Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- pojemnik do tężenia galaretki (najlepiej kwadratowy lub prostokątny)
Sposób przygotowania:
Krok 1: Przygotowujemy galaretkę
Galaretkę rozpuszczamy w 300 g gorącej wody i przelewamy do pojemnika o płaskim, najlepiej kwadratowym lub prostokątnym dnie. Odstawiamy do całkowitego stężenia.
Po stężeniu kroimy galaretkę w małe kosteczki ok. 1 × 1 cm (mogą być mniejsze).
Krok 2: Przygotowujemy masę sernikową
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy mikserem na puszystą masę.
Dodajemy twaróg sernikowy oraz cukier puder i wszystko miksujemy do połączenia się składników.
Odkładamy 1/3 masy do osobnej miski i mieszamy ją z kakao – to będzie masa ciemna.
Krok 3: Układamy warstwy chatki
Na dużym kawałku folii aluminiowej układamy warstwę herbatników w układzie 3 × 5 tak, aby folia nieco wystawała poza nie.
Rozprowadzamy na nich masę kakaową i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Na wierzchu po całości równomiernie rozprowadzamy jasną masę sernikową.
Na środku, wzdłuż całej długości, układamy pasek z kosteczek galaretki.
Krok 4: Składamy chatkę
Delikatnie chwytamy oba dłuższe boki folii aluminiowej i unosząc je, składamy ciasto tak, aby stworzyło kształt trójkątnej chatki.
Jeśli mamy problem ze złożeniem, to możemy sobie pomóc łyżką, lekko uklepując jasną masę, aby chatka łatwiej się domykała i łączyła. Zaciskamy folię u góry, na czubku, aby konstrukcja się trzymała, i odkładamy ciasto na całą noc do lodówki.
Krok 5: Dekorujemy chatkę
Następnego dnia zdejmujemy folię.
Chatkę polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i dekorujemy posypkami według uznania.
Chłodzimy jeszcze ok. 1 godzinę.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)