• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • kwadratową formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o wymiarach 23 x 23 cm
  • blender
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Łączymy składniki ciasta

Składniki na ciasto zagniatamy na gładką masę. Rozwałkowujemy na odrobinie mąki na kwadrat większy niż forma. Natłuszczoną taśmę wykładamy ciastem, formując krawędź. Schładzamy w lodówce.

Krok 2: Przygotowujemy farsz

Pomidory oczyszczamy, myjemy i osączamy. Parmezan ścieramy drobno na tarce i mieszamy z tartą mozzarellą. Suszone pomidory osączamy i blendujemy ze śmietaną. Dokładnie mieszamy z jajkami i mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 3: Pieczemy ciasto

Ciasto posypujemy połową mieszanki startych serów. Smarujemy pastą z suszonych pomidorów i układamy pomidorki koktajlowe. Posypujemy pozostałym serem. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 35 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    257 dni temu
    W przepisie musi byc błąd w proporcjach. Do ciasta musialem dodac jedo jajko wiecej, zeby w ogole dalo sie rozwalkowac. Proporcje farszu tez sa kiepskie. Nie wyszla pasta pomidorowa tylko sok! Po upieczeniu i probie rozkrojenia, wszystko wyplywa na boki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    432 dni temu
    Niestety, przepis fatalny. Jest jakiś błąd w składnikach ciasta, bo ani to kruche, ani nie wiadomo co. Wyszedl okropny zakalec. Zjedliśmy masę, a ciasto do kosza.

    odpowiedz

  • Urszula Sitko Urszula Sitko
    428 dni temu
    Faktycznie cos nie tak twarde meeega twarde z kolei u

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram