
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: Przygotowanie rozczynu
Pokrojone na kawałki masło włożyć do pojemnika miksującego, dodać mleko i cukier. Podgrzewać (bez miarki) 3 minuty/prędkość 1/37°C. Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże i mieszać (bez miarki) 2 minuty/prędkość 1/37°C. Miarkę zatknąć w otwór pokrywy. Rozczyn odstawić na 2 minuty.
Krok 2: Zagniatanie ciasta
Do rozczynu dodać mąkę, sól i jajko. Zagniatać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy program knead/2 minuty.
Krok 3: Wyrastanie ciasta
Wnętrze miski lekko oprószyć mąką i włożyć do niej ciasto. Posypać je mąką, przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
Krok 4: Formowanie bułeczek
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Papier do pieczenia rozłożyć na blasze. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść na posypanej mąką stolnicy i uformować 8 bułeczek. Ułożyć je na blasze, przykryć ściereczką do naczyń i odstawić jeszcze na 10 minut, żeby wyrosły.
Krok 5: Pieczenie bułeczek
W tym czasie rozmącić żółtko z mlekiem i posmarować nim bułeczki. Posypać je sezamem, solą lub makiem. Piec na środkowym poziomie piekarnika 25 minut, aż będą złotobrązowe. Bułeczki przed użyciem muszą zupełnie ostygnąć.
Komentarze (0)