Babka piernikowa
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota kuchennego MC Smart
  • silikonową foremkę
  • piekarnik rozgrzany do 180°C

Sposób przygotowania:

KROK 1: UBIJAMY BIAŁKA I PRZYGOTOWUJEMY MASĘ

Oddzielamy żółtka od białek. Białka wrzucamy do naczynia miksującego termorobota MC Smart. Zakładamy motylek i ubijamy je na puszystą pianę, używając programu: ustawienia własne / czas 2 minuty / obroty 4. Ubite białka przekładamy do miski.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ

Do naczynia miksującego termorobota wlewamy żółtka, dodajemy masło, cukier oraz miód. Wszystko ucieramy, używając programu: ustawienia własne / czas 4 minuty / obroty 4. Następnie dodajemy pozostałe składniki: mąkę, mleko, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika oraz powidła. Ponownie chwilę wszystko ucieramy z użyciem programu: ustawienia własne / czas 2 minuty / obroty 4. Po tym czasie dokładamy ubite białka i mieszamy wszystko, tak aby całość utworzyła jednolitą masę, używając programu: ustawienia własne / czas 1 minuta / obroty 4.

KROK 3: PIECZEMY BABKĘ

Gotowe ciasto przelewamy do foremki, najlepiej silikonowej i wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 60 minut, z włączoną funkcją góra/dół, bez termoobiegu.

KROK 4: PODAJEMY BABKĘ PIERNIKOWĄ

Podajemy babkę z ulubionymi dodatkami, na przykład z polewą z mlecznej czekolady.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!