Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender ręczny
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- sitko o drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
BAZA ZUPY
Krok 1: PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZUPY
W garnku na rozgrzanej oliwie smażymy drobno posiekaną szalotkę. Dodajemy liść laurowy. Mieszamy. Dodajemy posiekany szczypior i cebule dymki pokrojone na mniejsze kawałki.
Dodajemy szpinak i blanszujemy pod przykryciem, aż zmniejszy swoją objętość. Szparagi łamiemy, by oddzielić zdrewniałe końcówki od świeżych, jędrnych pędów. Kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka. Smażymy ok. 3-4 minut.
Krok 2: DODAJEMY BULION I GOTUJEMY ZUPĘ
Całość zalewamy bulionem. Zagotowujemy. Gotujemy ok. 15 minut do miękkości szparagów.
Krok 3: MIKSUJEMY I DOPRAWIAMY ZUPĘ
Wyjmujemy liść laurowy, a zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki, jednolity krem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Dodajemy skórkę startą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy wegańską śmietanę. Mieszamy.
Krok 4: PRZELEWAMY ZUPĘ PRZEZ SITKO
Gotową zupę przelewamy do osobnego garnka przez sitko o drobnych oczkach.
ZUPA WEGAŃSKA – Z ZIEMNIACZANĄ SŁOMĄ
Ziemniaki pokrojone w bardzo cienkie słupki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Mieszamy. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Upieczone ziemniaki oprószamy drobno posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy solą. Delikatnie mieszamy, by składniki się połączyły.
Zupę krem z zielonych szparagów przelewamy do miseczek. Podajemy z porcją ziemniaczanej słomy.
ZUPA WEGETARIAŃSKA – Z KIEŁKAMI I TWAROGIEM
Zupę krem z zielonych szparagów przelewamy do miseczek. Podajemy z paluszkami grissini owiniętymi szynką parmeńską lub szynką serrano.
ZUPA Z SZYNKĄ I GRISSINI
Zupę krem z zielonych szparagów przelewamy do miseczek. Na wierzch kruszymy wędzony twaróg. Podajemy z kiełkami rzodkiewki.
Zobacz podobne
przepisy
Szparagi na 3 sposoby
Kinga prezentuje trzy pomysły na szparagi – szparagi z burratą, krem ze szparagów i szybką zapiekankę. Który przepis wybierzesz?
Kaszotto ze szparagami, groszkiem cukrowym i krewetkami
Smaki i aromaty warzyw, bulionu oraz wytrawnego wina łączą się w pysznym kaszotto Darii. Jeśli lubisz krewetki, pokochasz ten przepis!
Zupa krem z cukinii z grzankami
Szybka w przygotowaniu zupa z cukinii z grzankami z serkiem i czosnkiem niedźwiedzim na pewno zachwyci Cię wyjątkowym smakiem!
Zupa krem z kukurydzy
Kolby kukurydzy to nie tylko wyśmienita przekąska, ale także doskonała baza do kremowych zup. Zupa doprawiona kminem rzymskim smakuje wybornie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zielone szparagi w chrupiącej panierce z szynki i parmezanu podawane z jajkami w koszulkach
- Szparagi z mozzarellą i cytrynowym winegretem
- Kolorowa sałatka owocowa z dressingiem z arbuza
- Kaszotto ze szparagami
- Ciasto śliwkowe „Topielec”
- Zupa z zielonych warzyw
- Szparagi na 3 sposoby
- Ciasto ucierane ze śliwkami
- Gotowana kukurydza z sosem serowym
- Sałatka ze szparagami i serem pleśniowym Blu Fou
- Gnocchi z letnimi warzywami
- Zupa z zielonych szparagów z szynką i grissini
- Zielone szparagi z burratą
- Zupa krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym
- Kasza manna z karmelizowaną gruszką
- Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
- Jajka po turecku z chlebkami z patelni
- Biała fasola z kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym
- Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami
