Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: ROZDRABNIANIE PARMEZANU
Z parmezanu usunąć skórkę, ser pokroić w kostkę o boku 3 cm, włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 10. Według uznania powtórzyć rozdrabnianie. Przesypać ser do innego naczynia. Umyć pojemnik miksujący.
KROK 2: GOTOWANIE SZPARAGÓW
Szparagi obrać na 1/3 długości od dołu. Odciąć zdrewniałe końce. Szparagi umyć, pokroić na kawałki długości 6 cm, włożyć do głębokiego wkładu do gotowania na parze, posypać 1 łyżeczką soli. Do pojemnika miksującego wlać 1 litr ciepłej wody. Głęboki wkład do gotowania na parze ze szparagami umocować na pojemniku miksującym i zamknąć pokrywą. Gotować szparagi, ustawiwszy program gotowanie na parze/5 minut.
KROK 3: WYCISKANIE CYTRYN I KROJENIE BAZYLII
Niespryskane cytryny umyć, osuszyć, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Bazylię umyć, otrząsnąć z wody, oberwać listki i porwać na kawałki.
KROK 4: GOTOWANIE MAKARONU
Makaron ugotować z 1 łyżeczką soli, według przepisu na opakowaniu, odcedzić. 50 ml wody z gotowania wlać do innego naczynia.
Zdjąć wkład do gotowania na parze, szparagi dodać do makaronu i trzymać wszystko w cieple. Pojemnik miksujący opróżnić i opłukać zimną wodą.
KROK 5: PRZYGOTOWANIE SOSU
Szalotki obrać, przepołowić, włożyć do pojemnika miksującego, rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/2 sekundy. Zgarnąć szalotki łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Dodać miękkie masło w kawałeczkach. Dusić szalotki (bez miarki), ustawiwszy program przypiekanie/3 minuty/120°C. Dodać sok z cytryny i wodę z gotowania makaronu. Mieszać (z zatkniętą miarką) 2 minuty/prędkość 1/100°C. Dodać 100 g parmezanu, mieszać (z zatkniętą miarką) 30 sekund/prędkość 3. Przyprawić sos pieprzem, mieszać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 3.
KROK 6: ŁĄCZENIE MAKARONU Z SOSEM I PODANIE
Do makaronu ze szparagami dodać sos z pojemnika miksującego i dokładnie wszystko wymieszać. Makaron ze szparagami wg uznania posypać startą skórką cytrynową oraz pozostałym parmezanem i bazylią.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron z porem i pesto z orzechów włoskich
Szybkie w wykonaniu danie na każdą okazję – łatwy makaron z porem i pesto z orzechów włoskich!
Spaghetti ze szparagami w sosie cytrynowym
Szparagi to doskonały dodatek do makaronu! A z sosem cytrynowym i awokado smakują wyśmienicie!
Spaghetti z pesto z brokułu
Dzięki przepisowi Karola na pyszny makaron z brokułowym pesto nic się nie zmarnuje! Wykorzystaj to, co masz w kuchni, by przygotować prosty i smaczny obiad!
Makaron z pesto z bobu
Pyszne pesto przygotowane z bobu i pestek słonecznika to idealna odmiana dla klasycznych przepisów na ten sos. Sprawdź, jak łatwo je przygotować!
Sezonowy makaron ze szparagami oraz sosem cytrynowym
Poszukujesz niebanalnego pomysłu na letni obiad? Poznaj nasz makaron ze szparagami! To przepis bazujący na zielonej odmianie cenionej za świeży smak i chrupkość! Nie jest to jednak zwyczajna propozycja. Sos cytrynowy nadaje daniu wyjątkowy, orzeźwiający charakter, czyni je wyrazistym, a zarazem idealnie zbalansowanym. W przepisie znalazł się również akcent o włoskim rodowodzie, czyli lekko słony parmezan. Ten twardy ser typu podpuszczkowego nie tylko świetnie smakuje, ale ma też odpowiednią strukturę, czyniącą go częstym dodatkiem do rozmaitych dań z makaronem. Idealnym zwieńczeniem makaronu ze szparagami jest dodatek bazylii. Zarówno szparagi, jak i makaron z sosem przygotujesz z użyciem termorobota MC Smart. To urządzenie, które znacząco skraca czas przyrządzenia potrawy – nie tylko tej omawianej, ale również innych dań z bogatej kolekcji Kuchni Lidla. Uwaga! Makaron z przepysznym sosem cytrynowym przygotujesz w zaledwie 10 minut, jeśli więc lubisz szybkie, a zarazem efektowne potrawy, to coś dla Ciebie.
