Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- kwadratową formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o wymiarach 23 x 23 cm
- blender
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Łączymy składniki ciasta
Składniki na ciasto zagniatamy na gładką masę. Rozwałkowujemy na odrobinie mąki na kwadrat większy niż forma. Natłuszczoną taśmę wykładamy ciastem, formując krawędź. Schładzamy w lodówce.
Krok 2: Przygotowujemy farsz
Pomidory oczyszczamy, myjemy i osączamy. Parmezan ścieramy drobno na tarce i mieszamy z tartą mozzarellą. Suszone pomidory osączamy i blendujemy ze śmietaną. Dokładnie mieszamy z jajkami i mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3: Pieczemy ciasto
Ciasto posypujemy połową mieszanki startych serów. Wylewamy farsz i układamy pomidorki koktajlowe. Posypujemy pozostałym serem. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 45 minut. Jesli farsz się nie zetnie w tym czasie wydłużamy czas pieczenia.
Zobacz podobne
przepisy
Włoskie bułeczki z bazylią i suszonymi pomidorami
Pachnące, wytrawne pieczywo na bazie drożdży. Idealne jako przystawka, dodatek do dań lub imprezowa przekąska.
Quiche z pomidorami, papryką, kozim serem i kindziukiem
Potraktuj ten przepis jako zaproszenie do eksperymentów, aby za każdym razem przygotowywać trochę inną potrawę.
Wegetariańska naan pizza
Pyszne chlebki naan podane w formie pizzy wegetariańskiej: z delikatną cukinią, kukurydzą, pomidorami i mozzarellą.
Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
Warzywny farsz na kruchym spodzie – świetny pomysł na obiad dla całej rodziny! Danie możesz podawać na ciepło lub na zimno.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik krakowski
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ciasto marchewkowe
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Śledzie po kaszubsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kapusta z grochem
- Kompot z suszu z cytryną
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Błyskawiczne pierniczki
- Świąteczne pierniczki
- Wigilijny makowiec
- Sałatka gyros
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
1906 dni temu
Ja robię już drugi raz i jak dotąd wyszło super ciasto. Pasata - owszem - jest lejąca, ale taka dokładnie ma być ;)
odpowiedz
1979 dni temu
Przepis beznadziejny. Zmarnowałam tylko fajne produkty. Ciasto wychodzi twarde jak kamień, nie da się rozwałkować. Pasta nie jest pastą, tylko sokiem jakimś. Wszystko jest nie tak, kpina jakaś. Myślałam, że na stronie Lidla są rzetelne i dobre przepisy, a tu porażka. Nie polecam.
odpowiedz
1978 dni temu
Martyno, farsz powinien być lejący - tak jak w każdym wypełnieniu tarty. Pieczenie sprawi, że masa się zetnie.
2505 dni temu
W przepisie musi byc błąd w proporcjach. Do ciasta musialem dodac jedo jajko wiecej, zeby w ogole dalo sie rozwalkowac. Proporcje farszu tez sa kiepskie. Nie wyszla pasta pomidorowa tylko sok! Po upieczeniu i probie rozkrojenia, wszystko wyplywa na boki.
odpowiedz
2680 dni temu
Niestety, przepis fatalny. Jest jakiś błąd w składnikach ciasta, bo ani to kruche, ani nie wiadomo co. Wyszedl okropny zakalec. Zjedliśmy masę, a ciasto do kosza.
odpowiedz
2676 dni temu
Faktycznie cos nie tak twarde meeega twarde z kolei u