Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- miskę
- mikser
- papier do pieczenia
- 2 talerze
- 2 blachy do pieczenia
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Wyciągamy składniki z lodówki na 20 minut przed przejściem do przygotowywani przepisu. Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC z grzaniem góra-dół.
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: MIKSUJEMY MASŁO Z CUKREM
Do miski dodajemy masło oraz cukier i ucieramy na puszystą masę.
KROK 2: DODAJEMY JAJKA
Powoli wtłaczamy jajka do masy, cały czas miksując i dodając kolejne.
KROK 3: DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Do masy dodajemy resztę składników i dokładnie wszystko miksujemy, aż się połączą.
KROK 4: FORMUJEMY CIASTKA
Z gotowego ciasta formujemy kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Każde ciastko spłaszczamy. Gdy skończy się miejsce na blasze, wykładamy ciastka na kolejną i powtarzamy czynność.
KROK 5: PIECZEMY CIASTKA
Wkładamy pierwszą blachę do pieca i pieczemy przez 20 minut, aż ciastka się zezłocą. Gotowe ciastka odkładamy na talerz, a do pieca wsuwamy blachę z drugą porcją ciastek i znowu pieczemy. Po wypieczeniu przekładamy je na talerz i studzimy. Ciastka są gotowe do jedzenia, gdy będą całkowicie wystudzone.
Zobacz podobne
przepisy
Mega muffinki czekoladowe
Wielka babeczka dla wielkich łasuchów, którą upieczesz w kilka chwil. Prosty i pyszny deser o mocno czekoladowym smaku.
Ciasteczka macadamia z białą czekoladą
Orzechy macadamia posłużą Ci do przygotowania przepysznych i jednocześnie cudowanie kruchych ciasteczek.
Batoniki z masła orzechowego
Wystarczy tylko dwadzieścia minut, by w prosty sposób wyczarować z masła orzechowego smakowity batonik.
Ciasteczka z białą czekoladą
Łatwe ciasteczka z białą czekoladą możecie przygotować całą rodziną! Bawcie się pieczeniem razem z Pawłem Małeckim!
Ciastka z kleiku ryżowego — jakie to ciastka?
Ciasteczka z kleiku ryżowego to smaczny i prosty wypiek, który zdobył popularność w Polsce szczególnie w czasach PRL-u. W tamtym okresie, kiedy dostęp do wielu składników był ograniczony, ciasteczka ryżowe stanowiły doskonałą alternatywę dla bardziej skomplikowanych deserów. Ich przygotowanie było nie tylko szybkie, ale także niedrogie, co czyniło je idealnym wyborem na wiele okazji. Charakterystyczny smak i chrupiąca tekstura sprawiły, że stały się one ulubionym przysmakiem wielu rodzin, a przepis na ciasteczka z kleiku ryżowego przekazywany jest do dziś z pokolenia na pokolenie.
Tradycyjnie ciasteczka z kleikiem ryżowym przygotowywano bez potrzeby użycia skomplikowanego sprzętu kuchennego. Wystarczyły podstawowe składniki, takie jak kleik ryżowy, masło, cukier i jajka oraz odrobina wiórków kokosowych. Niekiedy, aby wzbogacić smak tych ciasteczek, dodawano do nich nadzienie z marmolady lub domowego dżemu.
Takie proste i smakowite rozwiązania były praktyczne i dawały wiele radości, zwłaszcza dzieciom, które mogły pomóc w kuchni. Dzisiaj ciastka ryżowe przeżywają swój renesans, a wielu z nas wraca do tego prostego przepisu. Są doceniane za łatwość przygotowania oraz nostalgię, jaką wywołują. Spróbujcie je przygotować, a na pewno zachwycicie się ich smakiem!
Ciastka z kleikiem ryżowym — przepis na udany deser
Jak wygląda przepis na ciasteczka ryżowe? Aby zrobić ciastka z kleiku ryżowego z tytułowego przepisu nie potrzeba wielu składników ani olbrzymiej wiedzy cukierniczej — wystarczy nieco cierpliwości, a w kilka chwil można przyrządzić pyszne i niedrogie słodkości dla całej rodziny. Aby zacząć, potrzebny będzie kleik ryżowy, masło, drobny cukier, jajka oraz wiórki kokosowe i odrobina sody oczyszczonej oraz proszek do pieczenia. Istotne jest, aby wybierać do ciastek dobry jakościowo kleik ryżowy, który został drobno zmielony i ma jednolitą konsystencję, co zapewni odpowiednią teksturę ciasteczek. Żeby zrobić szybkie ciastka z kleiku ryżowego, należy zmiksować masło z cukrem na puszystą masę, a następnie dodać jajka i resztę składników. Można dodatkowo schłodzić ciasto przed formowaniem ciasteczek, by ułatwić sobie pracę, ale nie jest to konieczne.
