Sernik baskijski z airfryera

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • formę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • folię aluminiową
  • sitko

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia tak, by papier wystawał około 1 cm nad krawędź formy. Z zewnątrz formę owiń folią aluminiową.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SERNIKA

W dużej misce mieszamy serek śmietankowy, cukier, budyń i sól, aż masa będzie całkowicie gładka. Następnie, cały czas dokładnie mieszając, dodajemy po jednym jajku oraz żółtko. Wlewamy śmietankę oraz ekstrakt waniliowy i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

KROK 2: PRZELEWAMY MASĘ DO FORMY

Masę serową przelewamy przez sitko do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i owiniętej folią aluminiową, aby pozbyć się grudek. Kilkukrotnie uderzamy formą o blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza.

KROK 3: PIECZEMY SERNIK

Formę umieszczamy w koszu airfryera i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie wierzch sernika powinien być złotobrązowy, prawie czarny, a środek luźny.

KROK 4: STUDZIMY SERNIK

Sernik odstawiamy do wystygnięcia (w naturalnym procesie sernik opadnie), następnie wstawiamy go do lodówki na minimum 4 godziny, aby stężał.

KROK 5: PODAJEMY SERNIK

Sernik wyjmujemy z lodówki kilka minut przed podaniem, by osiągnął odpowiednią temperaturę. Wierzch deseru smarujemy śmietaną 18%, posypujemy sezonowymi owocami i podajemy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!