Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Carbonara. Jaki makaron dobrać? Najsmaczniejsze połączenia
Jaki makaron do carbonary sprawdzi się najlepiej? Na to pytanie trudno jest udzielić właściwej odpowiedzi, ponieważ nawet Włosi sprzeczają się ze sobą w tej kwestii. W jednych regionach serwuje się spaghetti, w innych penne rigate lub rigatoni.
Samo pochodzenie carbonary także nie jest jasne i często doprowadza do sprzeczek pomiędzy mieszkańcami różnych regionów. Słowo carbonara pochodzi od słowa „carbonaro oznaczającego górnika. Jak głosi apenińska teoria na temat powstania tego sosu – wymyślono go głęboko w górskich kopalniach węgla, w których górnicy nie mieli zbyt dużo przestrzeni do gotowania, a ich posiłki musiały być pożywne. Brali więc ze sobą jajka, bekon oraz makaron i z tego połączenia narodził się górniczy sos na bazie żółtka, guanciale i Pecorino Romano.
Teoria pochodząca z Rzymu głosi natomiast, że sos ten narodził się po II wojnie światowej za sprawą amerykańskich wojsk stacjonujących na terenie Lacjum. Amerykanie mieli dostęp do niewielu produktów, podobnie jak Włosi, jednakże w skład ich racji żywnościowych wchodziły jaja i bekon. Włoscy kucharze stworzyli carbonarę ze składników, które pozyskali od Amerykanów.
Trzecia teoria głosi, że sos ten powstał dla załóg amerykańskich samolotów bombowych jeszcze w trakcie trwania II wojny światowej.
Spekulacje na temat narodzin tego pysznego, kremowego sosu doskonale oddają trudność w doborze makaronu oraz innych składników. Sos ten jedzono z tagliatelle, fettuccine, bucatini i innymi makaronami, które aktualnie były pod ręką. Dziś sprawa ta ma się nieco inaczej, a carbonarę podaje się tylko z kilkoma rodzajami makaronu, stosując się do kilku zasad. Chcesz wiedzieć, jak i jaki makaron wybrać do sosu carbonara przygotowywanego w domowym zaciszu? Tajemnicę zdradzimy Ci w kolejnym akapicie.
Jak dobrze przygotować makaron do sosu carbonara? Najważniejsze kuchenne triki
Zanim przejdziemy do samego przygotowania makaronu, zdradzimy Ci zasady doboru odpowiedniego makaronu, co znacznie ułatwi Ci przygotowywanie innych włoskich past. Dobry makaron powinien mieć mikro rowki, w których osadza się sos, nadając mu smak.
Długie makarony serwuje się z lekkimi, rzadkimi sosami oraz oliwą. Makarony z dziurką najczęściej używa się do gęstych sosów, które mogą wypełnić środek. Makarony o większych rozmiarach np. cannelloni służą zapiekaniu, a te żłobione, które lepiej absorbują sos, serwuje się do sosów o intensywnych smakach. Makarony krótkie, o fantazyjnych kształtach (np. farfalle) dodaje się do sałatek oraz sosów o średniej gęstości, które łatwo nakłada się łyżką.
Z jakim makaronem Włosi jedzą sos carbonara? Z racji intensywnego smaku i gęstości sosu, carbonarę najczęściej serwuje się z makaronami ze żłobieniami (np. penne rigate lub rigatoni). W ten sposób sos ma szansę dotrzeć i oblepić całą powierzchnię makaronu, dając prawdziwą rozkosz podniebienia. Reszta Europy, a szczególnie Polacy jako makaron do carbonary upodobali sobie spaghetti, chociaż lepszym wyborem byłoby nieco grubsze bucatini lub fettuccine, które z racji swojej budowy, lepiej łączy się z sosem.
Na smak dania ma wpływ nie tylko wybór odpowiedniego makaronu, ale także sposób jego ugotowania. Zanim wrzucisz makaron do wody, upewnij się, że jej temperatura jest bliska wrzenia i wtedy dodaj do wody sól. Ilość dodawanej soli powinna dać Ci wodę o smaku prawdziwie morskim. Dopiero do wrzącej wody wrzuca się makaron i gotuje do stopnia al dente.
Po ugotowaniu pastę należy odcedzić, a odrobinę wody z makaronu zbiera się do kubeczka, aby zagęścić nieco sos. Makaronu nie należy przepłukiwać wodą ani dodawać oliwy do gotowania, ponieważ w ten sposób zamyka się mikrorowki na powierzchni makaronu, nie pozwalając mu wniknąć do środka. Tak ugotowany makaron miesza się z sosem w misce lub innym chłodnym naczyniu.
Sekrety pysznego spaghetti à la carbonara – zaskocz swoich bliskich!
W czym jeszcze tkwi sekret pysznego makaronu carbonara? My Polacy kochamy ten sos z dodatkiem makaronu spaghetti i odrobiną śmietany. Chociaż nie ma to zbyt wiele wspólnego z oryginałem, to taka wersja często gości także w restauracjach.
To, jaki makaron wybieramy do sosu carbonara, jest często zależne od naszego gustu, preferencji lub zawartości kuchennych szafek. Nie ma w tym nic złego, zwłaszcza jeśli zastosujemy do tego dania przedrostek „à la”. Jeśli masz ochotę, zrób swój makaron à la carbonara na takim makaronie, jaki lubisz najbardziej.
Trwa ładowanie komentarzy