zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • łyżkę cedzakową
  • łyżkę wazową

Przygotuj wcześniej

  • Groch zalej zimną wodą i mocz ok. 3 godzin.

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY WYWAR

Żeberka zalewamy w garnku zimną wodą i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Wyjmujemy je, oddzielamy mięso od kości i odkładamy, a wywar doprawiamy liśćmi laurowymi i majerankiem.

Dodajemy namoczony, odcedzony groch i gotujemy ok. 45-60 minut, aż będzie miękki.

Krok 2: PRZESMAŻAMY WARZYWA

Czosnek pokrojony w plasterki oraz marchew i pietruszkę pokrojone w kostkę przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Podsmażone warzywa podlewamy niewielką ilością wywaru, blanszujemy chwilę i zdejmujemy z patelni. Odkładamy.

Krok 3: PRZESMAŻAMY BOCZEK

Skórę z boczku odkrawamy i dodajemy do zupy. Boczek pokrojony w kostkę przesmażamy na rozgrzanym oleju na patelni i dodajemy do wywaru.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ

Na tej samej patelni szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy mąkę i smażymy chwilę na wolnym ogniu.

Krok 5: ZAGĘSZCZAMY I GOTUJEMY GROCHÓWKĘ

Gdy groch zmięknie, dodajemy do zupy marchewkę i pietruszkę przesmażone z czosnkiem oraz ziemniaki pokrojone w grubą kostkę. Całość doprawiamy pieprzem.

Do cebuli i mąki dodajemy łyżkę zupy, mieszamy i przelewamy zasmażkę do grochówki. Dodajemy kawałki mięsa z żeberek.

Grochówkę gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram