Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- drewnianą łyżkę
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)
Przygotuj wcześniej:
Papryki posmaruj oliwą, dopraw solą i pieprzem, piecz przez 25-30 minut w temperaturze 190-200°C (termoobieg). Po upieczeniu papryki przykryj folią spożywczą i odstaw do przestygnięcia. Następnie zdejmij z nich skórę, usuń gniazda nasienne.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ
Do miski dajemy przesianą mąkę, masło, starty ser grana padano oraz niewielką ilość pieprzu. Palcami wyrabiamy składniki, by uzyskać kruszonkę.
KROK 2: SMAŻYMY WARZYWA
Podgrzewamy patelnię z oliwą z oliwek, wrzucamy piórka cebuli. Smażymy około 3-4 minut, następnie do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone w drobną kostkę cukinie, smażymy około 5 minut, co chwilę mieszając. Doprawiamy solą.
Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory oraz upieczone wcześniej papryki pokrojone w grubą kostkę, mieszamy, dodajemy igły rozmarynu. Całość smażymy około 1 minuty.
Warzywa zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia na mniej więcej 10 minut. Dodajemy posiekaną bazylię oraz ser feta pokrojony w kostkę. Delikatnie mieszamy.
KROK 3: PIECZEMY CRUMBLE
Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Drewnianą łyżką dociskamy warzywa. Wierzch posypujemy przygotowaną kruszonką tak, by całkowicie przykryć warzywa. Crumble wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy przez 15-20 minut.
Upieczone crumble odstawiamy do przestygnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Crumble z serkiem mascarpone i malinami
Przepis na pyszny deser – crumble z serkiem mascarpone i malinami. To świetna propozycja zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych!
Crumble z owocami i ziołowo-cytrynowym cukrem
Crumble to mieszanka owoców zapieczoną pod chrupiącą kruszonką. W tym przepisie dodatkowo wzbogacona ziołowo-cytrynowym cukrem.
Crumble bars z rabarbarem i wiśniami
Łatwe w przygotowaniu ciasto, a do tego wegańskie i bezglutenowe! Wypróbuj przepis Kingi.
Jabłka pod wegańską kruszonką
Cudowne sakiewki wypełnione soczystymi jabłkami i chrupiącą kruszonką. Idealny deser na letnie popołudnie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami
- Mięsno-serowe empanadas z warzywami
- Crumble z owocami i ziołowo-cytrynowym cukrem
- Owoce pod chrupiącą kruszonką
- Chlebek pizzowy
- Owoce z kruszonką owsianą
- Kotleciki jagnięce
- Crostini z mango i awokado
- Żeberka z tempehu
- Ostre paluszki dyniowe z dipem
- Miniomlety pomidorowe
- Tarta z kozim serem, suszonymi pomidorami i oliwkami
- KRUSZONKA MIGDAŁOWA I ZAPIEKANE POD NIĄ ŚLIWKI
- Filet z dorsza pod orzechową kruszonką
- Jackfruit w sosie teriyaki
- Bataty faszerowane pulled porkiem
- Śledzie z żurawinami i rodzynkami w sosie pomidorowym
- Carpaccio z łodygi brokułu
- Koktajl z krewetek z awokado i sosem chili
- Grillowane jabłka z kruszonką i lodami
- Shake malinowo-truskawkowy z bitą śmietaną
- Jogurtowiec z karambolą i migdałami
- Zapiekanka ziemniaczana ze skwarkami i camembertem
- Kaczka z chrupiącą skórką
- Sałatka włoska Panzanella
- Pstrąg pieczony na ognisku na salsie z papryki i suszonych śliwek
- Krewetki z ananasem podawane na ciepło
- Frittata keto
- Zalewajka
- Sos z suszonych grzybów
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
401 dni temu
Jakiej marki ser grana padano jest wege?
odpowiedz
400 dni temu
Raczej żadnej, niestety wkradł nam się mały błąd. Bardzo dziękujemy na zwrócenie uwagi i jeśli nadal chcesz przygotować ten przepis, polecamy zamienić ser grana padano na wegetariański bursztyn :)