Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Makaron jest składnikiem wielu dań, sałatek oraz przystawek i gości na stołach ludzi z całego świata. Przyrządzanie jedzenia z jego dodatkiem przysparza często problemów dotyczących porcjowania, gdyż makaron zwiększa swoją objętość po ugotowaniu. Jak obliczyć porcję odpowiednią dla 1, 2, 4 osób? Na to pytanie odpowiadamy w poniższym tekście.

Ile gram makaronu na osobę?

Dostosowanie gramatury odpowiedniej dla jednej, dwóch lub większej liczby osób nie jest wcale takie trudne. Podejmując decyzję dotyczącą zaserwowania gościom określonej ilości makaronu, trzeba wziąć pod uwagę kilka czynników takich jak rodzaj dania i wybranego do niego makaronu, pora posiłku, apetyt jedzącego, czy okazja, na jaką przyrządzane jest danie z dodatkiem makaronu.

Są jednak pewne uogólnienia, które stosuje się podczas wybierania gramatury do posiłków serwowanych np. w restauracjach. Ile gram makaronu na osobę się w nich podaje.? Przyjmuje się, że makaron serwuje się w zależności od dania od 50 g, które znajdziemy w zupie, poprzez 70 g w serwowanych w sałatkach, do 125 g w daniach głównych. Jeśli makaron serwuje się na przyjęciach lub bankietach, porcja cateringowa to zazwyczaj 75-95 g na osobę.

W domu to, ile makaronu przypadnie na osobę, jest bardziej frywolne i zależne często od samego gospodarza, jego budżetu, zapasów oraz niejednokrotnie także od wielkości szklanki, jakiej używa do porcjowania. Warto także zastanowić się nad samym smakiem dania – czasem zbyt duża ilość makaronu może mocno wpłynąć na smak serwowanej potrawy. Jeśli przyrządzasz sałatkę, koniecznie zważ używany makaron, a najlepiej zastosuj zasadę im mniej tym lepiej — nie chcesz przecież jeść makaronu z sałatą, tylko sałatę z dodatkiem pysznego, sycącego makaronu.

Porcja makaronu – ile to gram?

Porcja makaron na osobę — ile to gram? Nie da się tego określić bez odniesienia do różnych rodzajów makaronów, które mają odmienną wagę i wielkość. Jak zapewne wiesz, makaron podczas gotowania kilkakrotnie zwiększa swoją objętość, dlatego 100 g suchego produktu nie jest równe 100 g ugotowanego makaronu, co najłatwiej będzie zobrazować przykładem, w którym przyjmiemy za wyznacznik szklankę. Otóż w szklance zmieści się znacznie więcej lżejszego suchego produktu od ugotowanego.

No dobrze, a co jeśli szklanka szklance nie równa? Jak to obliczyć? Szklanka makaronu — ile to gram różnego rodzaju makaronu? Przykładowo szklanka suchego makaronu nitki waży ok. 80 g, a ugotowanego już 140 g.100 g makaronu — nie wiesz, ile to szklanek? Choć przyjmuje się, że szklanka to klasyczne 250 ml, to jeśli tylko zmieni się jej wielkość, odmierzanie na szklanki przestaje mieć sens.

Lepszym rozwiązaniem jest wyposażenie się w wagę kuchenną i odmierzanie z dokładnością do gramów, a nawet miligramów. Waga sprawi, że nie będziesz zastanawiać się nad porcjowaniem i różnicami w obrębie kilku rodzajów makaronu — niezależnie od jego kształtu, będziesz doskonale wiedział ile zaserwować jako odpowiednio dużą porcję.

Jeśli mielibyśmy określić jasno, ile makaronu na porcję można zaserwować gościom po to, aby się najedli, to najlepszym rozwiązaniem będzie zapytanie o to samych gości. Optymalna porcja na osobę to 100-125 g makaronu. Co zrobić, gdy danie na to nie pozwala na odmierzenie samej ilości produktu, bo zostały wymieszane? Wtedy najlepiej jest zaserwować gościom od 200 do 250 g dania.

Ile gram suchego i ugotowanego makaronu na 1 osobę?

Porcje makaronu powinny różnić się w zależności od pory dnia oraz dań, do jakich się je serwuje. Inną porcję należy podać dziecku a inną dorosłemu. Ważna jest też kwestia tego, czy makaron pełni funkcję głównego dania, czy raczej przystawki lub dodatku do sałatki. Ile gram suchego makaronu na osobę, powinno trafić do sałatki, zupy lub dania głównego?

