji takich jak rosół. Jeśli chcesz, żeby Twoja zupa była lżejsza, a w żołądku zostało miejsce na drugie danie, lepszym wyborem będzie przygotowanie makaronu bez jajek.

Jeśli nie masz czasu na samodzielne przyrządzanie makaronu, możesz spokojnie wykorzystać gotowy makaron. W asortymencie Lidla znajdziesz makarony wysokiej jakości wykonane z różnego typu mąki, z dodatkiem jajek lub bez o wielu fantazyjnych kształtach. Wszystko po to, aby uczynić Twój rosół jeszcze pyszniejszym!

Przepis na swojski makaron do rosołu

Wciąż chodzi Ci po głowie pomysł na to, by zrobić swojski makaron do rosołu? To, jak zrobić domowy makaron do rosołu jest bajecznie proste! Do jego przyrządzenia będziesz potrzebować miskę, widelec, folię spożywczą, wałek, nóż oraz garnek, a także mąkę pszenną typu 00, jaja i sól. Gdy zbierzesz wszystkie składniki, możesz przejść do przygotowywania domowego makaronu do rosołu z naszego szybkiego przepisu.

Zacznij od przygotowania ciasta w misce — wsyp do niej mąkę, wbij jajko oraz sól i wymieszaj za pomocą widelca. Gdy masa stanie się sztywna, wyciągnij ją na blat i zacznij zagniatać. Po kilku minutach ciasto powinno stać się gładkie i elastyczne — z takiego ciasta należy uformować kulę, a następnie owinąć ją folią i odstawić do odpoczynku. Po upływie wyznaczonego czasu ciasto należy podzielić, rozwałkować, a potem pociąć na cienkie paski i wrzucić do gotującego się bulionu. Tak przygotowany makaron powinno gotować się maksymalnie 3 minuty, dlatego najlepiej jest wrzucić je do zupy pod koniec jej gotowania, zaraz przed podaniem.

Przedstawiony wyżej przepis na makaron domowy do rosołu to niejedyny sposób na uzyskanie tego pysznego dodatku do zup i innych dań. Domowe kluski do rosołu można przygotować też bez jajek lub w formie klusek lanych tudzież francuskich. Przygotowanie lanych klusek do zupy jest dziecinnie proste — wystarczy wymieszać jajko, mąkę i sól, tak aby utworzyć rzadką masę. Gotową mieszaninę wlewa się bezpośrednio z łyżeczki do gotującej się zupy. Takie kluski smakują równie pysznie, co makaron jajeczny, jednakże przepis na ich przygotowanie jest znacznie prostszy i szybszy.

Jaki jeszcze makaron do rosołu można przyrządzić w domu? Jeśli nie przepadasz za kluskami, możesz przyrządzić w zaciszu swojej kuchni inne makarony o fantazyjnych kształtach i rozmiarach, a nawet nadzieniach. Rosół z dodatkiem nadziewanych mięsem tortellini z pewnością skradnie serca wszystkich domowników, także tych sceptycznie nastawionych do tego rodzaju zupy.

Najlepszy makaron do rosołu – jak go wybrać?

Wiele osób powiedziałoby, że najlepszy makaron do rosołu to ten własnej roboty, ale musimy się z tym nie zgodzić. Wykonany z wysokiej jakości produktów makaron gotowy (w formie świeżej oraz podsuszanej) może być równie smaczny i pożywny, co tradycyjny, swojski makaron do rosołu. Jak wybrać najlepszy, sklepowy makaron do rosołu oraz innych zup?

Kupując makaron, zwróć uwagę na jego rodzaj, który powinien być dostosowanych do Twoich preferencji smakowych, wizualnych oraz alergii i wszelkich wykluczeń z diety. Jeśli możesz jeść wszystko i lubisz smak jajek, polecamy wybrać makaron jajeczny. Jeśli zmagasz się z nietolerancjami, doskonałym wyborem może okazać się makaron ryżowy lub kukurydziany. Osobom na diecie wegańskiej polecamy wszystkie makarony bezjajeczne, najlepiej te przygotowane z mąki pochodzącej z roślin strączkowych, które staną się dodatkowym źródłem białka.

Drugi element, na który warto zwrócić uwagę, to skład. Upewnij się też, że wybrany makaron nie zawiera dodatków i sztucznych konserwantów, jeśli chcesz uniknąć sztucznych składników.

Jeśli już sprawdzasz skład, zerknij także na datę ważności. Jest to szczególnie ważne w przypadku świeżych makaronów dostępnych w lodówkach.

Pierwszy raz wybierasz makaron typowo do rosołu? Wybierz sprawdzone marki, na temat których słyszałeś dobre opinie albo sprawdź, co piszą na temat danego makaronu internauci. Zerknij także na samo opakowanie — powinno być szczelne, bez widocznych przetarć czy uszkodzeń. Niesterylny, otwarty makaron może szybko zwietrzeć, a w jego wnętrzu mogą zamieszkać niechciani lokatorzy.

Jeśli nie wiesz, jaki makaron wybrać, zdecyduj się na ten o włoskim rodowodzie. Włosi przykładają olbrzymią wagę do przygotowywania makaronów (w końcu jedzą je kilka razy dziennie) — począwszy od samych produktów, poprzez wykonanie, na odpowiednim opakowaniu kończąc. Jeśli zależy Ci na produkcie najwyższej jakości i włoskim rodowodzie, wybierz się na zakupy w trakcie tygodnia w stylu włoskim w Lidlu. W te dni na półkach znajdziesz różnorodne makarony, które odmienią smak oraz wygląd Twojego rosołu.

Dla wszystkich zapracowanych osób istnieje pewien półśrodek w postaci gotowego, świeżego makaronu jajecznego dostępnego w lodówkach. Jego smak różni się trochę od wersji suszonej, co z pewnością docenią wszyscy fani sztuki kulinarnej. Gorąco zachęcamy do eksperymentowania i dostosowania makaronu do rosołu do własnych potrzeb i preferencji. Najważniejszy jest przecież smak!

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!