Wegański pie

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • wałek do ciasta
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C

Przygotowanie:

Krok 1: Przygotowujemy zaczyn drożdżowy

Do misy termorobota MC Smart wlewamy napój roślinny, dodajemy drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Mieszamy, korzystając z programu „ustawienia własne” / czas: 3 min / temp.: 37°C / obroty: 2. Pozostawiamy zaczyn na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować i masa zacznie wyrastać.  

Krok 2: Przygotowujemy ciasto drożdżowe

Dodajemy pozostałą mąkę, sól, oliwę oraz ocet jabłkowy. Korzystamy z funkcji „ugniatanie” / czas: 4 min. Gotowe ciasto przekładamy do miski posypanej mąką, oprószamy je również z wierzchu. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę, aż podwoi objętość.

Krok 3: Przygotowujemy farsz 

Obieramy cebulę i kroimy ją na ćwiartki. Obieramy czosnek i zgniatamy. Umieszczamy w misie termorobota i miksujemy, korzystając z programu „ustawienia własne” / czas: 8 sekund / obroty: 6. Kopystką zgarniamy warzywa ze ścianek misy. Dodajemy oliwę i szklimy, używając programu „przypiekanie” / czas: 3 min / temp.: 120°C / obroty: 1 – bez górnej miarki.

Do misy wkładamy pieczarki przekrojone na połówki. Rozdrabniamy je, korzystając z programu „ustawienia własne” / czas: 6 sekund / obroty: 5 – z górną miarką. Kopystką ściągamy rozdrobnione pieczarki ze ścianek misy, a następnie podsmażamy, używając programu „przypiekanie” / czas: 8 min / temp.: 110°C / obroty: 1 – bez miarki.

Następnie do misy dodajemy szpinak, ugotowaną mieszankę Lunch Time oraz drobno posiekaną szałwię. Dusimy, korzystając z programu „ustawienia własne” / czas: 5 min / temp.: 80°C / obroty: 1, aż szpinak zwiędnie.

Dodajemy gałkę muszkatołową, sos sojowy, napój roślinny i musztardę Dijon. Mieszamy, korzystając z programu „ustawienia własne” / czas: 2 min / temp.: 80°C / obroty w lewo, aż składniki dokładnie się połączą.

Po wymieszaniu składników dodajemy suszoną żurawinę i mieszamy kopystką. Farsz odstawiamy do przestygnięcia.

Krok 4: Formujemy kopiec

Stolnicę oprószamy mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wycinamy dwa koła: jedno o średnicy około 25 cm, drugie nieco większe – o około 2 cm. Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia i układamy na nim mniejsze ciasto. Na jego środku nakładamy farsz, formując kopułkę. Zostawiamy około 1-2 cm wolnego brzegu i smarujemy go napojem roślinnym. Przykrywamy większym krążkiem ciasta i dokładnie dociskamy. Na wierzchu wycinamy dziurkę i delikatny wzorek. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 20 minut.

Krok 5: Pieczemy kopiec

W miseczce mieszamy napój roślinny z syropem klonowym i smarujemy nim wierzch ciasta, aby podczas pieczenia uzyskało złocisty kolor. Ciasto umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i pieczemy ok. 35-40 minut w temp. 190°C.

Krok 6: Podajemy pie

Wierzch ciasta możemy udekorować np. listkami szałwii czy kuleczkami żurawiny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl