
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- rondel do przygotowania glazury
- airfryer
- papier do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ
W rondelku łączymy sok pomarańczowy, brązowy cukier, syrop klonowy, ocet jabłkowy, ostrą paprykę oraz cynamon. Podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści, a glazura stanie się jednolita. Odstawiamy do przestudzenia.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SZYNKĘ
Zdejmujemy siatkę z szynki. Jeśli szynka nie jest pokrojona, jej powierzchnię delikatnie nacinamy w kratkę, wykonując płytkie nacięcia o głębokości ok. 1,5 cm.
KROK 3: PIECZEMY W AIRFRYERZE
Szynkę smarujemy połową przygotowanej glazury i zawijamy w lekko zwilżony papier do pieczenia. Umieszczamy w koszyku airfryera i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 130°C.
KROK 4: KARMELIZUJEMY GLAZURĘ
Otwieramy airfryer, ostrożnie rozwijamy papier i smarujemy szynkę pozostałą glazurą. Zwiększamy temperaturę w airfryerze do 190°C i pieczemy przez kolejne 5 minut, aż glazura się skarmelizuje.
KROK 5: PODAJEMY SZYNKĘ
Gotową szynkę wyjmujemy z airfryera i odstawiamy na 10 minut, aby „odpoczęła”. Kroimy w plastry i podajemy.
Zobacz podobne
przepisy
Glazurowana szynka z ziemniakami
Przygotowanie szynki jest prostsze niż Ci się wydaje. Wypróbuj przepis na glazurowaną, podawaną z pieczonymi ziemniakami.

Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
Prawdziwa domowa pieczeń przygotowana z użyciem tradycyjnych polskich składników – jej smak Cię zaskoczy.

Roladki z szynki w sosie grzybowym
Soczyste mięso na ziemniaczanym purée polane sosem z suszonych grzybów i owoców. Tradycja w nowoczesnym wydaniu!

Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami
Zobacz, jak kilka składników zamienić w pyszne danie jednogarnkowe! Przygotuj gulasz z szynką wieprzową i orzeźwiającą miętą!

Zobacz przepisy
na lato
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Klasyczna sałatka grecka
- Sos śmietanowy – trafiony wybór do przeróżnych dań
- Pasta pistacjowa z białą czekoladą
- Jajecznica z kurkami
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Sos tzatziki
- Ekspresowe banoffee z mascarpone
- Sałatka cezar z sosem na bazie żółtek jaj
- Krem ziemniaczany
- Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami
- Kotlety jajeczne
- Makaron z zielonym pesto i dodatkami
- Jajecznica na 3 sposoby
- Guacamole
- Ciasto drożdżowe - przepis podstawowy
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Kurczak w sosie jogurtowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)