Bułki do hamburgerów
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • termorobot MC Smart

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: Przygotowanie rozczynu

Pokrojone na kawałki masło włożyć do pojemnika miksującego, dodać mleko i cukier. Podgrzewać (bez miarki) 3 minuty/prędkość 1/37°C. Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże i mieszać (bez miarki) 2 minuty/prędkość 1/37°C. Miarkę zatknąć w otwór pokrywy. Rozczyn odstawić na 2 minuty.

Krok 2: Zagniatanie ciasta

Do rozczynu dodać mąkę, sól i jajko. Zagniatać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy program knead/2 minuty.

Krok 3: Wyrastanie ciasta

Wnętrze miski lekko oprószyć mąką i włożyć do niej ciasto. Posypać je mąką, przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

Krok 4: Formowanie bułeczek

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Papier do pieczenia rozłożyć na blasze. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść na posypanej mąką stolnicy i uformować 8 bułeczek. Ułożyć je na blasze, przykryć ściereczką do naczyń i odstawić jeszcze na 10 minut, żeby wyrosły.

Krok 5: Pieczenie bułeczek

W tym czasie rozmącić żółtko z mlekiem i posmarować nim bułeczki. Posypać je sezamem, solą lub makiem. Piec na środkowym poziomie piekarnika 25 minut, aż będą złotobrązowe. Bułeczki przed użyciem muszą zupełnie ostygnąć.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Samuel Samuel
    165 dni temu
    Chyba jest coś nie tak z listą składników

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    165 dni temu
    Samuelu, bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi. Faktycznie doświadczaliśmy niewielkich problemów technicznych, jednak wszystko powinno wrócić już do normy :)

Hamburger bez wątpienia należy do jednych z najbardziej znanych potraw na świecie. Sympatyków tej potrawy spotkać można wszędzie, a jej kulinarny fenomen zawdzięcza się głównie dobrze wysmażonemu mięsu oraz puszystym bułeczkom. Idealne bułki do hamburgerów stanowią doskonałą przeciwwagę dla soczystego, spieczonego mięsa. W jaki sposób przyrządzić najlepsze bułki do burgerów? Sprawdź kilka naszych wskazówek!

Jak zrobić bułki do burgerów?

W czym tkwi tajemnica udanych bułek do burgerów? Na doskonałe bułki do burgerów składa się kilka czynników, takich jak rodzaj użytej mąki, jakość składników, czas wyrastania ciasta, a także sposób jego wyrabiania czy temperatura i czas pieczenia. Każdy mistrz sztuki piekarskiej ma swój własny sposób na to, by bułki na burgery wychodziły idealnie leciutkie i pulchne. Spróbujmy na chwilę pochylić się nad tymi wszystkimi czynnikami, aby rozpracować sekret pysznych bułek maślanych do burgerów.

Zacznijmy od najprostszej kwestii, a zarazem najbardziej zróżnicowanej, czyli od składników. Jak zrobić bułki do burgerów z ogólnodostępnych składników? Żeby powstała bułka do burgera należy połączyć mąkę z resztą składników. Jaką mąkę najlepiej wybrać do zrealizowania przepisu na bułki do burgerów? Zazwyczaj używa się do tego mąki pszennej wzbogaconej o mąkę pełnoziarnistą, owsianą, kukurydzianą lub skrobię ziemniaczaną. Ważne, żeby dobrana mąką była typem chlebowym, czyli 650.

Poza mąką, do bułek trafiają także jajka, masło, mleko, sól i inne dodatki. Postaraj się używać produktów wysokiej jakości, np. swojskich jajek i prawdziwego masła. Jeśli zaś chodzi o mleko, najlepiej wybrać mleko o średniej lub wysokiej zawartości tłuszczu, dzięki czemu podczas wypiekania ciasto zatrzymuje w sobie więcej wilgoci (tłuszcz pełni funkcję ochronną).

Bardzo ważne są także używane drożdże lub zakwas. Tak, bułeczki do burgerów można przygotować również na zakwasie. Bułka na zakwasie to opcja dla tych, którzy poszukują unikalnego smaku. Zakwas dodaje bułkom charakterystycznego posmaku, a także sprawia, że są bardziej lekkostrawne i dłużej utrzymują świeżość. Znacznie częściej spotyka się jednak przepisy na bułki na burgery z drożdżami — suchymi lub świeżymi. Jeśli zamierzasz przyrządzić bułki ze świeżym typem, koniecznie przygotuj wcześniej zaczyn i daj mu trochę czasu, aby drożdże mogły zacząć pracować.

Ciasto na bułeczki można także wzbogacić o mniej typowe składniki, np. dodatek miodu lub ziaren, pestek, czy suszonych warzyw lub owoców, dzięki którym pieczywo zyska więcej charakteru i cech szczególnych takich jak większa chrupkość czy słodki, mleczny posmak.

Jeśli chcesz spróbować swoich sił w wypieku bułek do burgerów, pamiętaj o kilku kluczowych krokach. Wyrabiaj ciasto starannie, dzięki czemu uzyskasz odpowiednią elastyczność. Po wyrobieniu pozostaw je do wyrośnięcia. Bułki formuj, starając się utrzymać ich jednolity kształt. Piecz je w wysokiej temperaturze, po wcześniejszym posmarowaniu wodą, mlekiem lub żółtkiem. W ten sposób bułki nabiorą rumianej, chrupiącej skórki, a środek pozostanie pulchny i mięciutki.

Niezawodny przepis na bułki do hamburgerów

Marzysz o bułkach do hamburgerów, które wyglądają jak z amerykańskich filmów? Musisz koniecznie dodać do swojego ciasta sporą dawkę tłuszczu w postaci masła lub oleju. To właśnie on nadaje bułkom intensywnego smaku i delikatnej konsystencji. Jak zrobić takie amerykańskie bułki do hamburgerów?

Przygotowanie idealnych, puszystych, amerykańskich bułek do burgerów, jakie widujemy w filmach to nie lada wyczyn. Aby osiągnąć taki efekt, należy dobrze się go tego przygotować i trochę poćwiczyć, a gdy już nabierzesz wprawy, bułki będą robić się praktycznie same. Mamy dla Ciebie jeszcze kilka dodatkowych wskazówek, które pomogą Ci przygotować lśniące i puchate bułki do burgerów.

Aby bułki miały ten charakterystyczny, głęboki smak, koniecznie dodaj do ciasta zakwasu żytniego lub pszennego, a także trochę ugotowanych i utłuczonych ziemniaków. Te dwa dodatki sprawią, że bułeczki po wypieczeniu będą wilgotne, lekkie i puszyste.

Jeśli zależy Ci na tym, aby bułeczki były bardzo miękkie, konieczne będzie upieczenie ich z dodatkiem pary. W profesjonalnych piecach do pieczenia (konwekcyjno-parowych) używa się do tego odpowiedniej funkcji, ale jest sposób, aby osiągnąć podobny efekt w domowym piekarniku. W tym celu wstaw do piekarnika naczynie z wodą i dopiero potem zacznij wypiekać swoje bułeczki.

Chcesz, aby Twoje bułeczki były jędrne, a skórka bardzo błyszcząca i zarumieniona? Posmaruj je przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem, a potem posyp sezamem, czarnuszką lub inną formą posypki. Aby zachować odpowiedni kształt i strukturę bułek po wyjęciu z pieca, pozwól im ostygnąć. Poczekaj co najmniej 15 minut, a dopiero potem przejdź do ich krojenia i przyrządzania swoich burgerów. Uwierz nam —  ten triki sprawi, że będą wyglądać jak z filmów!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!