
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
Krok 1: KROIMY WARZYWA
Marchewkę przekrawamy wzdłuż na pół, a każdą połówkę ponownie na pół, by uzyskać podłużne ćwiartki. Siekamy w cienkie plasterki. W ten sam sposób kroimy pietruszkę i seler.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, ziemniaki w ćwiartki. Jeśli ćwiartki okażą się za duże, przekrawamy je na pół.
Krok 2: BLANSZUJEMY WARZYWA
W garnku na rozgrzanej oliwie przesmażamy pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek – tak, by zachowały jasny kolor.
Dodajemy masło, liście laurowe, sól i pieprz. Mieszamy i smażymy chwilę, aż smaki się połączą.
Krok 3: GOTUJEMY ZUPĘ
Całość zalewamy wodą. Dodajemy ziemniaki. Gotujemy, aż ziemniaki będą al dente.
Dodajemy fasolkę szparagową pokrojoną na mniejsze części, drobno posiekaną botwinę i por. Gotujemy ok. 3 minut, by nie rozgotować fasolki.
Zaprawiamy śmietaną. Zagotowujemy. Dodajemy drobno posiekany koperek i oliwę.
Krok 4: PODAJEMY ZUPĘ
Zupę przelewamy do głębokich talerzy. Z wierzchu posypujemy drobno posiekaną świeżą miętą.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Ekspresowe banoffee z mascarpone
- Fit makaron à la carbonara
- Makaron z sosem amatriciana i guanciale
- Młode ziemniaki z grilla w boczku
- Spaghetti napoli – przepis
- Suflet czekoladowy
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Przepis na sos pomidorowy do gołąbków
- Angielskie śniadanie — przepis
- Placuszki z kaszy manny
- Tiramisu pistacjowe z truskawkami
- Szaszłyki z piekarnika
- Frytki z batatów
- Croque madame
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Corn dog
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)