Kuchnia amerykańska
Przyrządzamy mięsa po amerykańsku – sprawdzone przepisy na pyszne mięsa
W codziennym menu Amerykanów nie może zabraknąć mięsa, a w szczególności wołowiny, z dodatkiem której powstaje m.in. hamburger czy cheeseburger. Podstawy przepisu na hamburgera domowej roboty zna chyba każdy, jednak warto uzupełnić swoją wiedzę o sprawdzone i często dość oryginalne receptury. Sprawdźcie, jak smakuje burger wg przepisów Kuchni Lidla:
- burger z kurczakiem w curry na ostro
- grillowany burger teksański
- cheeseburger z frytkami z batatów
- cheeseburger z ketchupem domowej roboty
- megahamburgery wieprzowe
- burgery wołowe z sosem z karmelizowanej cebuli
- burgery wołowe z majonezem, papryką i salsą
- hamburger zebra
- hamburgery orzechowe w chlebie
- hamburger z grillowanym pomidorem i cebulą
- pizzo-burger
Do kompletu popularnych fast foodów brakuje tu jeszcze tylko hot doga, którego bazą jest oczywiście parówka. Tymczasem, jeśli wspominamy o wołowinie, to wśród potraw z niej przygotowywanych, oprócz burgera wołowego, koniecznie trzeba wymienić stek, będący majstersztykiem sztuki kulinarnej. Nie jest łatwo go przyrządzić, tym bardziej że wg oryginalnego przepisu często stosuje się stek wołowy z grilla, co znacznie utrudnia jego przygotowanie. Z przepisami Kuchni Lidla na stek po amerykańsku każdy może jednak spróbować swoich sił. Tylko spójrzcie na poniższe przepisy:
A pozostając przy grillowaniu, nie sposób nie wspomnieć o pulled pork, czyli szarpanej wieprzowinie dodawanej do kanapek, którą podobnie jak żeberka ostro pikantne można, a właściwie powinno się, przyrządzać metodą barbecue. Typowe amerykańskie BBQ (barbecue) nie może obyć się bez dobrej marynaty, np. takiej, jaką przygotowuje się do żeberek po amerykańsku z colą. Słodko-ostre sosy to zresztą charakterystyczny element tej kuchni. Z powodzeniem można je wykorzystać do marynowania schabu, skrzydełek czy kurczaka po amerykańsku. Każde mięso, które zostało przyprawione na słodko-ostro i upieczone, nieważne czy na ruszcie, czy w piekarniku, ma smak Ameryki! Osobną kategorią jest natomiast indyk. Przyrządzony po amerykańsku i spopularyzowany zwłaszcza podczas Święta Dziękczynienia, powinien zawierać farsz z dodatkiem owocu. Taką propozycję podania znajdziecie również w przepisach Kuchni Lidla na:
Amerykańskie wypieki – nasze propozycje na amerykańskie ciacha
Zza oceanu zaczerpniecie też inspiracje na pyszny deser. I będzie to nie tylko popularne czekoladowe brownie z syropem klonowym oraz masłem orzechowym, które w polskim menu rozgościło się już na dobre, ale również specjał przygotowywany na Halloween, tj. pumpkin pie, czyli amerykańskie ciasto z dyni. Niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, może być spożywane jako deser o każdej porze roku. Wystarczy użyć mrożonej dyni. Ten amerykański klasyk z łatwością daje się modyfikować, dzięki czemu można go dostosowywać do własnych potrzeb kulinarnych. Na bazie kruchego ciasta, z jabłkami zamiast masy dyniowej, przygotujecie np. szarlotkę po amerykańsku albo owocowy pie wg przepisu Kuchni Lidla. A gdy macie ochotę na nieco mniejsze słodycze, to koniecznie skuście się na amerykańskie ciastka, wśród których prym wiodą oczywiście muffinki. Sprawdźcie najlepsze przepisy na muffiny Kuchni Lidla:
- piwne muffinki z malinami
- muffinki z orzechami, jogurt naturalny, pomarańcza
- muffiny czekoladowe z brzoskwiniami i kruszonką orzechową
- czekoladowa mega muffina z kremem czekoladowo-orzechowym
- muffiny bananowe z czekoladą
Amerykańskie naleśniki – sprawdź nasze przepisy na najlepsze pancakes
A na śniadanie w stylu amerykańskim? Oczywiście pancakes! Bez tych puszystych, pulchnych, pachnących, a przede wszystkim niezwykle sycących naleśników Amerykanie nie wyobrażają sobie początku dnia. Wśród składników w przepisie na tradycyjne amerykańskie pancakes znajdują się drożdże, soda lub proszek do pieczenia. Te dodatki zapewniają im puszystość, która odróżnia je od typowych europejskich naleśników. Często spotyka się też wersje smakowe, np. pancakes bananowe albo pancakes z borówkami. Tak naprawdę możliwości jest nieskończenie wiele, bo możecie dodać swoje ulubione owoce, aby nieco urozmaicić podstawowy przepis. W Kuchni Lidla znajdziecie także pomysł na kokosowe pancakes bez glutenu i bez cukru, które są świetną propozycją śniadania fit. Spróbujcie koniecznie!
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Domowe pastrami
Długo wędzone, domowe pastrami z mięsa wołowego nada charakter każdej kanapce! Przygotuj je samodzielnie według przepisu Karola i podaj w burgerze inspirowanym kuchnią Ameryki!

Donuty dyniowe
Dynia to cudowne warzywo! Wypróbuj pyszne donuty z dodatkiem purée z dyni!

Kanapka z pastrami
Sprawdź, jak smakuje klasyk przekąsek w stylu nowojorskim: club sandwich, kanapka z pastrami! Dzięki przepisowi Karola wszystkie jej warstwy złożą się na niepowtarzalny smak!

Amerykańskie gofry
Są puszyste, słodkie i tak smaczne, że chce się je jeść… na okrągło! Wypróbuj przepis Pawła na gofry w stylu amerykańskim z syropem klonowym i malinami!

Wolno grillowane żeberka BBQ
Nagrodą za cierpliwość będzie świetny smak! Wolno grillowane żeberka BBQ wg przepisu Karola Okrasy zostaną gwiazdą każdej imprezy przy grillu!

Tosty z kremem piankowym i orzechowym
Dla fanów kanapek na słodko – krem à la marshmallows! Najlepiej smakuje na tostach razem z kremem czekoladowym i bananami!

Ciasteczka z białą czekoladą
Łatwe ciasteczka z białą czekoladą możecie przygotować całą rodziną! Bawcie się pieczeniem razem z Pawłem Małeckim!

Drożdżowe bułeczki do burgerów
Domowy burger smakuje jeszcze lepiej, kiedy go podasz z samodzielnie upieczonymi bułeczkami do burgerów.

Ciasto z batatów
Przedstawiamy klasykę wypieków w amerykańskim stylu – ciasto z nadzieniem korzennym z batatów. Gwarantujemy, że je polubisz!

Dyniowe pancakes z karmelizowanymi bananami
Dyniowe, puszyste i idealne na słodką przekąskę – pancakes Pawła zasmakują łasuchom w każdym wieku. Podaj je na ciepło z karmelizowanymi bananami!

Ciasto bostońskie
Klasyczne ciasto inspirowane kuchnią Ameryki w Twojej kuchni! Przygotuj pomarańczowe ciasto bostońskie wg przepisu naszego cukiernika!

Dżem z boczku
Choć jest nieco słodka, to wcale nie jest zrobiona z owoców! Sprawdź, jak przygotować konfiturę z boczku, i wykorzystaj ją do przekąsek, ryb i dań w stylu amerykańskim!
