Makaron spaghetti z jednej patelni

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • głęboką patelnię
  • tarkę o grubych oczkach

Sposób przygotowania:

Krok 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA GŁĘBOKIEJ PATELNI

Pomidorki przekrawamy na pół i dajemy na głęboką patelnię. Dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w talarki, porwaną na mniejsze kawałki bazylię, plastry salami oraz mozzarellę i parmezan starte na tarce o grubych oczkach. Dodajemy surowy makaron spaghetti.

Całość skrapiamy oliwą. Z wierzchu oprószamy solą i pieprzem.

Krok 2: GOTUJEMY MAKARON

Wszystkie składniki zalewamy wodą. Całość gotujemy ok. 15 minut lub do momentu, w którym danie zgęstnieje, a makaron będzie ugotowany.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Gość Gość
    521 dni temu
    Żeby nie rozgotować makaronu i składników, zdjąłem stała zawartość na talerz, a sos zostawiłem do zgestnienia. Wtedy można jeszcze doprawić/dodać śmietany etc.

    odpowiedz

  • mara777 mara777
    747 dni temu
    Nie rozumiem negatywnych opinii. Zrobiłam ze 2-3 razy na szybko i wszystkim smakowało. Raz kiedyś może być.

    odpowiedz

  • Kucharek Kucharek
    842 dni temu
    Jeśli po przeczytaniu przepisu naszła Cię myśl, że to nie ma prawa działać, to miałeś rację. Danie polecam osobom, które nie szanują swoich składników i/lub swoich garnków, ewentualnie lubią zdzierać zastygły ser z garnków i jeść rozgotowany, pływający we wodzie makaron. Całą resztę ostrzegam przed tą zemstą na narodzie włoskim. Pani Kingo, to danie to zbrodnia, co Pani przyszło do głowy?

    odpowiedz

  • Kucharek Kucharek
    842 dni temu
    PS. Każdy, kto podjął się próby ugotowania tego "dania" (w tym ja) został przez panią Kingę strollowany i musi być tego świadom.
  • Kucharek Kucharek
    842 dni temu
    Każdy, kto podjął się próby ugotowania tego "dania" został przez Panią Kingę strollowany i musi być tego świadom.
  • Gość Gość
    828 dni temu
    Zgadzam się z powyższym komentarzem. Kiepski pomysł na danie... dodatkowo mniej doświadczonym kucharzom ciężko je będzie uratować gdy już się zorientuję, że to nie zadziała.... ;) To jest bezrefleksyjna próba ułatwienia już i tak prostego do zrobienia dania - to przecież tylko makaron z sosem! Danie z tego przepisu trzeba długo gotować, żeby dobrze odparować tę "zupę". I niestety wszystkie składniki są już wtedy bez smaku, makaron rozgotowany, sos wychodzi z tego nijaki. W ogóle co za pomysł gotowania w wodzie sera? Wszystkie inne składniki jeszcze mogę przeboleć (choć ta gotowana cebula...), ale nie ser. Naprawdę lepiej to pominąć i dodać go gdy danie będzie już gotowe.... Jeśli ktoś chce wykonać to danie, to proponuję podsmażyć najpierw prawie wszystkie składniki na oliwie, dodać pomidory, bazylię i gotować aż powstanie sos, ugotować oddzielnie makaron, połączyć, posypać serem. tl;dr - nie róbcie tego dania!
  • Marcin Marcin
    862 dni temu
    Świetne danie. Szybkie, proste, smaczne. Wprowadziłem tylko małą modyfikację-nie wrzuciłem salami w całości, tylko pokroiłem w cienkie paski. Polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    966 dni temu
    Yyyyy.... gotowana cebula i salami palce lizać.... na pewno pysznie wyszło.... Włoch płakał jak czytał ten przepis...🤢🤮

    odpowiedz

  • Gość Gość
    970 dni temu
    Czy w wersji wegetariańskiej można pominąć salami? Albo zastąpić czymś bezmięsnym?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    970 dni temu
    Oczywiście, można je pominąć, ale jeśli zależy Ci na odtworzeniu smaku wędliny, dodaj do makaronu wędzone tofu pokrojone w kostkę. Będzie równie pysznie! Zamarynowane i przesmażone wcześniej boczniaki lub pieczarki pokrojone w cząstki też będą dobrym zamiennikiem.
  • Gość Gość
    970 dni temu
    nie, skądże. zabrania tego kodeks bushido
  • Congueeftador Congueeftador
    982 dni temu
    Szybkie i dobre. Ja zrobilem w garnku ( dociskałem powolutku makaron)bo patelnia za mala a nie chciałem spaghetti łamać. Makaron fajnie nabrał smaku z dodatków.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!