Przepis na makaron z zielonymi szparagami zaliczamy do kategorii łatwych, a właściwie banalnie prostych. Samodzielnie musisz wykonać jedynie kilka czynności, w tym usunąć skórkę z parmezanu oraz pokroić go w niewielką kostkę, obrać szparagi i odciąć ich zdrewniałe końce, a następnie pokroić je na kawałki. Niewielkiej pracy wymagają również cytryny – umyj je, osusz, zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok. Nie zapomnij też o umyciu listków bazylii! Ugotuj również makaron – my radzimy Ci postawić na wersję al dente, czyli lekko twardy. Aby uzyskać taki efekt, gotuj makaron o 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Całą resztę zrobi za Ciebie MC Smart!
Zastanawiasz się, ile kalorii ma jedna porcja cytrynowego makaronu ze szparagami? Wartość energetyczna jednej porcji to 622,3 kcal, dlatego możesz mieć pewność, że po zjedzeniu obiadu długo nie zgłodniejesz! Jeśli kochasz świeże, cytrusowe smaki i delikatne tekstury, a przy tym masz ochotę na syty obiad, makaron z zielonymi szparagami to strzał w dziesiątkę! Przekonaj się, co warto mieć na uwadze podczas jego przygotowania.
Nasz przepis na szparagi z makaronem i smakowitymi dodatkami
Jak wiesz, ważny punkt na liście składników w przepisie na szparagi z makaronem to parmezan. Nie rezygnuj z niego! Ma znakomity smak i stanowi prawdziwą kropkę nad i w przypadku tego dania. Gdyby jednak z różnych przyczyn nie było go w Twoim zasięgu, zdecyduj się na inny włoski ser o zbliżonych właściwościach. Naszym zdaniem najlepszy zamiennik parmezanu to grana padano. Ma on podobną, twardą strukturę oraz słony smak. Doskonale nadaje się do ścierania, jak również łatwo się go kroi. Ponadto radzimy Ci przyrządzić szparagi z makaronem typu spaghetti. Jednak, jak zapewne się domyślasz, inne rodzaje makaronu także mogą sobie poradzić w tej kompozycji. Tagliatelle, penne czy fusilli to tylko niektóre z opcji godnych rozważenia. Każdy z nich świetnie sprawdza się z gęstymi sosami, ale jeśli preferujesz inny makaron, kieruj się własnym gustem.
Zastanawiasz się, czy tylko zielone szparagi z makaronem dobrze smakują? Spieszymy, aby rozwiać Twoje wątpliwości – białe także zachwycają. Oczywiście mają one nieco inną strukturę oraz łagodniejszy smak od odmiany zielonej. Uprawia się je pod ziemią, dlatego nie mają styczności ze światłem słonecznym, które powoduje rozwój zielonego koloru warzywa. Jeśli masz ochotę na nieco łagodniejsze danie, białe szparagi to dobry wybór. Pamiętaj, że wymagają one nieco innego przygotowania niż zielona odmiana. Najpierw odetnij zdrewniałe końcówki (przesuwając po szparagu nożem, począwszy od dołu, kawałek po kawałku do góry; w pewnym miejscu szparag przestanie stawiać opór i złamie się pod naciskiem noża). Ze względu na grubsze i twardsze łodygi, szparagi należy dokładnie obrać. Używając obieraczki do warzyw lub noża, pozbądź się z nich skórki, zaczynając od góry i schodząc w dół. Oba rodzaje szparagów znajdziesz w sezonie na Ryneczku Lidla!
Na liście składników w przepisie na szparagi z makaronem znalazła się także szalotka. Ten niepozorny akcent ma istotny wpływ na charakter prezentowanej kompozycji! W porównaniu do białej cebuli ma ona łagodniejszy, słodszy smak, dlatego tak ciekawie wzbogaca rozmaite dania! Wyróżnia ją także apetyczny aromat, który sprawia, że potrawom z jej dodatkiem trudno się oprzeć. Oczywiście w ostateczności możesz zastąpić ją białą lub czerwoną cebulą, ale wówczas szparagi z makaronem i serem zyskają nieco inny wyraz. Dlatego gorąco namawiamy Cię do użycia właśnie szalotki. Fantastycznie podkreśla smak świeżych szparagów!
Jak zrobić spaghetti ze szparagami?