- Torcik melba z brzoskwinią i lodami karmelowymi
- Fasolka szparagowa z gremolatą
- Peklowany łosoś skandynawski – gravlax
- Korzenno-dyniowe ciasto pumpkin spice
- Bezalkoholowy grzaniec z białego wina i pomarańczy
- Makaron chow mein z woka
- Truflowe pappardelle z filetem z kurczaka
- Śląska ciapkapusta (panczkraut)
- Dżem, konfitura i galaretka owocowa
- Czekoladowe ciastka whoopie pies
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
557 dni temu
RATUKU!!!! Obsmażona szalotka. Znika smak szparagów. Smażona cebula przykrywa delikatny smak szparagów. Liść laurowy. Smak szparagów nie ma szansy się przebić. Jezu! Ona dodaje oprócz szalotki również szczypior! Cztery smaki: smażona cebula, szczypior, liść laurowy. Szparagi walczą o życie, aby ktokolwiek wyczuł ich smak. Najsmaczniejszą część szparagów, końcówki szparagów wrzuca ona do gotowania razem z pozostałymi i fragmentami. Przecież te końcówki szparagów wrzuca się do zupy na SAM koniec, aby tylko załapały ciepło!!!!! Do szparagów dodajemy kapustę. BRAWO!!!! Smak szparagów został całkowicie pokonany. Gdyby ktoś jeszcze wyczuwał smak szparagów, to dodajemy gałkę muszkatołową. Ona definitywnie zabije smak szparagów. SZPARAGI są drogie, więc podaję przepis alternatywny: Zamiast szparagów do dania dodajemy zielony koper i otrzymujemy: pyszny kapuśniaczek.
odpowiedz
1628 dni temu
Przydałaby się w przepisach kategoria lekkostrawne /dieta lekkostrawna/. Ja akurat się w tym orientuję z racji zawodu, ale nie każdy zna się na tym. Dieta lekkostrawna , to bazowa zdrowa dieta. Ja ze względów żołądkowych muszę raczej jej przestrzegać. Wiele jest osób z takimi problemami. A w takich przypadkach nieprzestrzeganie "obostrzeń" może skończyć się źle, np. rakiem żołądka. Miło by było, gdyby oprócz kilku uwzględnionych grup żywieniowych, uwzględnili Państwo i tę, osób na diecie lekkostrawnej. Piszę tu, bo nie znalazłam innego miejsca. Cenię Państwa wysiłek i ogromną ilość bardzo inspirujących przepisów wraz z filmami. Magdalena
odpowiedz
1627 dni temu
Na Kuchni Lidla nie prowadzimy kategorii przepisów podporządkowanych specjalistycznym dietom, które należy stosować przy przebiegu konkretnych dolegliwości lub chorób. Zalecenia dotyczące składników takich diet są bardzo indywidualne i może wystosować je wyłącznie specjalista. Na portalu znajdziesz jednak zakładkę "Przepisy lekkie i fit": https://kuchnialidla.pl/przepisy/lekkie-i-fit Być może wśród nich znajdziesz takie dania, które będą dopasowane do potrzeb Twojego organizmu. :)
1624 dni temu
Dieta lekkostrawna jest bazową, wyjściową dietą w profilaktyce wielu chorób a nie jakąś specjalistyczną dietą. To baza zdrowego odżywiania. Dieta wegetariańska, wegańska, bez glutenu, bez laktozy, dla dzieci są specjalistycznymi dietami a uwzględniacie je. Miło by było, gdyby Państwo również we wspomnianej przeze mnie kwestii wspierali zdrowe odżywianie i profilaktykę wielu chorób.
1630 dni temu
Nie wyszła mi ta słoma:( Starłam na tarce, ale nie wyszło. Pani to ręcznie się bawiła i kroiła ?:) Czy osuszała Pani wcześniej tą słomę?
odpowiedz
1630 dni temu
Ścierając ziemniaki na tarce, uzyskujemy zupełnie inny efekt ze względu na sporą ilość soku, którą puszczają one w trakcie. Kinga wspomina w materiale, że najlepszym rozwiązaniem jest tutaj pokrojenie ziemniaków w bardzo cienkie słupki/paseczki. To technika, która wymaga cierpliwości, ale daje pożądany efekt, więc zachęcamy do jej przetestowania. :) Nie bez znaczenia pozostaje też wybór odmiany ziemniaka-w tym przepisie sprawdzą się te przeznaczone do pieczenia.
1631 dni temu
Wszystkie są super !:)
odpowiedz