Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- grilla lub patelnię grillową
Przygotuj wcześniej:
Mleko do przygotowania burgerów podgrzej, aby było letnie.
Sposób przygotowania:
RELISH
Paprykę oczyścić z nasion, umyć, pokroić na ćwiartki. Czosnek obrać i razem z papryką rozdrabniać w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 4. Rozdrobnione składniki przełożyć do miski. Obie cebule (na relish i do burgerów) obrać, przekroić na pół i rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/2 sekundy. Połowę cebuli przełożyć do innego naczynia, a resztę zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Dolać olej i dusić (bez miarki), ustawiwszy program przypiekanie/3 minuty. Do cebuli dodać rozdrobnioną paprykę z czosnkiem i sproszkowaną paprykę. Dusić wszystko (bez miarki) 5 minut/prędkość 1/100°C. Dodać 8 łyżek wody, ocet, cukier, po szczypcie soli i pieprzu. Gotować relish (bez miarki) 30 minut/prędkość 1/100°C, aż składniki się rozgotują. Następnie miksować (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 5. Przełożyć relish do innego naczynia i odstawić do ostygnięcia. Umyć pojemnik.
BURGERY
KROK 1: PRZYGOTOWANIE MASY NA BURGERY
Bułkę przeznaczoną do masy mięsnej pokroić w kostkę i moczyć w mleku 10 minut, następnie mocno wycisnąć. Cukinię umyć, pokroić na 4 kawałki, rozdrabniać w pojemniku (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 5. Zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika i dodać uprzednio rozdrobnioną cebulę, a potem pozostałe składniki burgerów oprócz przypraw. Mieszać wszystko (z zatkniętą miarką) 1 minutę/prędkość 2. Masę według własnego uznania przyprawić solą i pieprzem.
KROK 2: PRZYGOTOWANIE DODATKÓW
Liście sałaty umyć i osuszyć. Pomidora umyć, pokroić na 8 plasterków, wcześniej usunąwszy szypułkę. Fetę ostrożnie pokroić na cienkie plastry.
KROK 3: FORMOWANIE I GRILLOWANIE BURGERÓW
Zwilżonymi w wodzie dłońmi uformować 4 burgery i piec je na grillu po 3 minuty z każdej strony (albo usmażyć na patelni). Ciabatty przekroić na pół, opiec od środka.
WSKAZÓWKA! W tym przepisie najlepiej sprawdzą się mniejsze ciabatty.
KROK 4: PODANIE BURGERÓW
Dolne połówki ciabatty posmarować relishem paprykowym, obłożyć liśćmi sałaty i plasterkami pomidora. Na wierzchu ułożyć burgery, a na nich fetę. Oprószyć pieprzem, udekorować oliwkami i przykryć górnymi połówkami bułek. Podać z pozostałym relishem.
Zobacz podobne
przepisy
Burger z fasoli z kremem z mango
Wegetariański burger możesz przygotować z wielu warzyw! Przekonaj się, jak smakuje ten z fasoli i kaszy z kremem z mango!
Wegański awokado burger
Roślinny burger z grilla między połówkami dojrzałego awokado? Brzmi jak przepis na wegańską ucztę przy ruszcie! Odkryj zupełnie nowy, świeży sposób na tego amerykańskiego klasyka.
Burger rybny i ogórkowy relish
Ryba z grilla w formie burgera? To brzmi naprawdę dobrze, a jeszcze lepiej smakuje! Sprawdź i daj się przekonać!
Wegeburger z tatarem buraczanym
Coś na grilla w wersji wegetariańskiej? Wegeburger z tatarem buraczanym! Jego smak zrobi prawdziwe show na Twoim grillu, a w dodatku przygotujesz go również na patelni!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Piernik staropolski
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ryba po japońsku
- Pieczona ryba po grecku
- Uszka z grzybami
- Kapusta z grochem
- Śledzie po kaszubsku
- Błyskawiczne pierniczki
- Wegańska ryba po grecku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Przekąski sylwestrowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)