Sernik ciasteczkowy

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tortownicę o średnicy ok. 22 cm
  • papier do pieczenia
  • naczynie żaroodporne z wodą
  • piekarnik rozgrzany do 160°C z funkcją grzania góra - dół

Przygotowanie:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD

Spód tortownicy o średnicy ok. 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka Speculoos rozdrabniamy na drobny piasek (np. w malakserze lub wałkiem). Masło roztapiamy i mieszamy z pokruszonymi ciasteczkami. Masę, o konsystencji mokrego piasku, wykładamy na spód tortownicy i dokładnie dociskamy.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ

Do miski wlewamy serki wiejskie i dodajemy jajka, erytrytol, sypki budyń oraz ekstrakt waniliowy. Wszystko miksujemy na gładką masę.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SERNIK

Masę serową wylewamy na spód z ciasteczek, po czym wyrównujemy wierzch. Na dolną półkę piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z wodą. Piekarnik rozgrzewamy do 160°C z funkcją grzania góra - dół.

Tortownicę z masą serową wstawiamy do piekarnika i pieczemy sernik przez około 60 minut. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na około 30 minut. Następnie wyciągamy z piekarnika i studzimy. Sernik najlepszy jest na drugi dzień mocno schłodzony w lodówce.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ SPECULOOS

Krem umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy krem stanie się płynny, polewamy nim wierzch wystudzonego sernika. Na koniec dekorujemy pokruszonymi ciasteczkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!