Skupiliśmy się na tym, jak wykonać spaghetti ze szparagami z użyciem MC Smart. Czy więc osoby, które nie posiadają tego narzędzia, muszą zrezygnować z tego fantastycznego przepisu? W żadnym wypadku! Tutaj znajdziesz wskazówki, które pomogą Ci przyrządzić makaron z zielonymi szparagami i sosem cytrynowym własnoręcznie – a raczej za pomocą podstawowych akcesoriów kuchennych, które na pewno masz w swojej kolekcji. Przygotuj więc ostry nóż, patelnię, tarkę i garnek z sitkiem do gotowania na parze.
Od czego zacząć? Najłatwiejszy krok to zdecydowanie starcie parmezanu. Sięgnij więc po tarkę i zetrzyj ser na małych oczkach do pojemnika czy miseczki. Następnie przygotuj szparagi zgodnie ze wskazówkami zawartymi w przepisie (oczyść je i pokrój) – w międzyczasie napełnij wodą duży garnek oraz nałóż na niego sitko do gotowania na parze. Wody powinno być tyle, aby nie dotykała dna sitka parowego, a jednocześnie wystarczająco dużo, aby nie wyparowała całkowicie podczas gotowania. Doprowadź ją do wrzenia, po czym umieść szparagi na sitku. Przykryj garnek pokrywką i gotuj warzywa na parze przez około 5-7 minut. Uwzględnij, że czas gotowania może różnić się w zależności od grubości oraz długości szparagów. Najlepiej podczas gotowania sprawdzić, czy są już gotowe, wbijając w nie widelec – powinien łatwo wejść w ich wnętrze. Jednocześnie muszą zachować apetyczną chrupkość. Szalotkę drobno posiekaj za pomocą ostrego noża, po czym umieść ją na patelni i duś w maśle, aż zmięknie. Kolejny krok to dodanie soku z cytryny i wody z gotowania makaronu, startego wcześniej parmezanu i pieprzu. Całość podgrzewaj na średnim ogniu, aż do dokładnego połączenia się składników w gładki sos. Od czasu do czasu mieszaj sos. Pod koniec wystarczy tylko wymieszać sos z makaronem.
Nie pozostaje nam nic innego, jak zachęcić Cię do wypróbowania tego prostego makaronu ze szparagami przy najbliższej okazji! To znakomity pomysł na obiad, zwłaszcza dla miłośników sezonowych dań. Choć makaron może też sprawdzić się jako pyszna kolacja. Jeśli czytasz nasz tekst w momencie, gdy akurat panuje sezon na szparagi, nie czekaj i sprawdź podany przepis we własnej kuchni. Przy czym to tylko jedna z propozycji, które dla Ciebie mamy! Wśród godnych wypróbowania pomysłów znajdziesz m.in. makaron z porem i pesto z orzechów włoskich czy pyszne spaghetti z pesto z brokuła według receptury Karola Okrasy. To przepisy nie tylko proste, ale i dość szybkie, a przy tym naprawdę pyszne!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Piersi kurczaka w greckiej marynacie z grilla
- Tort serowy z nutą pomarańczy
- Smażona wieprzowina z czosnkiem, szpinakiem i ciecierzycą
- Kaczka po pekińsku
- Sylwestrowe przekąski
- Pożywna sałatka z kiwi, bananami i pomidorami
- Makaron i szparagi w kremie z łososia
- Tagliatelle z bakłażanem, papryką, rukolą i szynką San Daniele
- Tarta czekoladowo-malinowa
- Babka serowa z pomarańczami
- Warzywa z hummusem i salsą pomidorową
- Kolorowa sałatka owocowa z dressingiem z arbuza
- Kaczka w sosie jabłkowo-musztardowym
- Spaghetti z masłem ziołowym i boczkiem
- Spaghetti ze szparagami w sosie cytrynowym
- Zielone warzywa smażone z tofu
- Tarta z fenkułem, kurkami i pomidorami
- Ciasto z batatów
- Kotlety jajeczne z ciecierzycą
- Wegetariańskie burgery z karmelizowaną cebulką
- Wegetariańskie leczo z kurkami
- Wegańskie burrito z fasolą
- Kisiel gryczany z sosem miodowo-cytrynowym
- Omlet z zielonymi szparagami i czosnkiem niedźwiedzim
- Sos pieczarkowy
- Chlebek z awokado
- Wytrawna konfitura z pomidorów, gorczycy i papryki
- Wytrawna konfitura z pomidorów i chili
- Wytrawna konfitura z pomidorów z imbirem i limonką
- Pierogi ze szpinakiem i serem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
880 dni temu
Sos jest bardzo kwaśny. Polecam połowę mniej soku z cytryny
odpowiedz
207 dni temu
Zgadzam się z Panią, a całe danie bez rewelacji.