Do sałatki można zastosować zasadę, że jedna porcja to maksymalnie 65 g, z kolei w zupie makaronu nie powinno być więcej niż 50 g.

Główne danie mogą być serwowane na lunch, obiad, a także kolację i tutaj porcje makaronu powinny się nieco różnić. Ile suchego makaronu na osobę powinno serwować się na lunch? Porcja na lunch nie powinna przekraczać 80 g suchego produktu na osobę. Jeśli makaron jest serwowany w roli głównej na obiad, np. z dodatkiem sosu tutaj porcję należy nieco zwiększyć. Podczas porcjowania suchego makaronu powinieneś pomyśleć o tym, że mocno zwiększy on swoją objętość po ugotowaniu. Lepiej jest podać nieco mniej makaronu niż wyrzucić go do kosza, bo goście nie będą w stanie go zjeść.

Ile makaronu spaghetti na osobę zaserwować na obiad? Tutaj porcja powinna wynosić mniej więcej 125 g suchego makaronu, co daje ok. 427 gramów makaronu ugotowanego.

Z kolei makaron dodany do mięsa nie powinien przekraczać 110 g suchego produktu na osobę. Rzecz jasna są to wartości przybliżone, a porcjowanie należy dostosować do apetytu gości. Niektóre osoby są w stanie najeść się do syta już 80 g makaronu, inne zaś potrzebują nawet 200 g, żeby nie czuć pustki w żołądku.

Ile suchego i ugotowanego makaronu na 2 osoby?

Sytuacja w przypadku 2 osób nie zmienia się jakoś szczególnie, jednakże należałoby nieco zwiększyć porcje, tak na wszelki wypadek jakby któryś z gości poprosił o dokładkę albo miał większy apetyt. Ile makaronu na 2 osoby podać?

W przypadku lunchu to, ile makaronu na 2 osoby podać, nie powinno różnić się zbytnio od pomnożonej porcji dla jednej osoby tj. 160 g suchego produktu. Ile makaronu spaghetti na 2 osoby zaserwować, jeśli ma być to główny posiłek? Najlepszym rozwiązaniem będzie ugotowanie 220-250 g suchego makaronu, co da po ugotowaniu ponad pół kilo makaronu.

Ile suchego i ugotowanego makaronu na 4 osoby?

Wpadli do Ciebie niezapowiedziani goście i to aż cztery osoby? Jeśli chcesz zaserwować im danie z dodatkiem makaronu lub makaron w roli głównej, warto, żebyś chwilę zastanowił się nad jego porcjowaniem.

Ile makaronu na 4 osoby będzie optymalną ilością? W przypadku przyrządzania makaronu jako dodatek do mięsa lub ryby najlepszym rozwiązaniem będzie ugotowanie 500 g suchego makaronu, co da Ci prawie cały kilogram tego pysznego produktu po ugotowaniu.

Masz w zanadrzu pyszny sos, który rewelacyjnie pasuje do makaronu typu spaghetti lub tagliatelle? Jeśli nie wiesz, ile makaronu spaghetti na 4 osoby zaserwować zdradzimy Ci całkiem fajny sposób. Wystarczy, że zaciśniesz palec wskazujący z kciukiem, tworząc kółko — ilość makaronu, która zmieści się pomiędzy palcami to ilość odpowiednia dla jednej osoby. Teraz pozostaje Ci tylko przygotować pozostałe trzy porcje i ugotować. Porcja dla 4 osób powinna wynieść mniej więcej 450 g suchego produktu. Mamy nadzieję, że rozwialiśmy tym artykułem wszystkie Twoje wątpliwości!

Co zrobić z makaronem, który nam został?

Czasem jest tak, że mimo najszczerszych chęci i starań ugotowanego makaronu jest za dużo. Co z nim zrobić?

Ugotowany makaron może stac w lodówce przez kilka dni. Oczywiście najlepiej zjeśc go jak najszybciej – na przykład następnego dnia. Potencjalnych zastosowań z pewnością nie zabraknie. Makaron można przygotować klasycznie, z sosem; zapiec z warzywami czy z mięsem w formie zapiekanki; wrzucić do zupy a nawet – jeśli nie polaliśmy go wcześniej sosem – zjeść na słodko, z cukrem i śmietaną. Zamiast wyrzucać pełnowartościowy produkt, lepiej go wykorzystać. Tym bardziej, że przepisów z makaron nie brakuje.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!