Podczas przygotowywania szybkich ciasteczek z kleiku ryżowego, warto zwrócić uwagę na kilka trików, które mogą poprawić ich smak i wygląd. Aby ciastka były bardziej aromatyczne, można dodać do ciasta wanilię lub skórkę z cytryny. Ciasteczka powinny być równej wielkości i grubości, by mogły piec się równomiernie. Aby uzyskać idealnie chrupiące ciasteczka, należy piec je w dobrze nagrzanym piekarniku i kontrolować czas pieczenia — zbyt długie pieczenie może sprawić, że ciastka staną się zbyt twarde. Tytułowy przepis na ciastka z kleiku można delikatnie rozbudować, dodając do nich marmoladę. Aby nadziać ciasteczka marmoladą, trzeba zrobić małe wgłębienie na środku każdego ciastka i nałożyć tam odrobinę marmolady przed pieczeniem.
Na co uważać podczas przygotowywania tych ciasteczek? Przede wszystkim na proporcje — gdy ciastka będą miały w sobie zbyt mało kleiku, mogą się rozlać na blaszce, a jeśli doda się go za dużo, wyjdą zbyt twarde. Również ważne jest, aby nie piec ciastek w zbyt wysokiej temperaturze. Do nadziewania ciastek należy użyć gęstej marmolady, która nie wypłynie podczas pieczenia. Dzięki tym wskazówkom ciastka z kleiku ryżowego będą smakować wyśmienicie i przypomną smaki z dawnych lat.
Przepis na ciastka z kleiku ryżowego — modyfikacje
Ciastka, w których główną rolę gra kleik ryżowy to wdzięczny przepis, który łatwo można zmodyfikować, aby dostosować go do własnych preferencji smakowych czy dietetycznych. Ciasteczka można przygotować zarówno w wersji z wiórkami kokosowymi, jak i bez nich, zastępując wiórki odrobiną zmielonych płatków owsianych albo zmielonych migdałów. Ciastka z kleiku ryżowego bez wiórków kokosowych będą delikatniejsze, ale równie pyszne, co klasyczne wersje z kokosem.
Kruche ciasteczka ryżowe można wzbogacić o różne dodatki, które nadadzą im unikalnego smaku. Dodanie białego sezamu, pokruszonych orzechów (np. pistacji), odrobiny kakao, a nawet kawałków czekolady czy suszonych owoców, takich jak rodzynki, żurawina czy morele, sprawi, że ciasteczka będą jeszcze bardziej apetyczne. Można także poeksperymentować z dodawaniem do nich różnych przypraw, jak cynamon czy kardamon, które nadadzą ciasteczkom korzennego aromatu, idealnego na chłodniejsze dni.
Kolejną interesującą modyfikacją ciastek z kleiku ryżowego jest użycie kleiku smakowego. Na półkach można znaleźć kleiki o różnych smakach, takich jak owoce leśne czy mango, które doskonale komponują się z wiórkami kokosowymi, dodając ciasteczkom niepowtarzalnego aromatu i smaku. Takie smakowe kleiki pozwalają na jeszcze większą różnorodność w przygotowywaniu ciastek, a ich owocowe nuty wspaniale uzupełniają się z tradycyjnymi, jak i bardziej nietypowymi dodatkami.
Ciasteczka z kleiku ryżowego doskonale komponują się również z różnymi rodzajami marmolady, powideł oraz dżemów. Genialnie smakują z marmoladą wieloowocową, powidłami śliwkowymi czy dżemem morelowym, brzoskwiniowym lub pomarańczowym. Taka kombinacja sprawia, że ciasteczka będą bardziej owocowe, a ich wygląd znacznie ciekawszy.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kutia
- Sernik krakowski
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pierniki
- Ciasto na pierogi
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wegańska ryba po grecku
- Sernik piernikowy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)