Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobot MC Smart
- keksówkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Przygotowanie:
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Do misy termorobota wbijamy 3 jajka i wlewamy miód. Za pomocą programu „ugniatanie – płynne ciasto” / czas: 2 min ubijamy jajka z miodem. Następnie dodajemy powidła, olej i mleko, ponownie mieszamy, korzystając z tych samych ustawień. Do masy wsypujemy przyprawę do piernika, kakao, sodę, mąkę oraz sól i mieszamy do uzyskania jednolitej masy za pomocą programu „ugniatanie – płynne ciasto” / czas: 4 minuty.
Krok 2: Pieczemy piernik
Ciasto przelewamy do keksówki i pieczemy przez 60 minut.
Krok 3: Przygotowujemy polewę
Do misy termorobota wlewamy 100 ml śmietanki, dodajemy czekoladę gorzką i, korzystając z programu „rozdrabnianie” / obroty: 2 / czas: 10 sekund, blendujemy. Następnie podgrzewamy za pomocą programu „ustawienia własne” / temperatura: 50°C / czas: 5 minut / obroty: 2.
Krok 4: Wykańczamy piernik
Przestudzony piernik przecinamy na pół i przekładamy powidłami śliwkowymi. Na koniec polewamy całość polewą czekoladową i dekorujemy wedle uznania.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)