• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • kwadratową formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o wymiarach 23 x 23 cm
  • blender
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Łączymy składniki ciasta

Składniki na ciasto zagniatamy na gładką masę. Rozwałkowujemy na odrobinie mąki na kwadrat większy niż forma. Natłuszczoną taśmę wykładamy ciastem, formując krawędź. Schładzamy w lodówce.

Krok 2: Przygotowujemy farsz

Pomidory oczyszczamy, myjemy i osączamy. Parmezan ścieramy drobno na tarce i mieszamy z tartą mozzarellą. Suszone pomidory osączamy i blendujemy ze śmietaną. Dokładnie mieszamy z jajkami i mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 3: Pieczemy ciasto

Ciasto posypujemy połową mieszanki startych serów. Wylewamy farsz i układamy pomidorki koktajlowe. Posypujemy pozostałym serem. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 45 minut. Jesli farsz się nie zetnie w tym czasie wydłużamy czas pieczenia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Martyna Martyna
    1 dzień temu
    Przepis beznadziejny. Zmarnowałam tylko fajne produkty. Ciasto wychodzi twarde jak kamień, nie da się rozwałkować. Pasta nie jest pastą, tylko sokiem jakimś. Wszystko jest nie tak, kpina jakaś. Myślałam, że na stronie Lidla są rzetelne i dobre przepisy, a tu porażka. Nie polecam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1 dzień temu
    Martyno, farsz powinien być lejący - tak jak w każdym wypełnieniu tarty. Pieczenie sprawi, że masa się zetnie.
  • Gość Gość
    527 dni temu
    W przepisie musi byc błąd w proporcjach. Do ciasta musialem dodac jedo jajko wiecej, zeby w ogole dalo sie rozwalkowac. Proporcje farszu tez sa kiepskie. Nie wyszla pasta pomidorowa tylko sok! Po upieczeniu i probie rozkrojenia, wszystko wyplywa na boki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    702 dni temu
    Niestety, przepis fatalny. Jest jakiś błąd w składnikach ciasta, bo ani to kruche, ani nie wiadomo co. Wyszedl okropny zakalec. Zjedliśmy masę, a ciasto do kosza.

    odpowiedz

  • Urszula Sitko Urszula Sitko
    698 dni temu
    Faktycznie cos nie tak twarde meeega twarde z kolei u

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram