
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
Krok 1: KROIMY WARZYWA
Marchewkę przekrawamy wzdłuż na pół, a każdą połówkę ponownie na pół, by uzyskać podłużne ćwiartki. Siekamy w cienkie plasterki. W ten sam sposób kroimy pietruszkę i seler.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, ziemniaki w ćwiartki. Jeśli ćwiartki okażą się za duże, przekrawamy je na pół.
Krok 2: BLANSZUJEMY WARZYWA
W garnku na rozgrzanej oliwie przesmażamy pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek – tak, by zachowały jasny kolor.
Dodajemy masło, liście laurowe, sól i pieprz. Mieszamy i smażymy chwilę, aż smaki się połączą.
Krok 3: GOTUJEMY ZUPĘ
Całość zalewamy wodą. Dodajemy ziemniaki. Gotujemy, aż ziemniaki będą al dente.
Dodajemy fasolkę szparagową pokrojoną na mniejsze części, drobno posiekaną botwinę i por. Gotujemy ok. 3 minut, by nie rozgotować fasolki.
Zaprawiamy śmietaną. Zagotowujemy. Dodajemy drobno posiekany koperek i oliwę.
Krok 4: PODAJEMY ZUPĘ
Zupę przelewamy do głębokich talerzy. Z wierzchu posypujemy drobno posiekaną świeżą miętą.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Jajka na miękko
- Boczek pieczony
- Nuggetsy z kurczaka
- Śledź w oleju
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Guacamole
- Burek ze szpinakiem
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Spaghetti carbonara
- Makowiec japoński
- Krokiety z mięsem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ryba po japońsku
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Uszka z grzybami
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)