zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • blender ręczny
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
  • sitko o drobnych oczkach

Sposób przygotowania:

BAZA ZUPY

Krok 1: PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZUPY

W garnku na rozgrzanej oliwie smażymy drobno posiekaną szalotkę. Dodajemy liść laurowy. Mieszamy. Dodajemy posiekany szczypior i cebule dymki pokrojone na mniejsze kawałki. 

Dodajemy szpinak i blanszujemy pod przykryciem, aż zmniejszy swoją objętość. Szparagi łamiemy, by oddzielić zdrewniałe końcówki od świeżych, jędrnych pędów. Kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka. Smażymy ok. 3-4 minut.

Krok 2: DODAJEMY BULION I GOTUJEMY ZUPĘ

Całość zalewamy bulionem. Zagotowujemy. Gotujemy ok. 15 minut do miękkości szparagów.

Krok 3: MIKSUJEMY I DOPRAWIAMY ZUPĘ

Wyjmujemy liść laurowy, a zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki, jednolity krem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Dodajemy skórkę startą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy wegańską śmietanę. Mieszamy.

Krok 4: PRZELEWAMY ZUPĘ PRZEZ SITKO

Gotową zupę przelewamy do osobnego garnka przez sitko o drobnych oczkach.

ZUPA WEGAŃSKA – Z ZIEMNIACZANĄ SŁOMĄ

Ziemniaki pokrojone w bardzo cienkie słupki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Mieszamy. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

Upieczone ziemniaki oprószamy drobno posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy solą. Delikatnie mieszamy, by składniki się połączyły.

Zupę krem z zielonych szparagów przelewamy do miseczek. Podajemy z porcją ziemniaczanej słomy.

ZUPA WEGETARIAŃSKA – Z KIEŁKAMI I TWAROGIEM

Zupę krem z zielonych szparagów przelewamy do miseczek. Podajemy z paluszkami grissini owiniętymi szynką parmeńską lub szynką serrano.

ZUPA Z SZYNKĄ I GRISSINI

Zupę krem z zielonych szparagów przelewamy do miseczek. Na wierzch kruszymy wędzony twaróg. Podajemy z kiełkami rzodkiewki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    172 dni temu
    Przydałaby się w przepisach kategoria lekkostrawne /dieta lekkostrawna/. Ja akurat się w tym orientuję z racji zawodu, ale nie każdy zna się na tym. Dieta lekkostrawna , to bazowa zdrowa dieta. Ja ze względów żołądkowych muszę raczej jej przestrzegać. Wiele jest osób z takimi problemami. A w takich przypadkach nieprzestrzeganie "obostrzeń" może skończyć się źle, np. rakiem żołądka. Miło by było, gdyby oprócz kilku uwzględnionych grup żywieniowych, uwzględnili Państwo i tę, osób na diecie lekkostrawnej. Piszę tu, bo nie znalazłam innego miejsca. Cenię Państwa wysiłek i ogromną ilość bardzo inspirujących przepisów wraz z filmami. Magdalena

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    171 dni temu
    Na Kuchni Lidla nie prowadzimy kategorii przepisów podporządkowanych specjalistycznym dietom, które należy stosować przy przebiegu konkretnych dolegliwości lub chorób. Zalecenia dotyczące składników takich diet są bardzo indywidualne i może wystosować je wyłącznie specjalista. Na portalu znajdziesz jednak zakładkę "Przepisy lekkie i fit": https://kuchnialidla.pl/przepisy/lekkie-i-fit Być może wśród nich znajdziesz takie dania, które będą dopasowane do potrzeb Twojego organizmu. :)
  • Gość Gość
    169 dni temu
    Dieta lekkostrawna jest bazową, wyjściową dietą w profilaktyce wielu chorób a nie jakąś specjalistyczną dietą. To baza zdrowego odżywiania. Dieta wegetariańska, wegańska, bez glutenu, bez laktozy, dla dzieci są specjalistycznymi dietami a uwzględniacie je. Miło by było, gdyby Państwo również we wspomnianej przeze mnie kwestii wspierali zdrowe odżywianie i profilaktykę wielu chorób.
  • Gość Gość
    175 dni temu
    Nie wyszła mi ta słoma:( Starłam na tarce, ale nie wyszło. Pani to ręcznie się bawiła i kroiła ?:) Czy osuszała Pani wcześniej tą słomę?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    175 dni temu
    Ścierając ziemniaki na tarce, uzyskujemy zupełnie inny efekt ze względu na sporą ilość soku, którą puszczają one w trakcie. Kinga wspomina w materiale, że najlepszym rozwiązaniem jest tutaj pokrojenie ziemniaków w bardzo cienkie słupki/paseczki. To technika, która wymaga cierpliwości, ale daje pożądany efekt, więc zachęcamy do jej przetestowania. :) Nie bez znaczenia pozostaje też wybór odmiany ziemniaka-w tym przepisie sprawdzą się te przeznaczone do pieczenia.
  • Gość Gość
    176 dni temu
    Wszystkie są super !:)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram