Kuchnia amerykańska
Przyrządzamy mięsa po amerykańsku – sprawdzone przepisy na pyszne mięsa
W codziennym menu Amerykanów nie może zabraknąć mięsa, a w szczególności wołowiny, z dodatkiem której powstaje m.in. hamburger czy cheeseburger. Podstawy przepisu na hamburgera domowej roboty zna chyba każdy, jednak warto uzupełnić swoją wiedzę o sprawdzone i często dość oryginalne receptury. Sprawdźcie, jak smakuje burger wg przepisów Kuchni Lidla:
- burger z kurczakiem w curry na ostro
- grillowany burger teksański
- cheeseburger z frytkami z batatów
- cheeseburger z ketchupem domowej roboty
- megahamburgery wieprzowe
- burgery wołowe z sosem z karmelizowanej cebuli
- burgery wołowe z majonezem, papryką i salsą
- hamburger zebra
- hamburgery orzechowe w chlebie
- hamburger z grillowanym pomidorem i cebulą
- pizzo-burger
Do kompletu popularnych fast foodów brakuje tu jeszcze tylko hot doga, którego bazą jest oczywiście parówka. Tymczasem, jeśli wspominamy o wołowinie, to wśród potraw z niej przygotowywanych, oprócz burgera wołowego, koniecznie trzeba wymienić stek, będący majstersztykiem sztuki kulinarnej. Nie jest łatwo go przyrządzić, tym bardziej że wg oryginalnego przepisu często stosuje się stek wołowy z grilla, co znacznie utrudnia jego przygotowanie. Z przepisami Kuchni Lidla na stek po amerykańsku każdy może jednak spróbować swoich sił. Tylko spójrzcie na poniższe przepisy:
A pozostając przy grillowaniu, nie sposób nie wspomnieć o pulled pork, czyli szarpanej wieprzowinie dodawanej do kanapek, którą podobnie jak żeberka ostro pikantne można, a właściwie powinno się, przyrządzać metodą barbecue. Typowe amerykańskie BBQ (barbecue) nie może obyć się bez dobrej marynaty, np. takiej, jaką przygotowuje się do żeberek po amerykańsku z colą. Słodko-ostre sosy to zresztą charakterystyczny element tej kuchni. Z powodzeniem można je wykorzystać do marynowania schabu, skrzydełek czy kurczaka po amerykańsku. Każde mięso, które zostało przyprawione na słodko-ostro i upieczone, nieważne czy na ruszcie, czy w piekarniku, ma smak Ameryki! Osobną kategorią jest natomiast indyk. Przyrządzony po amerykańsku i spopularyzowany zwłaszcza podczas Święta Dziękczynienia, powinien zawierać farsz z dodatkiem owocu. Taką propozycję podania znajdziecie również w przepisach Kuchni Lidla na:
Amerykańskie wypieki – nasze propozycje na amerykańskie ciacha
Zza oceanu zaczerpniecie też inspiracje na pyszny deser. I będzie to nie tylko popularne czekoladowe brownie z syropem klonowym oraz masłem orzechowym, które w polskim menu rozgościło się już na dobre, ale również specjał przygotowywany na Halloween, tj. pumpkin pie, czyli amerykańskie ciasto z dyni. Niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, może być spożywane jako deser o każdej porze roku. Wystarczy użyć mrożonej dyni. Ten amerykański klasyk z łatwością daje się modyfikować, dzięki czemu można go dostosowywać do własnych potrzeb kulinarnych. Na bazie kruchego ciasta, z jabłkami zamiast masy dyniowej, przygotujecie np. szarlotkę po amerykańsku albo owocowy pie wg przepisu Kuchni Lidla. A gdy macie ochotę na nieco mniejsze słodycze, to koniecznie skuście się na amerykańskie ciastka, wśród których prym wiodą oczywiście muffinki. Sprawdźcie najlepsze przepisy na muffiny Kuchni Lidla:
- piwne muffinki z malinami
- muffinki z orzechami, jogurt naturalny, pomarańcza
- muffiny czekoladowe z brzoskwiniami i kruszonką orzechową
- czekoladowa mega muffina z kremem czekoladowo-orzechowym
- muffiny bananowe z czekoladą
Amerykańskie naleśniki – sprawdź nasze przepisy na najlepsze pancakes
A na śniadanie w stylu amerykańskim? Oczywiście pancakes! Bez tych puszystych, pulchnych, pachnących, a przede wszystkim niezwykle sycących naleśników Amerykanie nie wyobrażają sobie początku dnia. Wśród składników w przepisie na tradycyjne amerykańskie pancakes znajdują się drożdże, soda lub proszek do pieczenia. Te dodatki zapewniają im puszystość, która odróżnia je od typowych europejskich naleśników. Często spotyka się też wersje smakowe, np. pancakes bananowe albo pancakes z borówkami. Tak naprawdę możliwości jest nieskończenie wiele, bo możecie dodać swoje ulubione owoce, aby nieco urozmaicić podstawowy przepis. W Kuchni Lidla znajdziecie także pomysł na kokosowe pancakes bez glutenu i bez cukru, które są świetną propozycją śniadania fit. Spróbujcie koniecznie!
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Halloweenowa przekąska z jabłek
Z owoców możesz przygotować wyjątkowe przekąski na Halloween. Zobacz, jak!

Wegańskie cinnamon rollsy z dyni
Ciasto drożdżowe bez jajek? Kinga Paruzel wie, jak je przygotować! Wypróbuj przepis na drożdżowe cinnamon rollsy z jabłkami!

Burger z pasztetem i surówką coleslaw
Przygotuj burgery z pasztetem i domową surówką coleslaw! Sprawdzą się jako drugie śniadanie do szkoły i pracy!

Babeczki red velvet
Poznaj przepis na popularny tort w mniejszej wersji! Te babeczki smakują wyśmienicie!

Muffiny jajeczne z papryczkami padron
Zaskocz rodzinę nowym pomysłem na śniadanie! Przygotuj muffiny jajeczne z papryczką padron, szpinakiem i cebulą!

Pulled pork
Poznaj przepis Karola Okrasy na pulled pork – z dodatkiem syropu klonowego, pomidorów i chili! Smakuje doskonale ze świeżą bagietką!

Sałatka Cobb
Awokado, ser gorgonzola, pierś kurczaka i ziołowy sos – w tej sałatce wszystkie składniki komponują się idealnie! Przygotuj klasykę kuchni w stylu amerykańskim!

Hot dog
Szukasz pomysłu na domowy fast food? Przygotuj hot doga z karmelizowaną cebulką, ogórkiem, boczkiem i oczywiście parówką!

Club sandwich ze schabem
Trzy kromki chleba, chrupiący boczek, soczysty schab, jajko sadzone i pikantny sos – w wykonaniu Karola Okrasy nawet kanapka jest arcydziełem!

Kolorowe donuty
Marzysz o donatach oblanych polewą czekoladową i kolorowym lukrem? Zaproś do gotowania całą rodzinę i przygotujcie je w domu!

Pieczone burgery z indyka
Karol Okrasa podpowiada, jak przygotować domowy fast food – burgery z indyka z dodatkiem ciecierzycy i suszonych pomidorów.

Bananowe pancakes
Pancakes na bazie mąki żytniej z bananami i cynamonem to doskonały pomysł na słodkie śniadanie, dla całej rodziny!
