Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota kuchennego MC Smart
- silikonową foremkę o średnicy ok. 24 cm
- piekarnik rozgrzany do 180°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: UBIJAMY BIAŁKA I PRZYGOTOWUJEMY MASĘ
Oddzielamy żółtka od białek. Białka wrzucamy do naczynia miksującego termorobota MC Smart. Zakładamy motylek i ubijamy je na puszystą pianę, używając programu: ustawienia własne / czas 2 minuty / obroty 4. Ubite białka przekładamy do miski.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ
Do naczynia miksującego termorobota wlewamy żółtka, dodajemy masło, cukier oraz miód. Wszystko ucieramy, używając programu: ustawienia własne / czas 4 minuty / obroty 4. Następnie dodajemy pozostałe składniki: mąkę, mleko, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika oraz powidła. Ponownie chwilę wszystko ucieramy z użyciem programu: ustawienia własne / czas 2 minuty / obroty 4. Po tym czasie dokładamy ubite białka i mieszamy wszystko, tak aby całość utworzyła jednolitą masę, używając programu: ustawienia własne / czas 1 minuta / obroty 4.
KROK 3: PIECZEMY BABKĘ
Gotowe ciasto przelewamy do foremki, najlepiej silikonowej i wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 60 minut, z włączoną funkcją góra/dół, bez termoobiegu.
KROK 4: PODAJEMY BABKĘ PIERNIKOWĄ
Podajemy babkę z ulubionymi dodatkami, na przykład z polewą z mlecznej czekolady.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ryba z piekarnika
- Klasyczna sałatka grecka
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Kutia
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Śledzie po kaszubsku
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Uszka z grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto na pierogi
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Mini burgery
- Świąteczne pierniczki
- Krokiety z mięsem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Piernik świąteczny
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Domek z piernika
- Pulpety w sosie pomidorowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
320 dni temu
Nie mam foremki silikonowej , jakich rozmiarów inną foremkę mogę użyć do tej babki żeby nie wyszła za mała bądź nie uciekła z formy
Odpowiedz
307 dni temu
Średnica 24 cm
322 dni temu
pychotka
Odpowiedz