zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Sposób przygotowania:

Krok 1: KROIMY WARZYWA

Marchewkę przekrawamy wzdłuż na pół, a każdą połówkę ponownie na pół, by uzyskać podłużne ćwiartki. Siekamy w cienkie plasterki. W ten sam sposób kroimy pietruszkę i seler.

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, ziemniaki w ćwiartki. Jeśli ćwiartki okażą się za duże, przekrawamy je na pół.

Krok 2: BLANSZUJEMY WARZYWA

W garnku na rozgrzanej oliwie przesmażamy pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek – tak, by zachowały jasny kolor.

Dodajemy masło, liście laurowe, sól i pieprz. Mieszamy i smażymy chwilę, aż smaki się połączą.

Krok 3: GOTUJEMY ZUPĘ

Całość zalewamy wodą. Dodajemy ziemniaki. Gotujemy, aż ziemniaki będą al dente.

Dodajemy fasolkę szparagową pokrojoną na mniejsze części, drobno posiekaną botwinę i por. Gotujemy ok. 3 minut, by nie rozgotować fasolki.

Zaprawiamy śmietaną. Zagotowujemy. Dodajemy drobno posiekany koperek i oliwę.

Krok 4: PODAJEMY ZUPĘ

Zupę przelewamy do głębokich talerzy. Z wierzchu posypujemy drobno posiekaną świeżą miętą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram