Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: ROZDRABNIANIE PARMEZANU
Z parmezanu usunąć skórkę, ser pokroić w kostkę o boku 3 cm, włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 10. Według uznania powtórzyć rozdrabnianie. Przesypać ser do innego naczynia. Umyć pojemnik miksujący.
KROK 2: GOTOWANIE SZPARAGÓW
Szparagi obrać na 1/3 długości od dołu. Odciąć zdrewniałe końce. Szparagi umyć, pokroić na kawałki długości 6 cm, włożyć do głębokiego wkładu do gotowania na parze, posypać 1 łyżeczką soli. Do pojemnika miksującego wlać 1 litr ciepłej wody. Głęboki wkład do gotowania na parze ze szparagami umocować na pojemniku miksującym i zamknąć pokrywą. Gotować szparagi, ustawiwszy program gotowanie na parze/5 minut.
KROK 3: WYCISKANIE CYTRYN I KROJENIE BAZYLII
Niespryskane cytryny umyć, osuszyć, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Bazylię umyć, otrząsnąć z wody, oberwać listki i porwać na kawałki.
KROK 4: GOTOWANIE MAKARONU
Makaron ugotować z 1 łyżeczką soli, według przepisu na opakowaniu, odcedzić. 50 ml wody z gotowania wlać do innego naczynia.
Zdjąć wkład do gotowania na parze, szparagi dodać do makaronu i trzymać wszystko w cieple. Pojemnik miksujący opróżnić i opłukać zimną wodą.
KROK 5: PRZYGOTOWANIE SOSU
Szalotki obrać, przepołowić, włożyć do pojemnika miksującego, rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/2 sekundy. Zgarnąć szalotki łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Dodać miękkie masło w kawałeczkach. Dusić szalotki (bez miarki), ustawiwszy program przypiekanie/3 minuty/120°C. Dodać sok z cytryny i wodę z gotowania makaronu. Mieszać (z zatkniętą miarką) 2 minuty/prędkość 1/100°C. Dodać 100 g parmezanu, mieszać (z zatkniętą miarką) 30 sekund/prędkość 3. Przyprawić sos pieprzem, mieszać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 3.
KROK 6: ŁĄCZENIE MAKARONU Z SOSEM I PODANIE
Do makaronu ze szparagami dodać sos z pojemnika miksującego i dokładnie wszystko wymieszać. Makaron ze szparagami wg uznania posypać startą skórką cytrynową oraz pozostałym parmezanem i bazylią.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron z porem i pesto z orzechów włoskich
Szybkie w wykonaniu danie na każdą okazję – łatwy makaron z porem i pesto z orzechów włoskich!
Spaghetti ze szparagami w sosie cytrynowym
Szparagi to doskonały dodatek do makaronu! A z sosem cytrynowym i awokado smakują wyśmienicie!
Spaghetti z pesto z brokułu
Dzięki przepisowi Karola na pyszny makaron z brokułowym pesto nic się nie zmarnuje! Wykorzystaj to, co masz w kuchni, by przygotować prosty i smaczny obiad!
Makaron z pesto z bobu
Pyszne pesto przygotowane z bobu i pestek słonecznika to idealna odmiana dla klasycznych przepisów na ten sos. Sprawdź, jak łatwo je przygotować!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Piersi kurczaka w greckiej marynacie z grilla
- Pożywna sałatka z kiwi, bananami i pomidorami
- Makaron i szparagi w kremie z łososia
- Tagliatelle z bakłażanem, papryką, rukolą i szynką San Daniele
- Babka serowa z pomarańczami
- Warzywa z hummusem i salsą pomidorową
- Spaghetti z masłem ziołowym i boczkiem
- Spaghetti ze szparagami w sosie cytrynowym
- Zielone warzywa smażone z tofu
- Tarta z fenkułem, kurkami i pomidorami
- Kotlety jajeczne z ciecierzycą
- Wegetariańskie burgery z karmelizowaną cebulką
- Wegetariańskie leczo z kurkami
- Kisiel gryczany z sosem miodowo-cytrynowym
- Omlet z zielonymi szparagami i czosnkiem niedźwiedzim
- Pierogi ze szpinakiem i serem
- Tort serowy z nutą pomarańczy
- Wytrawna konfitura z pomidorów, gorczycy i papryki
- Sylwestrowe przekąski
- Kolorowa sałatka owocowa z dressingiem z arbuza
- Wegańskie burrito z fasolą
- Kaczka w sosie jabłkowo-musztardowym
- Smażona wieprzowina z czosnkiem, szpinakiem i ciecierzycą
- Kaczka po pekińsku
- Tarta czekoladowo-malinowa
- Wytrawna konfitura z pomidorów i chili
- Ciasto z batatów
- Chlebek z awokado
- Sos pieczarkowy
- Wytrawna konfitura z pomidorów z imbirem i limonką
Komentarze (1)
667 dni temu
Sos jest bardzo kwaśny. Polecam połowę mniej soku z cytryny
odpowiedz