zobacz film Klasyczna grochówka

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • łyżkę cedzakową
  • łyżkę wazową

Przygotuj wcześniej

  • Groch zalej zimną wodą i mocz ok. 3 godzin.

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY WYWAR

Żeberka zalewamy w garnku zimną wodą i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Wyjmujemy je, oddzielamy mięso od kości i odkładamy, a wywar doprawiamy liśćmi laurowymi i majerankiem.

Dodajemy namoczony, odcedzony groch i gotujemy ok. 45-60 minut, aż będzie miękki.

Krok 2: PRZESMAŻAMY WARZYWA

Czosnek pokrojony w plasterki oraz marchew i pietruszkę pokrojone w kostkę przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Podsmażone warzywa podlewamy niewielką ilością wywaru, blanszujemy chwilę i zdejmujemy z patelni. Odkładamy.

Krok 3: PRZESMAŻAMY BOCZEK

Skórę z boczku odkrawamy i dodajemy do zupy. Boczek pokrojony w kostkę przesmażamy na rozgrzanym oleju na patelni i dodajemy do wywaru.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ

Na tej samej patelni szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy mąkę i smażymy chwilę na wolnym ogniu.

Krok 5: ZAGĘSZCZAMY I GOTUJEMY GROCHÓWKĘ

Gdy groch zmięknie, dodajemy do zupy marchewkę i pietruszkę przesmażone z czosnkiem oraz ziemniaki pokrojone w grubą kostkę. Całość doprawiamy pieprzem.

Do cebuli i mąki dodajemy łyżkę zupy, mieszamy i przelewamy zasmażkę do grochówki. Dodajemy kawałki mięsa z żeberek.

Grochówkę gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (15)

Avatar
  • Gość Gość
    150 dni temu
    Groch kupiony w Lidlu po obróbce twardy jak kamienie. Robiłam zupę dwa razy, raz, stosując wskazówki z paczki grochu, czyli bez namaczania, gotując 30 minut, drugi raz namaczając na noc. Groch po namoczeniu i gotowaniu kilkugodzinnym (sic!) w dużej ilości wody jest nie do zjedzenia, można nim rzucać jak przysłowiowym o ścianę. Szkoda pieniędzy i wysiłku, zmarnowanej wody, warzyw, gazu…Aż przykro, że dałam się nabrać na zakupy w tym sklepie 🙁

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1104 dni temu
    Wartości odżywcze na porcje to kcal czy KJ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1103 dni temu
    Wartość energetyczną podajemy w kaloriach (kcal).
  • Gość Gość
    1117 dni temu
    Czy 0,5 kg grochu w przepisie jest przed, czy po namoczeniu ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1116 dni temu
    Chodzi o groch przed namoczeniem.
  • Tomek Tomek
    1407 dni temu
    Bardzo smaczna zupa, przepis idealny

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1428 dni temu
    BAJO JAJOOOOOOOO

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1748 dni temu
    Czy taki groch jest do kupienia w Lidlu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1748 dni temu
    Tak :)
  • Gość Gość
    1748 dni temu
    Dziękuję za mega szybka odpowiedź :)
  • Alexandra Nabok Alexandra Nabok
    1737 dni temu
    Tak
  • Gość Gość
    1790 dni temu
    Wcześniej nie jadałam grochowki, ponieważ mi nie smakowała. Tą zupe zrobiłam dla mojego męża i muszę przyznać, że wyszla przepyszna. Od tej pory jadam tylko tą i bardzo często gości na naszym stole. Doskonały przepis.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2145 dni temu
    Ile litrów wywaru do przepisu na klasyczną grochowkę powinno być?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2145 dni temu
    ok. 1,5-2 l
  • Gość Gość
    1829 dni temu
    Bardzo mi smakowała grochówka. Wzięłam groch cały i dłużej gotowałam. Dziękuję za przepis.

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!