zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • łyżkę do szumowania

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY WYWAR

Uda i żołądki gęsie umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy. Wywar dokładnie szumujemy. Dodajemy warzywa (marchew, pietruszkę i seler) pokrojone na mniejsze kawałki.

Ugotowane mięso wyjmujemy z wywaru i odkładamy do przestudzenia. Wywar gotujemy do miękkości warzyw. Podgotowane warzywa wyławiamy z wywaru. Odkładamy.

Krok 2: DODAJEMY KAPUSTĘ I GOTUJEMY ZUPĘ

Do wywaru dodajemy sok z kiszonej kapusty. Mieszamy. Kapustę siekamy i dodajemy do garnka. Gotujemy, aż lekko zmięknie. Kapusta powinna jednak pozostać delikatnie chrupiąca.

Kapuśniak doprawiamy majerankiem. Mieszamy.

Krok 3: KROIMY MIĘSO I UKŁADAMY DODATKI

Przestudzone żołądki pozbawiamy błon, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do głębokiego talerza. Dodajemy ugotowane mięso z gęsiego uda podzielone na mniejsze kawałki oraz ugotowaną włoszczyznę.

Krok 4: PODAJEMY KAPUŚNIAK

Kapuśniak doprawiamy pod koniec gotowania solą i pieprzem. Mieszamy. Do talerza z warzywami i mięsem przekładamy porcję podgotowanej w zupie kapusty. Dekorujemy z wierzchu świeżymi ziołami (np. natką pietruszki, lubczykiem).

Całość zalewamy kapuśniakiem tuż przed podaniem. Opcjonalnie: kapuśniak bez dodatków podajemy osobno w dzbanku lub wazie, obok talerzy z mięsem, włoszczyzną i kapustą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram