Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tortownicę o średnicy ok. 22 cm
- papier do pieczenia
- naczynie żaroodporne z wodą
- piekarnik rozgrzany do 160°C z funkcją grzania góra - dół
Przygotowanie:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Spód tortownicy o średnicy ok. 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka Speculoos rozdrabniamy na drobny piasek (np. w malakserze lub wałkiem). Masło roztapiamy i mieszamy z pokruszonymi ciasteczkami. Masę, o konsystencji mokrego piasku, wykładamy na spód tortownicy i dokładnie dociskamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ
Do miski wlewamy serki wiejskie i dodajemy jajka, erytrytol, sypki budyń oraz ekstrakt waniliowy. Wszystko miksujemy na gładką masę.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SERNIK
Masę serową wylewamy na spód z ciasteczek, po czym wyrównujemy wierzch. Na dolną półkę piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z wodą. Piekarnik rozgrzewamy do 160°C z funkcją grzania góra - dół.
Tortownicę z masą serową wstawiamy do piekarnika i pieczemy sernik przez około 60 minut. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na około 30 minut. Następnie wyciągamy z piekarnika i studzimy. Sernik najlepszy jest na drugi dzień mocno schłodzony w lodówce.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ SPECULOOS
Krem umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy krem stanie się płynny, polewamy nim wierzch wystudzonego sernika. Na koniec dekorujemy pokruszonymi ciasteczkami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Klasyczna sałatka grecka
- Sałatka gyros
- Sernik pistacjowy
- Uszka z grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Krokiety z mięsem
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Spaghetti carbonara
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Makowiec japoński
- Pistacjowy sernik baskijski
- Guacamole
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Łazanki
- Przekąski sylwestrowe
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Kutia
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)