
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- rondel do przygotowania glazury
- airfryer
- papier do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ
W rondelku łączymy sok pomarańczowy, brązowy cukier, syrop klonowy, ocet jabłkowy, ostrą paprykę oraz cynamon. Podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści, a glazura stanie się jednolita. Odstawiamy do przestudzenia.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SZYNKĘ
Zdejmujemy siatkę z szynki. Jeśli szynka nie jest pokrojona, jej powierzchnię delikatnie nacinamy w kratkę, wykonując płytkie nacięcia o głębokości ok. 1,5 cm.
KROK 3: PIECZEMY W AIRFRYERZE
Szynkę smarujemy połową przygotowanej glazury i zawijamy w lekko zwilżony papier do pieczenia. Umieszczamy w koszyku airfryera i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 130°C.
KROK 4: KARMELIZUJEMY GLAZURĘ
Otwieramy airfryer, ostrożnie rozwijamy papier i smarujemy szynkę pozostałą glazurą. Zwiększamy temperaturę w airfryerze do 190°C i pieczemy przez kolejne 5 minut, aż glazura się skarmelizuje.
KROK 5: PODAJEMY SZYNKĘ
Gotową szynkę wyjmujemy z airfryera i odstawiamy na 10 minut, aby „odpoczęła”. Kroimy w plastry i podajemy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Świąteczne pierniczki
- Kutia
- Pieczona ryba po grecku
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Krokiety z mięsem
- Mini burgery
- Śledzie po kaszubsku
- Spaghetti carbonara
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Boczek pieczony
- Łazanki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Makówki śląskie
- Śledź w oleju
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)