Pieczone jabłko z nadzieniem z daktyli i marcepanu oraz jogurtem sojowym waniliowym

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do 200°C

Przygotowanie:

Krok 1: Przygotowujemy jabłka

Umyte jabłka osuszamy ręcznikiem papierowym, odcinamy górne części (ok. 2 cm) i odkładamy je na bok. Usuwamy gniazda nasienne z dolnych części za pomocą łyżki, pamiętając, aby spody pozostały zamknięte.

Krok 2: Przygotowujemy nadzienie

Daktyle kroimy w plasterki i mieszamy w misce z masą marcepanową, cynamonem i płatkami migdałów.

Krok 3: Nadziewamy jabłka

Jabłka wypełniamy przygotowaną masą marcepanowo-daktylową, przykrywamy odciętymi górnymi częściami i układamy w naczyniu żaroodpornym.

Krok 4: Pieczemy jabłka

Jabłka pieczemy przez około 30 minut w piekarniku, aż staną się lekko miękkie i zarumienione.

Krok 5: Przygotowujemy jogurt waniliowy

Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół i wyskrobujemy miąższ. Mieszamy go z jogurtem kokosowym i syropem z agawy w misce. Wstawiamy do lodówki do momentu podania.

Krok 6: Podajemy deser

Ciepłe jabłka układamy na talerzach i podajemy z jogurtem waniliowym. Dekorujemy listkami mięty, dodatkowo możemy posypać płatkami migdałów lub odrobiną cynamonu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl