Boże Narodzenie
Potrawy wigilijne, czyli czego nie może zabraknąć na bożonarodzeniowej wieczerzy
Wigilia i Boże Narodzenie to w polskiej kuchni czas dominacji tradycyjnych potraw. I choć nikt nie oszczędza na świętach, to dobrze, jeśli potrawy na Wigilię oraz Boże Narodzenie można przygotować nie tylko smacznie, ale i tanio. Ta sztuka z pewnością wam się uda, jeśli świątecznych przepisów poszukacie w Kuchni Lidla. Dzięki niej Boże Narodzenie i towarzyszące mu w przeddzień potrawy wigilijne będą zawsze udane! Wszystkim, którzy dotychczas nie mieli okazji samodzielnie skomponować menu na Boże Narodzenie, Kuchnia Lidla poleca sprawdzić przepisy na Wigilię, ale również na ciasta, które z powodzeniem odnajdą się na stole podczas Bożego Narodzenia. A wśród nich m.in. przepisy na 12 potraw wigilijnych oraz na całe Boże Narodzenie. Tylko spójrzcie! Oto przepisy na dania wigilijne, bez których nie możecie się obejść:
- śledzie w śmietanie
- wigilijne pierogi
- świąteczny karp w ziołowej panierce
- kapusta z grzybami i selerem miodowym
- barszcz czerwony z uszkami nadziewanymi suszonymi grzybami
- krokiety z kapustą i pieczarkami
- pieczona ryba po grecku
- kluski z makiem
- kaczka na chrupiąco z karmelizowanymi jabłkami
Wigilijne zupy – sprawdź nasze przepisy
Pierwszym daniem wigilijnym, które według tradycji powinno się znaleźć na świątecznym stole, jest zupa. W każdym regionie Polski popularny jest inny jej rodzaj, choć najczęściej przyrządza się barszcz serwowany z uszkami wigilijnymi lub zupę grzybową. Polska Wigilia bez takich potraw właściwie nie może się odbyć! W Kuchni Lidla znajdziecie kilka przepisów na zupę grzybową, a także wiele innych propozycji zup wigilijnych. Oto one:
- grzybowa zupa z podgrzybków z pieczonym dorszem
- zupa grzybowa z lubczykiem i prażonymi ziarnami dyni
- zupa z suszonych grzybów
- zupa rybna
- zupa pieczarkowa
- mazurska zupa rybna z groszkiem i pomidorami
- rybny kapuśniak
- krem z borowików z chrupiącymi grzankami
Tradycyjne potrawy na wigilijny stół
Tradycji musi stać się zadość, dlatego na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw, spośród których najbardziej znane i lubiane to przede wszystkim pierogi z kapustą i grzybami, ryba – zwykle przyrządzana po grecku, a do tego koniecznie karp, serwowany w każdej postaci, np. po żydowsku. Na Wigilię przygotowuje się także różne słodkości, takie jak makowiec czy piernik świąteczny. A przez całe święta obowiązkowo trzeba dysponować zapasem bigosu, który dla jednych może być daniem na Wigilię, a dla innych odskocznią od rybnych przysmaków. Z przepisami Kuchni Lidla możecie go przyrządzić na różne sposoby. Jednym z nich jest m.in. lekki bigos z suszonymi morelami albo wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem. Koniecznie spróbujcie! A jeśli poszukujecie sprawdzonych przepisów na pierogi wigilijne albo rybę na Wigilię, to znajdziecie je oczywiście w Kuchni Lidla. Do wyboru są:
- pieczone pierogi z kapustą i grzybami
- pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym
- pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem
- pieczona ryba po grecku
- kotlety mielone z karpia
- karp w galarecie
- klopsiki z karpia z suszonymi owocami w sosie piernikowym
- karp duszony w kiszonej kapuście
- karp pieczony z grzybami
- karp w migdałach
- śledzie marynowane z suszonymi grzybami i sałatką ziemniaczaną
- śledź w jabłkach
- świąteczne śledzie po cygańsku
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Śledzie pod pierzynką
Klasyka świątecznych stołów – sałatka śledziowa, znana pod nazwą śledzie pod pierzynką. Wypróbuj niezawodny przepis Kingi Paruzel!


Piernikowa rolada z kremem jabłkowo-cynamonowym
Zapach świąt zamknięty w jednym cieście – aromatyczny cynamon, przyprawa do piernika i jabłka. Daj się skusić na roladę wg przepisu Pawła!

Jadalne prezenty: chlebek, gorąca czekolada i granola
Przygotuj jadalne świąteczne prezenty dla najbliższych! Zainspiruj się przepisami Kingi Paruzel!

Lizaki w kształcie reniferków
Ciasteczkowe lizaki w kształcie reniferów to superzabawa w kuchni dla całej rodziny oraz pomysł na jadalny prezent dla najbliższych!

Wolno pieczona karkówka w przyprawach korzennych
Jej wyjątkowy, korzenny smak zawdzięczamy doskonałej marynacie i długiemu pieczeniu. Wykorzystaj świąteczny czas, by podać bliskim karkówkę według przepisu Karola Okrasy!

Tort piernikowo-kajmakowy
Na wyjątkową świąteczną okazję proponujemy przepis Pawła Małeckiego na tort piernikowo-kajmakowy z karmelową polewą!

Bezglutenowe pierniki
Choinki, gwiazdki, ludziki – bez względu na to, jaki kształt nadasz bezglutenowym pierniczkom według przepisu Kingi, zachwycisz bliskich ich korzennym smakiem!

Muffiny piernikowe z powidłami i ganaszem czekoladowym
Jak Święta, to piernikowe, korzenne smaki! Tym razem znajdziecie je w puszystym cieście i aksamitnym ganaszu pysznych muffinów Pawła!

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Warstwy rolady według przepisu Darii to wędzony łosoś, serek i szpinakowe ciasto – zwiń wszystkie składniki i podaj gościom superszybką przekąskę!

Orzechowiec
Smaczne warstwy klasycznego orzechowca to puszysty, waniliowy krem, chrupiące orzechy włoskie i kruche ciasto. Upiecz je na święta razem z Pawłem!

Pierogi z suszonymi śliwkami
Słodkie smaki i świąteczne aromaty połączą się w pierogach Pawła! Sprawdź, jak przygotować śliwkowe nadzienie i migdałową okrasę!

Wegański pasztet z fasoli
Wyrazisty, lekko słodki smak wegańskiego pasztetu z białej fasoli uzyskasz, sięgając po składniki z przepisu Kingi – żurawiny i gruszkę! Spróbuj!

Drożdżowa gwiazda z makiem i bakaliami
Aromat drożdżowego ciasta i smak makowego nadzienia to słodka zapowiedź Świąt! Upiecz gwiazdę według przepisu Pawła, by poczuć je w swojej kuchni!
