Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do 200°C
Przygotowanie:
Krok 1: Przygotowujemy jabłka
Umyte jabłka osuszamy ręcznikiem papierowym, odcinamy górne części (ok. 2 cm) i odkładamy je na bok. Usuwamy gniazda nasienne z dolnych części za pomocą łyżki, pamiętając, aby spód każdego z owoców pozostał zamknięty.
Krok 2: Przygotowujemy nadzienie
Daktyle kroimy w plasterki i zagniatamy w misce z masą marcepanową, cynamonem i płatkami migdałów.
Krok 3: Nadziewamy jabłka
Jabłka wypełniamy przygotowaną masą marcepanowo-daktylową, przykrywamy odciętymi górnymi częściami i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Krok 4: Pieczemy jabłka
Jabłka pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku, aż staną się lekko miękkie i zarumienione.
Krok 5: Przygotowujemy jogurt waniliowy
Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół i wyskrobujemy z niej miąższ. Mieszamy go w misce z jogurtem wegańskim i syropem z agawy. Wstawiamy do lodówki do momentu podania.
Krok 6: Podajemy deser
Ciepłe jabłka układamy na talerzach i podajemy z jogurtem waniliowym. Dekorujemy listkami mięty, opcjonalnie posypujemy płatkami migdałów lub odrobiną cynamonu.
Zobacz podobne przepisy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)