Piernik ekspresowy

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobot MC Smart
  • keksówkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Przygotowanie:

Krok 1: Przygotowujemy ciasto

Do misy termorobota wbijamy 3 jajka i wlewamy miód. Za pomocą programu „ugniatanie – płynne ciasto” / czas: 2 min ubijamy jajka z miodem. Następnie dodajemy powidła, olej i mleko, ponownie mieszamy, korzystając z tych samych ustawień. Do masy wsypujemy przyprawę do piernika, kakao, sodę, mąkę oraz sól i mieszamy do uzyskania jednolitej masy za pomocą programu „ugniatanie – płynne ciasto” / czas: 4 minuty.

Krok 2: Pieczemy piernik

Ciasto przelewamy do keksówki i pieczemy przez 60 minut.

Krok 3: Przygotowujemy polewę

Do misy termorobota wlewamy 100 ml śmietanki, dodajemy czekoladę gorzką i, korzystając z programu „rozdrabnianie” / obroty: 2 / czas: 10 sekund, blendujemy. Następnie podgrzewamy za pomocą programu „ustawienia własne” / temperatura: 50°C / czas: 5 minut / obroty: 2.

Krok 4: Wykańczamy piernik

Przestudzony piernik przecinamy na pół i przekładamy powidłami śliwkowymi. Na koniec polewamy całość polewą czekoladową i dekorujemy wedle uznania.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl