Ciasteczka z kawałkami czekolady
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • 2 miski
  • przesiewacz do mąki
  • trzepaczkę
  • papier do pieczenia
  • deskę do krojenia
  • 2 blachy do pieczenia

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 165°C.

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SYPKIE SKŁADNIKI

Do jednej miski przesiewamy mąkę, sól, sodę oraz cukier waniliowy i mieszamy ze sobą.

KROK 2: MIESZAMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

W drugiej misce ubijamy masło z dodatkiem cukru białego i trzcinowego przez 4-5 minut. Dodajemy całe jajko i całość ubijamy, aż powstanie gęsta masa.

KROK 3: DODAJEMY SYPKIE SKŁADNIKI DO MASY

Do masy dodajemy sypkie składniki i dokładnie mieszamy.

KROK 4: DODAJEMY CZEKOLADĘ

Do ciasta dodajemy czekoladowe dropsy i delikatnie mieszamy.

KROK 5: FORMUJEMY CIASTKA

Nabieramy dwie łyżki masy i formujemy z niej kulki. Każdą kulkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy.

KROK 6: PIECZEMY CIASTKA

Wsuwamy blaszki do pieczenia do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Wyciągamy, gdy brzegi ciastek lekko się zrumienią, a potem pozostawiamy je do wystudzenia i gotowe!

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Ciasteczka z kawałkami czekolady — dla małych i dużych łasuchów

Ciasteczka z kawałkami czekolady, znane jako american chocolate chip cookies, to jedno z najbardziej rozpoznawalnych i wielbionych wypieków na świecie. Początki tych smakołyków sięgają 1938 roku, kiedy to Ruth Graves Wakefield, właścicielka lokalu Toll House Inn w Whitman w stanie Massachusetts, stworzyła pierwsze ciasteczka tego typu, dodając kawałki półsłodkiej czekolady do tradycyjnego przepisu na miękkie ciastka. Pomimo istniejących wcześniej przepisów na ciastka z tartą czekoladą, to właśnie wersja Ruth Wakefield stała się symbolem amerykańskiej kultury, zdobywając ogromną popularność w Stanach Zjednoczonych i na całym świecie.

Historia ciastka chocolate chip jest pełna ciekawostek. Ruth Graves Wakefield celowo stworzyła te ciasteczka, spodziewając się, że kawałki czekolady zachowają swoją formę i dodadzą smaku każdemu kęsowi. Sukces przepisu skłonił ją do współpracy z firmą Nestlé, która zaczęła produkować półsłodkie kawałki czekolady przeznaczone właśnie do tych ciastek. W trakcie II wojny światowej, ciasteczka z Toll House były wysyłane przez rodziny do amerykańskich żołnierzy stacjonujących za granicą, co przyczyniło się do ich globalnej popularności. W 1956 roku ciastka te po raz pierwszy pojawiły się w Europie, a dokładniej w Wielkiej Brytanii.

Amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady są uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Wyjątkowa kombinacja kruchego ciasta i kawałków czekolady sprawia, że ciasteczka wybierane są jako przekąska na każdą okazję. Niezależnie od tego, czy są serwowane jako deser po obiedzie, czy jako słodka przekąska podczas przerwy w pracy, ciasteczka z kawałkami czekolady zawsze cieszą się równie dużym zainteresowaniem.

Przepis na ciasteczka chocolate chip jest prosty i daje wiele możliwości modyfikacji. Podstawowe składniki to mąka, masło, biały cukier, brązowy cukier, jajka, wanilia, soda oczyszczona oraz oczywiście kawałki czekolady (zarówno w formie pokruszonej, jak i cukierniczych dropsów). Można je wzbogacić o orzechy, płatki owsiane czy inne rodzaje czekolady, aby dostosować smak do własnych upodobań. Dzięki temu, ciasteczka z czekoladą można łatwo dostosować do różnorodnych potrzeb oraz rodzajów diet. Niemniej to właśnie podstawowa wersja jest najbardziej charakterystyczna – ciastka mają popękaną powierzchnię, są dość płaskie i miękkie w środku. Ich konsystencję najlepiej oddaje angielskie określenie „fudgy”.

Chocolate chip cookies — przepis

Przepis na ciasteczka z kawałkami czekolady wymaga kilku podstawowych składników, które razem tworzą ten wyjątkowy słodycz. Do przygotowania tradycyjnego przepisu na amerykańskie ciasteczka z czekoladą potrzebne są takie produkty jak mąka, masło, biały i brązowy cukier, jajka, ekstrakt z wanilii lub cukier waniliowy, soda oczyszczona oraz kawałki czekolady. Oryginalny przepis na ciastka z kawałkami czekolady Ruth Graves Wakefield zawierał także sól, która podkreśla smak ciasta i równoważy słodycz cukru i czekolady. Każdy z tych składników odgrywa kluczową rolę w osiągnięciu idealnych ciasteczek.

Soda oczyszczona w przepisie na ciastka z kawałkami czekolady pełni funkcję środka spulchniającego. Pomaga ciasteczkom nabrać odpowiedniej struktury sprawiając, że są lekko chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku. Wykorzystanie dwóch rodzajów cukrów – białego i brązowego – jest kluczowe dla uzyskania głębokiego, karmelowego smaku i odpowiedniej konsystencji ciasteczek. Połączenie tych dwóch cukrów daje ciastkom niepowtarzalny smak i strukturę.

Przygotowując przepis na amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady, warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych aspektów. Masło i cukry powinny być dokładnie ubite, aby uzyskać puszystą konsystencję ciasta. Po dodaniu jajek i ekstraktu z wanilii, należy delikatnie wmieszać suche składniki, unikając nadmiernego mieszania, które mogłoby sprawić, że ciasteczka po wypieczeniu staną się twarde. Kawałki czekolady dodaje się na końcu, aby równomiernie rozprowadzić je w całym cieście. Jeśli nie dysponujesz gotowymi dropsami, możesz pokroić na kawałeczki czekoladę w tabliczce. Zwróć tylko uwagę, by nie posiekać jej zbyt drobno – powinny wyjść Ci nieduże kosteczki, a nie wiórki. Dbałość o te detale sprawia, że przepis na ciasteczka zawsze się udaje, a ciastka wychodzą idealne.

Amerykańskie ciasteczka z czekoladą — jak się je robi?

Jak zrobić ciastka amerykańskie z naszego przepisu? Aby przygotować doskonałe ciasteczka amerykańskie z kawałkami czekolady, należy zadbać o kilka kwestii. Procedurę trzeba zacząć od ubicia masła z cukrem, a następnie dodaje się suche składniki oraz jajka i dokładnie miesza. Kluczowe jest tutaj, aby przesiać suche składniki, co napowietrzy ciasteczka, czyniąc je lżejszymi. Ciasto należy mieszać delikatnie i tylko do momentu, aż składniki się połączą. Na koniec pozostaje dodać czekoladowe dropsy  — możesz użyć czekolady deserowej, gorzkiej lub mlecznej, w zależności od swoich preferencji. Ważne jest, aby kawałki czekolady były w miarę równomiernie rozprowadzone w cieście.

Przy pieczeniu ciastek amerykańskich przepis na sukces zależy także od temperatury i czasu pieczenia. Piekarnik powinien być rozgrzany do maksymalnie 175°C, a czas pieczenia ciasteczek nie powinien przekraczać 15 minut. Ciasteczka należy wyciągnąć z piekarnika, gdy brzegi są lekko złote, a środek wciąż będzie wydawał się nieco niedopieczony. Aby ciastka równomiernie się upiekły, można także obrócić blachę w połowie czasu pieczenia.

Do przygotowania ciastek można użyć także innych rodzajów czekolady np. białej czy z bakaliami. W środku ciasteczek mogą znaleźć się także orzechy - zarówno pokruszone, jak i w całości czy w postaci masła orzechowego. Fanom słodyczy z pewnością spodobają się ciasteczka z dodatkiem kolorowych drażetek lub innych cukierków. Popularnymi dodatkami są także pokruszone batony, które dodają ciasteczkom ciekawy smak oraz nietypową teksturę. Suszone owoce takie jak żurawina czy rodzynki to równie świetne dodatki do ciasteczek. A jeśli ma się ochotę na coś szalonego, można dodać do nich pianki marshmallow lub żelki. Każdy z tych dodatków może być świetnym urozmaiceniem tradycyjnych ciasteczek chocolate chip.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!