zobacz film Tarta serowa bez laktozy i glutenu

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • rozdrabniacz
  • tortownicę o średnicy ok. 24 cm
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temp. 150°C

Przygotuj wcześniej:

Masło wyjmij z lodówki, aby w momencie użycia było dość miękkie.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD

Ciastka bezglutenowe rozdrabniamy i mieszamy z miękkim masłem. Następnie przekładamy je na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię. Spód odkładamy do lodówki, aby delikatnie stwardniał.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ

Wszystkie składniki masy serowej przekładamy do miski i delikatnie mieszamy. Całość blendujemy na dość gładką i płynną masę, którą następnie przelewamy do tortownicy.

KROK 3: PIECZEMY TARTĘ

Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne z wodą. Tartę pieczemy przez ok. 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do temp. 150°C. Upieczone ciasto studzimy przez pierwsze 15 minut w wyłączonym i uchylonym piekarniku, aby jak najmniej opadło. Następnie studzimy je całkowicie.

WSKAZÓWKA! Jeśli lubimy ciasta lekko przypieczone od góry, możemy na ostatnie 10 minut pieczenia zwiększyć temperaturę do 180°C.

KROK 4: DEKORUJEMY TARTĘ

Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i układamy je wraz z jeżynami i borówkami na wystudzonej tarcie. Ciasto przechowujemy w lodówce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!