Makaron z zielonymi szparagami i sosem cytrynowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: ROZDRABNIANIE PARMEZANU

Z parmezanu usunąć skórkę, ser pokroić w kostkę o boku 3 cm, włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 10. Według uznania powtórzyć rozdrabnianie. Przesypać ser do innego naczynia. Umyć pojemnik miksujący.

KROK 2: GOTOWANIE SZPARAGÓW

Szparagi obrać na 1/3 długości od dołu. Odciąć zdrewniałe końce. Szparagi umyć, pokroić na kawałki długości 6 cm, włożyć do głębokiego wkładu do gotowania na parze, posypać 1 łyżeczką soli. Do pojemnika miksującego wlać 1 litr ciepłej wody. Głęboki wkład do gotowania na parze ze szparagami umocować na pojemniku miksującym i zamknąć pokrywą. Gotować szparagi, ustawiwszy program gotowanie na parze/5 minut.

KROK 3: WYCISKANIE CYTRYN I KROJENIE BAZYLII

Niespryskane cytryny umyć, osuszyć, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Bazylię umyć, otrząsnąć z wody, oberwać listki i porwać na kawałki.

KROK 4: GOTOWANIE MAKARONU

Makaron ugotować z 1 łyżeczką soli, według przepisu na opakowaniu, odcedzić. 50 ml wody z gotowania wlać do innego naczynia.

Zdjąć wkład do gotowania na parze, szparagi dodać do makaronu i trzymać wszystko w cieple. Pojemnik miksujący opróżnić i opłukać zimną wodą.

KROK 5: PRZYGOTOWANIE SOSU

Szalotki obrać, przepołowić, włożyć do pojemnika miksującego, rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/2 sekundy. Zgarnąć szalotki łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Dodać miękkie masło w kawałeczkach. Dusić szalotki (bez miarki), ustawiwszy program przypiekanie/3 minuty/120°C. Dodać sok z cytryny i wodę z gotowania makaronu. Mieszać (z zatkniętą miarką) 2 minuty/prędkość 1/100°C. Dodać 100 g parmezanu, mieszać (z zatkniętą miarką) 30 sekund/prędkość 3. Przyprawić sos pieprzem, mieszać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 3.

KROK 6: ŁĄCZENIE MAKARONU Z SOSEM I PODANIE

Do makaronu ze szparagami dodać sos z pojemnika miksującego i dokładnie wszystko wymieszać. Makaron ze szparagami wg uznania posypać startą skórką cytrynową oraz pozostałym parmezanem i bazylią.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Ania Ania
    667 dni temu
    Sos jest bardzo kwaśny. Polecam połowę mniej soku z cytryny

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!