Świąteczna chatka bez pieczenia

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • pojemnik do tężenia galaretki (najlepiej kwadratowy lub prostokątny)

Sposób przygotowania:

Krok 1: Przygotowujemy galaretkę

Galaretkę rozpuszczamy w 300 g gorącej wody i przelewamy do pojemnika o płaskim, najlepiej kwadratowym lub prostokątnym dnie. Odstawiamy do całkowitego stężenia.

Po stężeniu kroimy galaretkę w małe kosteczki ok. 1 × 1 cm (mogą być mniejsze).

Krok 2: Przygotowujemy masę sernikową

Masło w temperaturze pokojowej ucieramy mikserem na puszystą masę.

Dodajemy twaróg sernikowy oraz cukier puder i wszystko miksujemy do połączenia się składników.

Odkładamy 1/3 masy do osobnej miski i mieszamy ją z kakao – to będzie masa ciemna.

Krok 3: Układamy warstwy chatki

Na dużym kawałku folii aluminiowej układamy warstwę herbatników w układzie 3 × 5 tak, aby folia nieco wystawała poza nie.

Rozprowadzamy na nich masę kakaową i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.

Na wierzchu po całości równomiernie rozprowadzamy jasną masę sernikową.

Na środku, wzdłuż całej długości, układamy pasek z kosteczek galaretki.

Krok 4: Składamy chatkę

Delikatnie chwytamy oba dłuższe boki folii aluminiowej i unosząc je, składamy ciasto tak, aby stworzyło kształt trójkątnej chatki.

Jeśli mamy problem ze złożeniem, to możemy sobie pomóc łyżką, lekko uklepując jasną masę, aby chatka łatwiej się domykała i łączyła. Zaciskamy folię u góry, na czubku, aby konstrukcja się trzymała, i odkładamy ciasto na całą noc do lodówki.

Krok 5: Dekorujemy chatkę

Następnego dnia zdejmujemy folię.

Chatkę polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i dekorujemy posypkami według uznania.

Chłodzimy jeszcze ok. 1 godzinę.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl