Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- łyżkę cedzakową
- łyżkę wazową
Przygotuj wcześniej
- Groch zalej zimną wodą i mocz ok. 3 godzin.
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY WYWAR
Żeberka zalewamy w garnku zimną wodą i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Wyjmujemy je, oddzielamy mięso od kości i odkładamy, a wywar doprawiamy liśćmi laurowymi i majerankiem.
Dodajemy namoczony, odcedzony groch i gotujemy ok. 45-60 minut, aż będzie miękki.
Krok 2: PRZESMAŻAMY WARZYWA
Czosnek pokrojony w plasterki oraz marchew i pietruszkę pokrojone w kostkę przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Podsmażone warzywa podlewamy niewielką ilością wywaru, blanszujemy chwilę i zdejmujemy z patelni. Odkładamy.
Krok 3: PRZESMAŻAMY BOCZEK
Skórę z boczku odkrawamy i dodajemy do zupy. Boczek pokrojony w kostkę przesmażamy na rozgrzanym oleju na patelni i dodajemy do wywaru.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ
Na tej samej patelni szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy mąkę i smażymy chwilę na wolnym ogniu.
Krok 5: ZAGĘSZCZAMY I GOTUJEMY GROCHÓWKĘ
Gdy groch zmięknie, dodajemy do zupy marchewkę i pietruszkę przesmażone z czosnkiem oraz ziemniaki pokrojone w grubą kostkę. Całość doprawiamy pieprzem.
Do cebuli i mąki dodajemy łyżkę zupy, mieszamy i przelewamy zasmażkę do grochówki. Dodajemy kawałki mięsa z żeberek.
Grochówkę gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa cebulowa z pulpecikami
Polska czy francuska? Niezależnie od tego, skąd pochodzi zupa cebulowa, zawsze jest pyszna. A według tego przepisu – doskonała!
Pikantna zupa z soczewicą i królikiem
Wyjątkowe połączenie delikatnego mięsa, pożywnej soczewicy i ostrych dodatków. Ta zupa z pewnością Cię zachwyci!
Grochówka rybna
Poznaj nietypowy przepis Karola Okrasy na pyszną grochówkę z obsmażanym łososiem.
Grochówka wojskowa
Klasyczna grochówka w wojskowym wydaniu! Musisz jej spróbować.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Przekąski sylwestrowe
- Sałatka gyros
- Śledzie po kaszubsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto na pierogi
- Błyskawiczne pierniczki
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Domek z piernika
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Wigilijny makowiec
- Uszka z grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (15)
162 dni temu
Groch kupiony w Lidlu po obróbce twardy jak kamienie. Robiłam zupę dwa razy, raz, stosując wskazówki z paczki grochu, czyli bez namaczania, gotując 30 minut, drugi raz namaczając na noc. Groch po namoczeniu i gotowaniu kilkugodzinnym (sic!) w dużej ilości wody jest nie do zjedzenia, można nim rzucać jak przysłowiowym o ścianę. Szkoda pieniędzy i wysiłku, zmarnowanej wody, warzyw, gazu…Aż przykro, że dałam się nabrać na zakupy w tym sklepie 🙁
odpowiedz
1116 dni temu
Wartości odżywcze na porcje to kcal czy KJ?
odpowiedz
1115 dni temu
Wartość energetyczną podajemy w kaloriach (kcal).
1129 dni temu
Czy 0,5 kg grochu w przepisie jest przed, czy po namoczeniu ?
odpowiedz
1128 dni temu
Chodzi o groch przed namoczeniem.
1419 dni temu
Bardzo smaczna zupa, przepis idealny
odpowiedz
1440 dni temu
BAJO JAJOOOOOOOO
odpowiedz
1760 dni temu
Czy taki groch jest do kupienia w Lidlu?
odpowiedz
1760 dni temu
Tak :)
1760 dni temu
Dziękuję za mega szybka odpowiedź :)
1749 dni temu
Tak
1802 dni temu
Wcześniej nie jadałam grochowki, ponieważ mi nie smakowała. Tą zupe zrobiłam dla mojego męża i muszę przyznać, że wyszla przepyszna. Od tej pory jadam tylko tą i bardzo często gości na naszym stole. Doskonały przepis.
odpowiedz
2157 dni temu
Ile litrów wywaru do przepisu na klasyczną grochowkę powinno być?
odpowiedz
2157 dni temu
ok. 1,5-2 l
1841 dni temu
Bardzo mi smakowała grochówka. Wzięłam groch cały i dłużej gotowałam. Dziękuję za przepis.
zobacz wszystkie