Jabłka pod wegańską kruszonką

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • folię aluminiową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C lub rozgrzany grill
  • sitko o drobnych oczkach
  • blachę do pieczenia

Krok 1: WYDRĄŻAMY JABŁKA

Jabłka przekrawamy na pół, gniazda nasienne wydrążamy za pomocą łyżki. Każdą połówkę jabłka umieszczamy na arkuszu folii aluminiowej. Arkusz folii powinien być na tyle szeroki, by jabłka można było owinąć nim w całości.

Krok 2: PRZYPRAWIAMY JABŁKA

Cynamon łączymy w miseczce z 3 łyżkami cukru trzcinowego. Mieszamy i równomiernie posypujemy miąższ jabłek.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY WEGAŃSKĄ KRUSZONKĘ

W drugiej misce dokładnie mieszamy olej kokosowy, pozostałą ilość cukru, mąkę, płatki owsiane i proszek do pieczenia. Zagłębienia po gniazdach nasiennych wypełniamy obficie wegańską kruszonką.

Krok 4: GRILLUJEMY LUB PIECZEMY JABŁKA

Jabłka z kruszonką zamykamy w folii aluminiowej i układamy na ruszcie rozgrzanego grilla lub na blasze do pieczenia. Grillujemy ok. 20 minut lub pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Krok 5: PODAJEMY JABŁKA

Ostrożnie otwieramy gorące sakiewki z jabłkami i przekładamy je na talerze. Z wierzchu oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sito. Podajemy z porcją jogurtu roślinnego. Dekorujemy listkami świeżej mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!