Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- garnek 5-litowy
Krok 1: GOTUJEMY BULION
Mięso i jarzyny płuczemy, włoszczyznę obieramy, układamy w garnku. Zalewamy 3 litrami zimnej wody, dodajemy przyprawy (poza pieprzem), zagotowujemy. Gotujemy 45 minut na niewielkim ogniu. Doprawiamy pieprzem.
Krok 2: KROIMY WARZYWA
Kapustę myjemy i szatkujemy niezbyt grubo. Fasolkę myjemy, odkrawamy końcówki, kroimy na ok. 1 cm kawałki. Groszek łuskamy do miseczki. Marchewki czyścimy, kroimy w plasterki. Ziemniaki i kalarepkę obieramy, kroimy w kostkę. Pomidory parzymy, zdejmujemy skórkę i wydrążamy miąższ. Koperek siekamy.
Krok 3: GOTUJEMY ZUPĘ
W 5-litrowym garnku rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy na nie ziemniaki i smażymy ok. 5 minut. Wrzucamy wszystkie pozostałe warzywa (bez koperku), chwile smażymy razem i zalewamy gorącym bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy płomień, a następnie gotujemy całość ok. 15 minut.
Dodajemy pokrojone pomidory i gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy posiekany koperek. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy trochę przegotowanej, gorącej wody i zagotowujemy zupę ponownie.
Krok 4: ZAPRAWIAMY ZUPĘ (OPCJONALNIE)
Możemy też zupę zabielić. Odlewamy do miseczki chochelkę gotowej zupy, dodajemy do niej kwaśną śmietanę, dokładnie mieszamy i dodajemy do garnka.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa jarzynowa z brukselką
Wykorzystaj mrożonkę na zupę jarzynową Freshona i przygotuj pyszną zupę!
Domowy rosół z makaronem i mięsem z kurczaka
Wypróbuj przepis na esencjonalny rosół z warzywami Freshona!
Kapuśniak z kiszonej kapusty na gęsinie
Odkryj na nowo smak polskiej gęsiny! Najlepiej ze sprawdzonym przepisem Karola Okrasy, dzięki któremu przygotujesz najlepszy kapuśniak na esencjonalnym, domowym wywarze. Spróbuj koniecznie!
Hiszpańska zupa z soczewicy
Rozgrzewająca, sycąca i w hiszpańskim stylu! Zupa z soczewicy z dodatkiem kiełbasy chorizo to świetne danie na obiad w pierwsze chłodne dni roku.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Vol-au-vent ze schabem i porami, w sosie pieczarkowym podawane z sałatą
- Dorada z grilla podawana z koprem włoskim i sosem dziewiczym
- Zupa cebulowa z pulpecikami
- Kurczak cytrynowo-rozmarynowy z zapiekanką dauphinois i marchewką w śmietanie
- Kaczka w sosie pieczarkowo-szalotkowym z sałatką z salami z orzechami
- Pizza z gruszką i serem roquefort podawana z rukolą
- Schab w sosie porowym z duszonymi grzybami
- Chrupiące musli z rabarbarem i jogurtem
- Domowy keczup
- Sałatka z młodych warzyw
- Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców
- Pamuła – zupa owocowa z okrasą
- Wegańskie lody czekoladowe z awokado
- Tarta z owocami kaki
- Pasta frittata, czyli frittata z makaronu z serami i salami
- Tortilla z salami i serem – pomysł na lunchbox
- Potrawka z perliczki z podgrzybkami
- Onigiri z tuńczykiem i słodkim sosem chili
- Krem borówkowy z karmelem
- Dorsz z pesto limonkowym i pieczoną cykorią
- Galette gryczany z pomidorami
- Nalewki z owoców
- Roślinny tort marchewkowy
- Wegańska pieczeń z czerwonej soczewicy
- Śliwki w aromatycznym syropie
- Sos ze świeżych ziół i oliwy z oliwek
- Indyjska sól z przyprawami
- Jajka faszerowane pastą z kawioru
- Zupa rybna z papryką i sosem estragonowym
- Szpinak w śmietanie z jajecznicą i ziemniakami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)